Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τοτε και τωρα..... σκεψεις και προβληματισμοι...

απο ενα μειλ που μου εστειλε ενας πολυ καλος φιλος,απλα Τελειο!!


Καταραμένε Παπαδόπουλε.! Τρισκατάρατε Συνταγματάρχη Γεώργιε Παπαδόπουλε!
40 χρόνια μετά, και ακόμα τυραννάς τα καημένα παιδιά της νέας τάξης, τόσο που κάθε μέρα μας βάζουν και ένα άρθρο για σένα μήπως και αναστηθείς, ή ακόμα χειρότερα μήπως κάποιος άλλος αρχίσει να σκέπτεται σαν και σένα και τους βάλει σε μπελάδες.
Κανείς πια δεν θυμάται ότι μας άφησες με άδεια κασόνια από όπλα να πολεμήσουμε τους Τούρκους, και πήγες και πηρές, χωρίς ντροπή, μόνο κάτι Phantom F4, κάτι υποβρύχια, κάτι Αεροσκάφη Corsair, κάτι Άρματα AMX-30 και κάποιες πυραυλακατους!
Γιατί βρε άθλιε;
Κανείς δεν θυμάται ότι μου στέρησες την λάμπα πετρελαίου και τον χωματόδρομο μου, που τόσο αγαπούσα, και μου έφερες ηλεκτρικό, άσφαλτο και τηλέφωνο στην καλύβα μου, και που μου έδωσες 20ετες άτοκο δάνειο για να την κάνω σπίτι, με μόνο όρο να έχει την τουαλέτα μέσα.
Άθλιε εγώ την αγαπούσα την καλυβούλα μου, και όταν βλέπω στον Sky σκηνές από την Αφρική, όλο κλαίω, γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια.
Και ειλικρινά τσατίζομαι γιατί το κάθαρμα ο χουντικός κατάφερνε να φτιάχνει τα έργα σχεδόν δωρεάν, χρησιμοποιώντας την ΜΟΜΑ... Γιατί ρε χάλασες την πιάτσα? σε πείραζε να δώσεις την δουλειά σε κανένα εργολάβο γιά να βγάλει και εκείνος κανένα φράγκο παραπάνω και μην ανησυχείς δεν θα σε άφηνε και εσένα έτσι.... Ακούς εκεί τσάμπα!
Ποιός σου είπε ρε καθίκι ότι θέλαμε να γίνουμε Βιομηχανική χώρα και ξεκίνησες να φτιάχνεις σε όλη την Ελλάδα Βιομηχανικές περιοχές ξεκινώντας από τα Οινόφυτα? Αλλά ξέρω γιατί τα έκανες... Γιά να βρίσκουν χιλιάδες Έλληνες δουλειά εκεί τόσα χιλιόμετρα από την Αθήνα και να ταλαιπωρούνται... Ποιός σου είπε ρε ότι θέλαμε να παράγουμε προϊόντα? Εμείς να καταναλώνουμε θέλαμε! Ακούς εκεί η Ελλάδα Βιομηχανική χώρα... Κάθαρμα ε κάθαρμα!
Δεν φτάνει αυτό γελοίε δικτάτορα, αλλά νόμιζες ότι μπορούσες να μιμηθείς και τον Σόλωνα και εφάρμοσες και σεισάχθεια διαγράφοντας τα αγροτικά χρέη του μπαμπά μου. Βέβαια εσύ ποτέ δεν έμαθες ότι ο διευθυντής της Αγροτικής, κ. Δρακουμελ, έπαθε καρδιακό μετά αυτό, αλλά εγώ το έμαθα μετά όταν είδα το όνομα του στους νεκρούς του ...πολυτεχνείου.
Αλήθεια ρε φίλε μου για πες μας πως γίνεται αυτό;
Σαν να μην έφταναν όλα, αυτά έστελνες και εκείνο τον ηλίθιο τον Μακαρέζο και έκανε συμφωνίες ακόμη και με τους Κινέζους με του Βορειοβιετναμέζους και τους πουλούσες και το σιτάρι που έβγαζε ο μπαμπάς και δεν το έδινες στον δημοκράτη τον Λούλη να ζήσει και αυτός.
Τί κατάφερες άτιμε;
Τώρα όμως είμαι ευτυχισμένος και το δίνω σε δυο μόνο (δημοκρατικές) εταιρίες και ξεσκίζομαι στο φράγκο, τόσο, που κάθε Χριστούγεννα δίνω δωράκια στην Εθνική.
Καταραμένε βλάκα με την κακία σου έμεινες.
Τόλμησες και πήρες και βραβείο οικονομικής ανάπτυξης το 73 χωρίς να πάρεις δάνεια και να αφήσεις χρέη, και το λέω για να δείξω στους νεώτερους πόσο αντιδημοκρατικός ήσουν και το θυμήθηκα το 2002, όταν ο μεγάλος Σημίτης έφτασε στον ίδιο πληθωρισμό με σένα που τόσο ύπουλα μας είχες φέρει, έστω και με λίγο πειραγμένα στοιχεία.... Τι όλα θα τα λέμε στις κουφάλες τους Ευρωπαίους!
Αχρείε Παπαδόπουλε, αφού έφαγες, έφαγες, μας φλόμωσες στο ψέμα, στο τέλος είχες και το θράσος να μην αφήσεις καμμιά περιουσία και το μόνο σου περιουσιακό στοιχείονα ήταν η στολή σου! Και αντί να την δωρήσεις τρομάρα σου στο Κράτος είχες ζητήσει να σε θάψουν με αυτήν! Αφού σκέφτομαι να σε ξεθάψω να την πάρω και να την δώσω στον λαμπρό Πετσάλνικο να την βγάλει σε πλειστηριασμό και τα έσοδα να δοθούν υπέρ της πατρίδας.
Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί έβγαλες τα πετρέλαια στον Πρίνο και ξεκίνησες να μας βάζεις σε περιπέτειες με τους γείτονες μας Τούρκους?;
Αλλά ξέρω εγώ τι νόμιζες? Σίγουρα σκόπευες στην μόλυνση της ατμόσφαιρας μιας και ήσουν Αμερικανοκίνητος.
Φυσικά και τα εργοστάσια που πρόσθεσες στην Πτολεμαΐδα και εκείνο που συμφώνησες και πλήρωσες στους Φιλίππους με τους Ρώσους για τον ίδιο λόγο τα έκανες, άθλιο υποκείμενο.
Ρε ζώον ποιός σου είπε ότι ήθελα να μπορώ να κοιμάμαι με την πόρτα ανοιχτή και να μην φοβάμαι μην μπει κανένας μέσα το βράδυ γιά πλιάτσικο? Ακους εκεί να μου κάνει κουμάντο στον αν θα αμπαρώσω την πόρτα... Ναι ρε εγώ ήθελα να την αμπαρώνω με 10 σύρτες και να βάζω και μιά καρέκλα από πίσω! Ποιός σου είπε ότι ήθελα τους μπάτσους να κάνουν περιπολίες σε όλους τους δρόμους και να ελέγχουν όποιον τους φαινόταν ύποπτος.... Ποιός σου είπε ότι δεν ήθελα να υπάρχει ποικιλία στην κοινωνία μας από όλους τους τύπους πχ κλεφτρόνια, πρεζόνια, νταβατζήδες, κλπ... Για την ασφάλεια μου? Ποιός σου είπε ότι ήθελα να νιώθω ασφαλής παλιοφασίστα?
Τέλος σιχαμερέ φασίστα αντί να κάνεις μνημεία για τον Ζαχαριάδη και όλα τα καλά παιδιά που πάλεψαν να μην υπάρχει Έλληνας πάνω από τον Όλυμπο, εσύ τους έστειλες εξορία και ακύρωσες όλα τα σχέδια τους που θα μας έκαναν ένα ευτυχισμένο παράδεισο με κολεχτίβες και κολχόζ, όπως τα κατάφεραν οι πλούσιοι γείτονες μας οι Βούλγαροι οι Αλβανοί οι Ρουμάνοι και λοιποί τυχεροί, ενώ σήμερα έχουν και συντάξεις και μνημεία και μουσεία.
Νάνε καλά ο εθνάρχης μας και ο λαμπρός του ανιψιός.
Αλλά μετά την γκέλα του πολέμου του Γιομ Κιπουρ, πλήγωσες ανεπανόρθωτα τους φίλους μου τους ισραηλίτες και την βρήκες από τον θεό (τον ιδιωτικό τους θεό, ναι υπάρχει και τέτοιος!!). Και έβαλαν να σε ρίξει ο Ιωαννίδης - και καλά σου έκανε άθλιε! Ακούς εκεί να μην δώσεις διευκολύνσεις στους Αμερικάνους και τους Εβραίους γιά χάρη των Αράβων!!!!!
Όλα αυτά τα γράφω γιατί μετά από 47 χρόνια εξακολουθώ να ακούω τον παλαβό τον γείτονα μου, που μου πρήζει,να βγαίνει και να φωνάζει κάθε τέτοια μέρα ΖΗΤΩ Η 21 AΠΡΙΛΙΟΥ!!!
Ούστ Φασισταριά ... Εγώ είμαι Δημοκράτης και ας πεινάω, και ας μου έχει βγάλει στο σφυρί η Τράπεζα το σπίτι, και ας είμαι άνεργος και ας ταλαιπωρούμε από τον δυνάστη-υπάλληλο του ΟΑΕΔ όταν πάω γιά το επίδομα ανεργίας και ας κοιμάμαι κλειδαμπαρωμένος το βράδυ μπας και κάνει ντου κανένας Αλβανός...
Είμαι ....Δημοκράτης!



Αντε να χαθείς κάθαρμα... γελάς κιόλας... παξιμαδοκλέφτη που δεν αξιώθηκες να κάνεις μιά περιουσία της προκοπής στην ζωή σου! Άχρηστε!



Μέχρι και ο άχρηστος ο Κουλούρης που δούλευε στην ΔΕΗ ως καταμετρητής των ρολογιών, σε πέρασε με την βιλάρα που έκανε και τις πουράκλες του! Ακαμάτη!....

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνες οι αποδείξεις ταμιακων μηχανων

Δύο μελέτες κατέδειξαν την ενδεχόμενη επικινδυνότητα της χημικής ένωσης δισφαινόλη Α (bisphenol Α ή ΒΡΑ) σε χαμηλές δόσεις - σε υψηλές είναι ήδη επιβεβαιωμένη.
Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών (ως μέρος ενός σύνθετου πολυμερούς), όμως ελεύθερη -και πιο επικίνδυνη- βρίσκεται στις ταμειακές αποδείξεις από θερμικό χαρτί (τις πιο γυαλιστερές, εκείνες που «σβήνουν» μετά από λίγο καιρό).
Οι επιδράσεις της μιμούνται εκείνες των οιστρογόνων, άρα αφορούν ιδιαιτέρως τις έγκυες γυναίκες, αλλά και την ανδρική ικανότητα και γονιμότητα.
Η πρώτη μελέτη κατέδειξε ότι η ελεύθερη ΒΡΑ απορροφάται «αποτελεσματικά» από το δέρμα, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι ανιχνεύεται στον πληθυσμό των χωρών της Δύσης σε επίπεδα ανώτερα από εκείνα που θεωρητικά λαμβάνονται μέσω των τροφών και των ποτών.
Η δεύτερη ανέλυσε δείγματα ούρων από 389 έγκυες γυναίκες και εντόπισε πως τα επίπεδα της ουσίας ήταν σχεδόν διπλάσια σε όσες δούλευαν σε ταμείο και άρα χειρίζονταν περισσότερες αποδείξεις.

Οι ερευνητές συστήνουν, έστω και προληπτικά, στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την επαφή με τέτοιου είδους αποδείξεις ή να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, ενώ θεωρούν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους αγγίζουν μία-δύο αποδείξεις την ημέρα. Και ζητούν περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να ρυθμιστεί η χρήση της ουσίας.

Το σύνδρομο του "θεατή"

Μια ανοιξιάτικη νύχτα του 1964, η 28χρονη Αμερικανίδα Κίτι Τζενοβέζε έπεσε θύμα επίθεσης έξω από το διαμέρισμά της στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Ενας άντρας τής επιτέθηκε και τη χτύπησε με μαχαίρι. Η γυναίκα, τραυματισμένη και έντρομη, άρχισε να φωνάζει: «Θεέ μου, με μαχαίρωσαν. Βοήθεια!».

Σε αρκετά παράθυρα της γειτονιάς άναψαν φώτα και κάποιος από τους γείτονες φώναξε: «Ασε τη γυναίκα ήσυχη». Ο δράστης απομακρύνθηκε γρήγορα, αλλά ύστερα από ελάχιστα λεπτά επανήλθε και μαχαίρωσε ακόμα μία φορά τη γυναίκα. Το θύμα αμύνθηκε και ο άντρας έφυγε και πάλι, για να επιστρέψει όμως και να τη μαχαιρώσει και τρίτη φορά. Η γυναίκα πέθανε.

Η επίθεση διήρκεσε συνολικά μισή ώρα και 38 άτομα υπήρξαν αυτόπτες ή αυτήκοοι μάρτυρες του περιστατικού. Κανένας τους δεν τηλεφώνησε στην αστυνομία. «Δεν ήθελα να μπλέξω» είπαν οι περισσότεροι.

Ο φόνος αυτός προκάλεσε το ενδιαφέρον των κοινωνικών ψυχολόγων Τζον Ντάρλεΐ και Μπιμπ Λατανέι, που άρχισαν σειρά επιστημονικών ερευνών. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι όσο περισσότεροι είναι οι μάρτυρες ενός εγκλήματος ή ατυχήματος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες κάποιος από αυτούς να επέμβει.
Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε Σύνδρομο Τζενοβέζε ή «σύνδρομο του θεατή» και θεωρείται ένα κλασικό παράδειγμα στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας.

Το κιλό....ζυγίζει λιγότερο πλεον !!

Μυστήριο αποτελεί πώς το διεθνές μεταλλικό πρότυπο του κιλού, ζυγίζει πλέον... λιγότερο! Ως εκ τούτου, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ετοιμάζει ένα νέο, μη φυσικό ορισμό της μονάδας μέτρησης του κιλού. Ο κύλινδρος από λευκόχρυσο και ιρίδιο, που δημιουργήθηκε το 1889 και φυλάσσεται σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας έξω από το Παρίσι, θα αποτελεί στο μέλλον... παρελθόν.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το διεθνές πρότυπου του κιλού, από λευκόχρυσο και ιρίδιο Το διεθνές πρότυπου του κιλού, από λευκόχρυσο και ιρίδιο Σήμερα, το διεθνές πρότυπο του κιλού είναι ένας κύλινδρος από λευκόχρυσο (πλατίνα) και ιρίδιο, ύψους και διαμέτρου περίπου 3,9 εκ., που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο και στεγάζεται από το 1889 (όταν έγινε η πρώτη διεθνής συνδιάσκεψη για τον καθορισμό διεθνών μέτρων και σταθμών), σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (ΒΙΡΜ) στις Σέβρες, έξω από το Παρίσι.

Τα τελευταία 122 χρόνια, το διεθνές πρότυπο κιλό έχει βγει από την κρυψώνα του μόνο τρεις φορές, προκειμένου να συγκριθεί με τα εθνικά πρότυπα κιλά που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες του κόσμου. Έτσι, υπήρξαν ενδείξεις ότι το κιλό χάνει βάρος σιγά-σιγά. Το 2007, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το μέταλλο του πρότυπου κιλού είναι περίπου 50 μικρογραμμάρια ελαφρύτερο από το μέσο βάρος των δεκάδων προτύπων απομιμήσεών του, πράγμα που ισοδυναμεί με μια απώλεια βάρους αντίστοιχη ενός μικρού κόκκου άμμου. Μια πιθανή επιστημονική εξήγηση είναι ότι σταδιακά το κράμα λευκόχρυσου-ιριδίου απώλεσε ένα μέρος από τα αέρια που βρίσκονται σε αυτό από τότε που κατασκευάστηκε, το 1879, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι επιστήμονες αναζητούν πλέον μια απολύτως αξιόπιστη μη φυσική μέθοδο μέτρησης και ορισμού του πρότυπου κιλού, ανάλογη με τις άλλες βασικές μονάδες μέτρησης του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI), όπως το μέτρο και το δευτερόλεπτο, που πλέον δεν βασίζονται σε κάποιο φυσικό αντικείμενο αναφοράς, σύμφωνα με το Reuters, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και τις εφημερίδες Guardian, Independentκαι DailyMail. Το πρότυπο μέτρο, για παράδειγμα, παλιότερα οριζόταν ως η απόσταση ανάμεσα σε δύο γραμμές σε ένα μεταλλικό πρωτότυπο επίσης λευκόχρυσου-ιριδίου, αλλά σήμερα πια ορίζεται με βάση την ταχύτητα του φωτός (είναι η απόσταση που ταξιδεύει το φως στο κενό σε 1/299.792.458 του δευτερολέπτου). Το δευτερόλεπτο, πάλι, ορίζεται πλέον με βάση ατομικά ρολόγια και είναι η διάρκεια 9.192.631.770 κύκλων ακτινοβολίας που εκπέμπει ένα άτομο καισίου-133.

Τα μέχρι τώρα πειράματα δείχνουν ότι το μελλοντικό κιλό θα βασίζεται σε μια σχέση ανάμεσα στην μάζα και τη λεγόμενη "σταθερά του Πλανκ", τη θεμελιώδη μονάδα μέτρησης στην κβαντική φυσική. Η σταθερότητα του κιλού είναι ζωτική, επειδή σε αυτό βασίζονται πολλές άλλες μονάδες μέτρησης, όπως της δύναμης ("Νιούτον") και της πίεσης ("Πασκάλ").

Θα χρειαστεί, όμως, ακόμα κάποιος χρόνος πριν γίνει πραγματικότητα το "νέο" κιλό. Μια συνάντηση προγραμματίστηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στην αξιοσέβαστη Βασιλική Εταιρία στο Λονδίνο, την βρετανική ακαδημία επιστημών, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον επανακαθορισμό του κιλού.

"Έχει πλέον επιτευχθεί διεθνής συναίνεση ότι, στο άμεσο μέλλον, το κιλό θα επανακαθοριστεί με βάση μια σταθερή αξία της σταθεράς του Πλανκ", δήλωσε ο φυσικός του ΒΙΡΜ Μάικλ Στοκ. Αυτό θα γίνει, αφού πρώτα ολοκληρωθούν και συμφωνήσουν μεταξύ τους τα αποτελέσματα των σχετικών πειραμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα επιστημονικά εργαστήρια στον κόσμο. Την τελική έγκριση θα δώσει η Γενική Συνδιάσκεψη Μέτρων και Σταθμών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων Μέτρησης κατάγεται από τη Γαλλία του 18ου αι. και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως το πρότυπο μετρικό σύστημα από τη δεκαετία του ΄60.

Σταματήστε την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης

Σταματήστε την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης

Ελληνική μετάφραση του "Stop the Traditional Herbal Medicinal Products Directive"


The People forbid the EU forbidding herbs

Δημοσιευμένο από την Heidi Stevenson στις 12 Οκτωβρίου 2010

Κατηγορία: Πολιτικά Δικαιώματα

Περιοχή: Ευρώπη

Στόχος: Comité Επιτροπή Αιτήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ιστορικό (Προοίμιο):

Η Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ) παρουσιάζεται ως μία υπηρεσία στους Ευρωπαίους πολίτες και ως απλή στην εφαρμογή. Όμως, μία προσεκτική εξέταση στις πρακτικές μεθόδους της αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σκανδαλώδη περιορισμό των δικαιωμάτων των ατόμων ως προς την απόκτηση και χρήση των θεραπειών που επιλέγουν για την υγεία τους.

Ενώ οφελεί τους πολίτες για την παροχή πληροφοριών ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που χρησιμοποιούνταν εώς τώρα ελεύθερα, χάρη σε μία συγκεκριμένη μέθοδο έρευνας, αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μην ανταποκρίνονται απαραίτητα στις ανάγκες των ατόμων και εικάζουν ότι υπάρχει μόνο ένα σύστημα για την απόκτηση ακριβών και ωφέλιμων πληροφοριών. Αυτό ισοδυναμεί με την αποδοχή μόνο μίας θρησκείας ως αποδεκτή πηγή αλήθειας.

Το κόστος και οι διαδικασίες που απαιτούνται από την ΚΟΠΦΠΦΠ δεν είναι αντιμετωπίσημα από τους μικρούς κατασκευαστές, οι οποίοι είναι και οι κύριοι προμηθευτές των φυτικών προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις πολυεθνικές εταιρίες, γεγονός που περιορίζει τελικά την πρόσβαση του ατόμου στην ποιότητα και την επιλογή σε φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Με την ΚΟΠΦΠΦΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερβεί και περιορίζει αυστηρά τα άγραφα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου ως προς την επιλογή και την πρόσβαση σε μεθόδους για την διαχείρηση της υγείας του. Είναι ένας επικίνδυνος σφετερισμός των πολιτικών δικαιωμάτων που προϋποθέτει ότι το άτομο στερείται της ικανότητας σωστών αποφάσεων για την ίδια την υγεία του. Η αυτοδιάθεση σε θέματα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγγενές πολιτικό δικαίωμα και η ΚΟΠΦΠΦΠ το καταργεί.

Παρακαλώ έχετε υπόψιν ότι η ΕΕ απαιτεί έγκυρες διευθύνσεις και ημερομηνίες γεννήσεως. Εάν δεν συμπεριληφθεί η διεύθυνση ή η ημερομηνία γεννήσεως σας, η υπογραφή σας μπορεί να μην υπολογιστεί. Όλες οι πληροφορίες θα παραμείνουν εμπιστευτικές. Οι διευθύνσεις και οι ημερομηνίες γεννήσεως δεν είναι ορατές στο κοινό και μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας.

Όλες οι υπογραφές είναι καλοδεχούμενες. Παρ’ όλα αυτά, οι υπογραφές χωρίς τις απαιτούμενες πληροφορίες μπορεί να μην προσμετρηθούν, καθώς επίσης δεν θα προσμετρηθούν οι υπογραφές από μη πολίτες της ΕΕ. Ωστόσο, δεχόμαστε όλες τις υπογραφές ως υποστηρικτικές και παρακαλούμε επίσης όπως σκεφτείτε το ενδεχόμενο δωρεάς στον σκοπό.
Αίτηση:

Απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως σταματήσει την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ), Κατευθυντήρια Οδηγία 2004/24/ΕC, η οποία πρόκειται να καταργήσει την πρόσβαση στην τεράστια πλειοψηφία των φαρμάκων φυτικής προέλευσης από την 1η Απριλίου του 2011.

Η ΚΟΠΦΠΦΠ περιορίζει τα δικαιώματα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη στην αυτοδιάθεση όσον αφορά την διαχείρηση της υγείας του. Πηγαίνει πολύ πέρα από λογικούς ελέγχους πάνω σε επικίνδυνα προϊόντα και εισέρχεται στην σφαίρα του καταναγκασμού περιορίζοντας τις επιλογές για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Η πρόσβαση του κοινού σε φυτικά προϊόντα που παραδοσιακά βρίσκονται στην ελεύθερη διάθεση όλων πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα.

Υπογράψτε την αίτηση http://www.gaia-health.com/articles301/000315-greek.shtml

Κίνδυνος βραχυκυκλώματος… κορυφής στο ευρώ!

Τον κίνδυνο ενός σοβαρού «βραχυκυκλώματος» στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, που θα οδηγήσει σε νέα ημίμετρα και αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, επισημαίνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές, την ώρα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα μεγάλες προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις που θα φέρουν την τελική λύση.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων του Μαρτίου και επικρατεί φρενίτιδα επεξεργασίας σεναρίων στα κέντρα αποφάσεων της ευρωζώνης, τόσο διαφαίνεται πιο καθαρά η πολιτική αδυναμία της γερμανικής κυβέρνησης να συναινέσει σε δραστικές λύσεις, που αφήνει και πάλι πολύ στενά περιθώρια για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για μια θεαματική αύξηση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και για διεύρυνση των δυνατοτήτων του να παρεμβαίνει στην κρίση, η γερμανική κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει εσωτερικά προβλήματα που πολύ δύσκολα θα ξεπερασθούν, ώστε να της επιτρέψουν να εγκρίνει μια αύξηση των πόρων του EFSF πάνω από τα 440 δις. ευρώ, η οποία θα απαιτήσει και έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνει ο έγκυρος αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων, Βόλφγκανγκ Μουντσάου, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» αυτή τη στιγμή για την Άνγκελα Μέρκελ είναι η στάση του φιλελεύθερου κόμματος FDP, που μετέχει στον κυβερνητικό της συνασπισμό. Το FDP αντιμετωπίζει κρίση επιβίωσης στις επερχόμενες εκλογές σε γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, καθώς βρίσκεται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, έχοντας απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, που είδαν να διαψεύδονται οι υποσχέσεις του για μειώσεις φόρων. Ο πρόεδρός του και υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ, Γκουίντο Βεστερβέλε, αντιμετωπίζει φωνές μέσα στο κόμμα που τον καλούν να παραιτηθεί από την ηγεσία.

Για να αποφύγει εκλογικές πανωλεθρίες, το FDP έχει «σηκώσει τους τόνους» στο θέμα του EFSF, προβάλλοντας τη δημοφιλή στη γερμανική κοινή γνώμη άποψη, ότι δεν θα πρέπει να αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ το κεφαλαιακό «οπλοστάσιο» του Μηχανισμού. Και έχει προειδοποιήσει, ότι αν τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετική πρόταση θα την καταψηφίσει, όπως άλλωστε είναι πιθανό να κάνουν και βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ, κάτι που θα βύθιζε σε πολιτική κρίση την Γερμανία.

Η ίδια η Μέρκελ, πολύ δύσκολα θα έφευγε από τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου έχοντας εγκρίνει την αύξηση των πόρων του EFSF και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο μιας πολιτικής κρίσης στη Βουλή και στο εσωτερικό του συνασπισμού της, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει στα τέλη Μαρτίου και την εκλογική ετυμηγορία των ψηφοφόρων στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες απειλούνται με ήττα, ύστερα από 60 χρόνια κυριαρχίας.

Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο που θα μπορούσε να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου, για το οποίο θα μπορούσε να δώσει την έγκρισή της η Μέρκελ, είναι να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί το σύνολο των πόρων που είναι θεωρητικά διαθέσιμοι σήμερα στο EFSF (440 δις. ευρώ). Τώρα ο Μηχανισμός βασίζεται στις εγγυήσεις δανεισμού μόνο από τις έξι χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση τριπλού «Α» και για να διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση στα ομόλογα που εκδίδει δεν μπορεί να δανεισθεί περισσότερα από 255 δις. ευρώ από τις αγορές.

Για να ξεπερασθεί αυτό το πρόβλημα, πέφτουν αρκετές ιδέες στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες: από ορισμένους προτείνεται να προσφέρουν περισσότερες εγγυήσεις οι χώρες του τριπλού «Α», ώστε έχει πραγματικά ο Μηχανισμός διαθέσιμα 440 δις. ευρώ, ενώ η Γερμανία αντιπροτείνει να δώσουν εγγυήσεις υπό μορφή μετρητών οι χώρες με ασθενέστερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, ή να εκδοθούν από το Μηχανισμό ομόλογα και με χαμηλότερη αξιολόγηση και, συνεπώς, με υψηλότερα επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του EFSF να παρεμβαίνει απευθείας αγοράζοντας ομόλογα υπερχρεωμένων οικονομιών, για την οποία πιέζει φορτικά και η ΕΚΤ, ώστε να μη συνεχίσει μόνη να στηρίζει τα ομόλογα Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει η Μέρκελ να πει το μεγάλο «ναι», καθώς και αυτό θα απαιτούσε έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στο EFSF να δανείζει κυβερνήσεις για να αγοράζουν τα ομόλογά τους, σενάριο που έχει συζητηθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες και για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοιες αποφάσεις ενίσχυσης του EFSF και του ρόλου του κινδυνεύουν και πάλι να εκληφθούν από τις αγορές σαν ημίμετρα, αφού δεν εξασφαλίζουν καν ότι θα υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για να διασωθούν η Πορτογαλία και η Ισπανία, αν υπάρξει ανάγκη, ενώ δεν παρέχουν παρά ελάχιστες δυνατότητες για ολοκλήρωση των φιλόδοξων σχεδίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με επαναγορά ομολόγων. Στην καλύτερη περίπτωση, το EFSF θα προσφέρει στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δάνεια αρκετά για να επαναγοράσουν από την ΕΚΤ τα ομόλογα αξίας 76 δις. ευρώ που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των περιφερειακών οικονομιών.

Αν πράγματι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κινηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις, από την επομένη οι αγορές είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν νέες επιθέσεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ώστε να δοκιμάσουν τη δυνατότητα του EFSF να τις διασώσει, ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα λειτουργήσει και πάλι ως αποτελεσματικό «ανάχωμα» σε αυτές τις επιθέσεις. Με άλλα λόγια, η κρίση και μετά τις 24 Μαρτίου θα συνεχισθεί, μέχρι να διαμορφωθεί στην Γερμανία το κατάλληλο πολιτικό κλίμα που θα ευνοήσει σημαντικές αποφάσεις για την τελική έξοδο από την κρίση.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, όπως ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας, Φίλιπ Λεγκρέν, επιμένουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη στηρίζονται σε μια εσφαλμένη διάγνωση του προβλήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι τα υπερβολικά χρέη των κρατών, αλλά οι τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, που η πολιτική ηγεσία επιχειρεί να καλύψει έμμεσα, με τα διαδοχικά «πακέτα» διάσωσης των πιο προβληματικών οικονομιών, επειδή οι ψηφοφόροι θα αντιδρούσαν αρνητικά σε νέες «ενέσεις» στις τράπεζες.

Όμως, με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται τεράστια βάρη στους φορολογούμενους και εξαντλείται η ανοχή τους σε προγράμματα σκληρής λιτότητας. Η πιο σωστή στρατηγική, τονίζει ο Λεγκρέν, θα ήταν να γίνουν αυστηρά τεστ αντοχής στις τράπεζες, να εντοπισθούν οι ελλείψεις κεφαλαίων και να καλυφθούν από με άντληση νέων από τις αγορές, αλλά και με κεφαλαιοποίηση ομολόγων, χωρίς να θεωρούνται οι πιστωτές των τραπεζών «ιερές αγελάδες» που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θιγούν. Όσο οι πολιτικοί αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν ευθέως το πρόβλημα των τεράστιων κρυμμένων ζημιών στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, τόσο θα διαιωνίζεται η κρίση και θα απειλεί τη σταθερότητα του ευρώ, επισημαίνει ο Λεγκρέν.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-01-23-23-05-43-2011012332749/

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ειναι θεμα χρονου,να γινει...και αυτο ειναι το μονο που φοβουνται οι 300 και τα λαμογια τους..
δεν θα το αντεξει πολυ ακομη ο Ελληνας αυτο που προσπαθουν να μας κανουν...
θελουν να μας εξαφανισουν απο τον χαρτη των ελευθερων χωρων..
δεν θα τους κανουμε το χατηρι ομως...
το κακο ειναι οτι το ξερουν ολοι οι αλλοι για εμας,εκτος απο εμας...ξυπνηστε ....

Το χρήμα ως χρέος (5 must see videos)

απλα οικονομικα για τον αδαη και τον ανθρωπο που δεν ειχε την "τυχη" να σπουδασει οπως οι "μεγαλοι πολιτικοι μας" (με τα δικα μας παντα λεφτα)

Το χρήμα ως χρέος 1


Το χρήμα ως χρέος 2


Το χρήμα ως χρέος 3


Το χρήμα ως χρέος 4


Το χρήμα ως χρέος 5

Ο καθηγητής του Γ. Παπανδρέου στα οικονομικά

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ. ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ 12 ΛΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ.

Ποσο βαθεια νυχτωμενοι ειμαστε εμεις οι Ελληνες??

Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι εδώ στην Ελλάδα ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ σχετικά με το τι είναι, ποιοι & πως το έφτιαξαν και τι έχει κάνει διεθνώς το WIKILEAKS. Δεν έχουμε πάρει είδηση ότι μερικές από τις σημαντικότερες πληρφορίες που αφορούν σε εγκλήματα των αμερικανών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και στην μεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο έχουν βγει από αυτή τη σελίδα.
Αυτό το ντοκυμαντέρ θα σας δώσει μια ιδέα - αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας να το δείτε!


To Wikileaks (Κοινοσυγγραφική αποκάλυψη) έχει προσφέρει όλη την πληροφόρηση που το σύστημα έχει περιορίσει για χρόνια. Το τεκμηριογράφημα που ακολουθεί δίνει την ιστορία, το υπόβαθρο της οργάνωσης με ανησυχητικό κάποιες φορές τρόπο, ωστόσο αποτελεί υλικό που όλοι πρέπει να δουν!!

Το τεκμηριογράφημα (documentary) γίνεται από το σουηδικό SVT, ένα τηλεοπτικό δίκτυο που παρακολουθεί το Wikileaks και τον Ασάντζ από το καλοκαίρι του 2010, δίνοντας επίσης πληροφορίες για την σύλληψη του Ασάντζ. Οι δημοσιογράφοι Τζέσπερ Χουόρ και Μπόσε Λίντκουιστ ταξίδεψαν στις βασικές χώρες όπου δραστηριοποιείται το Wikileaks και κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή την υπέροχη ταινία.


tvxs.gr | WikirebeIs
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Ανακαλύψτε βίντεο με οικογένειες και φίλους.

Παυλος Βρελλης Μουσειο κερινων ομοιωματων



Ενα μερος οπου καθε ελληνας θα πρεπει να επισκεφτει οπως και δηποτε!Ενα μερος οπου ενας απλος ανθρωπος,αφιερωνοντας ολη του την ζωη,στην ελληνικη ιστορια στην προ και μετα επανασταση του 1821,θα κανει ολους εμας περηφανους,βλεποντας το και θαυμαζοντας το!

Δεν μπορει καμια εικονα και κανενα βιντεο,να αποδωσει το αισθημα αλλα και την πραγματικοτητα που απολαμβανει ο επισκεπτης θαυμαζοντας και παρατηρωντας τα εκθεματα του μεγαλου καλιτεχνη!!Το δεος και ο θαυμασμος που κατακλυζουν τις αισθησεις των επισκεπτων,ειναι απαραμιλο και αδυνατο να αποτυπωθει μεσα απο "νεκρες" εικονες των σκηνων της ιστοριας μας που αναπαριστωνται φανταστικα στον χωρο του μουσειου..

Για οσο χρονο κρατα η περιηγηση στον χωρο,ο επισκεπτης βρισκεται "μεσα" στην ιστορια μας,ζωντας τις στιγμες του εθνους ....οι εκφρασεις των ηρωων μας,η αποδοση του χωρου του καθε θεματος,και η φωτογραφικη αποτυπωση της στιγμης που "εκτιλισσεται" η καθε παρασταση,ο ειδικα διαμορφωμενος χωρος του εσωτερικου του μουσειου,κανει τον επισκεπτη να "χανει" την αισθηση του χωρου και του χρονου....

ειναι πραγματικα ασυληπτο το ποσο "ζωντανες" ειναι οι παραστασεις!!

Ηταν ενα ονειρο και μια αναγκη να επιτευθχει....ενας σκοπος ζωης για τον Παυλο Βρελλη,που με το εργο του αυτο,καταθετει εναν μικρο,για τον ιδιο τον καλιτεχνη(αλλα τεραστιο για τον επισκεπτη και τους απογονους μας) φορο τιμης στους ηρωες της επαναστασης του 1821.



Ο Παυλος Βρελλης αφιερωσε ολη του την ζωη σε αυτο το εργο που στηριχτηκε καθαρα και μονο σε δικη του επινοηση και σχεδιαση,εχοντας ολην την συλληψη,εκτελεση,κατασκευη,διαμορφωση,απο την αγορα και μορφοποιηση του οικοπεδου μεχρι και την τελικη μορφη του εργου, απο την πιο μικρη εως και την πιο σημαντικη λεπτομερεια..


Γεννημένος στα Γιάννενα στις 25/3/1923, ορφάνεψε σε ηλικία 4 ετών από μητέρα. Εννέα χρόνια αργότερα χάνεται και ο πατέρας του.
Η θεία του, Σοφία Παραμυθιώτη, αδερφή της μητέρας του, τον μεγαλώνει και τον σπουδάζει. Ο ρόλος της, τόσο σαν παιδαγωγός (δασκάλα η ίδια), όσο και σαν παρουσία με σπουδαία καλλιτεχνική αγωγή, τον επηρεάζει βαθύτατα.
Το έργο της δύσκολο. Όχι μόνο επειδή ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος άφησε έντονα τα σημάδια του, αλλά επειδή ο Παύλος είναι ο πλέον ζωντανός από τους ανιψιούς της. Η καλλιτεχνική του πλευρά, είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από την παιδική του ηλικία, όταν είχε ζωγραφίσει ή σμιλέψει σε ξύλο ή πέτρα, αγαπημένους του ήρωες. Η άλλη του πλευρά όμως ήταν αυτή που στάθηκε η αιτία να προχωρήσει μπροστά στη ζωή. Ο ζωντανός του χαρακτήρας και η αγάπη του για δράση και ανακαλύψεις, τον κράτησε ζωντανό πνευματικά, όταν -έφηβο πια- τον συνέλαβαν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής, χρησιμοποιώντας τον μαζί με άλλα παιδιά για να καθαρίζει απομεινάρια πολεμικού υλικού, που δεν είχε εκραγεί...
Έχοντας ζήσει σα μελλοθάνατος, σκάλιζε στη φυλακή απλά αντικείμενα σε ξύλο, περίμενε τις τελευταίες του στιγμές, είδε φίλους να χάνονται για πάντα, αποτύπωνε μορφές συγκρατούμενων του, με διαφορετική πια ενόραση. Άρχισε να έχει τις πρώτες του πνευματικές ανησυχίες, οι οποίες τώρα πια δε βασίζονταν απλά σε μια παρόρμηση για εξερεύνηση, αλλά σε μια ανάγκη για έκφραση, μέσα απ' αυτά που ένιωθε ότι τον αντιπροσώπευαν περισσότερο.
Μετά από επιθυμία και προτροπές της θείας του, θα τον δούμε το 1945, να μπαίνει στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και να αποφοιτά το 1947.
Σε ηλικία 23 χρονών (πριν μπει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), καταπιάνεται με τη δημιουργία προτομών.
Προτομές των Γ. Καλούδη, Γ. Λύτρα, Στρατηγού Ρέππα, προηγήθηκαν αυτής του Μητροπολίτη (και αργότερα Αρχιεπίσκοπου) Σπυρίδωνα Βλάχου.
Η δουλειά του αυτή, τον σημάδεψε, όχι τόσο με την πορεία της, όσο με το τέλος της. Επαινώντας τον για την προτομή που του ετοίμασε, ο Σπ. Βλάχος του πρόσφερε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για αμοιβή. Το αρνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "δε θέλω να αρχίσω την καριέρα μου με χρήματα".....

περισσοτερα για αυτον,αλλα και το μοναδικης αξιας και σημασιας,εργο του http://www.vrellis.gr/gp/cv.html

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

η κυβέρνηση προσφέρει στις τράπεζες ένα δώρο αμύθητης αξίας

Ιερός πόλεμος κατά των… μετρητών!

07/01/2011

Τρομακτικό άρθρο. Από το Bank’s News”

Την ώρα που οι τραπεζίτες παρακολουθούν με αγωνία τις εκροές των καταθέσεων και τη συμπίεση της κερδοφορίας τους, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών να προσφέρει μια ισχυρή «τονωτική ένεση» στις τράπεζες: κηρύσσοντας… ιερό πόλεμο κατά των συναλλαγών με μετρητά, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση προσφέρει στις τράπεζες ένα «παράπλευρο δώρο» αμύθητης αξίας, που οι τράπεζες στη γειτονική Ιταλία, χώρα επίσης «εθισμένη» στα μετρητά, ακόμη δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν.

Με τις σχετικές διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που τυπικά έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ (για το τι συμβαίνει στην πράξη υπάρχουν ακόμη πολλές επιφυλάξεις…) επιχειρείται να δοθεί ένα τέλος στη συνήθεια επιχειρήσεων και καταναλωτών να διεκπεραιώνουν και συναλλαγές μεγάλης αξίας με μετρητά, κατά τρόπον ώστε να παραμένουν «αθέατες» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Πολιτείας:

n Όλες οι συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, με οικονομικό αντικείμενο άνω των 1.500 ευρώ, θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές, ή ηλεκτρονικές διαβιβάσεις). Αν μια επιχείρηση δεχθεί πληρωμή άνω των 1.500 ευρώ μετρητοίς, η συναλλαγή θεωρείται παράνομη και θα έχει τον κίνδυνο να απορριφθούν τα βιβλία της από την εφορία, με τις σοβαρές συνέπειες που έχει αυτό.

n Σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και στις πληρωμές μισθοδοσίας, επίσης καταργείται το μετρητό: θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, στα στοιχεία των οποίων θα έχει απεριόριστη πρόσβαση ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο «πόλεμος στα μετρητά» αποτελεί ευλογία, ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλης μείωσης των καταθέσεων, αλλά και των προμηθειών από πάσης φύσεως συναλλαγές. Η Ένωση Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχουν μελετήσει το θέμα, καθώς ουδείς θα επιθυμούσε να αναδείξει σε αυτή την φάση τα «παράπλευρα» κέρδη του τραπεζικού συστήματος από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Όμως, η υποχρεωτική πλέον διαμεσολάβηση των τραπεζών στις περισσότερες καθημερινές συναλλαγές, εκτιμάται ότι θα είναι ένα πολύτιμο «όπλο» του τραπεζικού συστήματος, στην προσπάθειά του να κρατήσει «εντός των πυλών» τις καταθέσεις. Επιπλέον, σε μια χώρα όπου ακόμη και μια μεταφορά ποσού κάτω των 1.000 ευρώ μέσω e-banking, μπορεί να αποδίδει σε μια τράπεζα προμήθεια 3 ευρώ (!!!), είναι προφανές ότι η αύξηση της χρήσης τραπεζικών μέσων πληρωμής φέρνει στα ταμεία μεγάλα ποσά, τουλάχιστον αν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις εξορθολογισμού των υπέρογκων χρεώσεών τους.

Οι πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών για αγορές αξίας άνω των 1.500 ευρώ εκτιμάται ότι θα δώσουν μια ισχυρή ώθηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος, που ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης έχει ατονήσει αισθητά.

Αυτό βεβαίως κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές, καθώς τα επιτόκια και οι λοιπές χρεώσεις των πιστωτικών καρτών είναι εξαιρετικά υψηλά στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τις κάρτες ως μέσο πληρωμής, αλλά τείνουν να τις χρησιμοποιούν σαν πηγές πανάκριβου δανεισμού, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να επιβαρύνονται με υπέρογκα χρέη.

Σημειωτέον, ότι οι προμήθειες που πληρώνουν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις για χρήση καρτών είναι εξαιρετικά υψηλές και όταν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις αγγίζουν τα όρια του εξωφρενικού (4% της αξίας κάθε συναλλαγής!).

Επιπλέον, οι τράπεζες θα έχουν και ένα ακόμη όφελος, με τη μορφή της μείωσης του υψηλού στην Ελλάδα κόστους διεκπεραίωσης συναλλαγών με μετρητά.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο κρίσιμος είναι για τις τράπεζες ο «πόλεμος κατά των μετρητών», αρκεί μια ματιά στις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, χώρα επίσης «εθισμένη» στη χρήση μετρητών για τις περισσότερες συναλλαγές, αλλά και στη φοροδιαφυγή. Εκεί, όπως ανέφερε πρόσφατα το “Bloomberg” σε σχετικό δημοσίευμα, τον «πόλεμο» δεν έχει κηρύξει το υπουργείο Οικονομικών, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά η εθνική Ένωση Τραπεζών.

Οι ιταλικές τράπεζες υπολογίζουν ότι το κόστος των συναλλαγών με μετρητά για τις ίδιες και για τις επιχειρήσεις ξεπερνά τα 10 δις. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ, δηλαδή το 22% του ΑΕΠ. Η «βασιλεία» των μετρητών στις συναλλαγές είναι σχεδόν ολοκληρωτική στη νότια Ιταλία, έδρα των επιχειρήσεων του πανίσχυρου οργανωμένου εγκλήματος της χώρας, όπως σημειώνει το “Bloomberg”.



Στην Ιταλία, πάντως, οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται από το ξαφνικό ενδιαφέρον των τραπεζών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως σημειώνει, μιλώντας στο “Bloomberg”, εκπρόσωπος ένωσης καταναλωτών, «το μόνο που θέλουν οι τράπεζες είναι να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των συναλλαγών που διεκπεραιώνουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Από την άποψη της ασφάλειας είναι σωστό να καταργήσουμε τις συναλλαγές με μετρητά, αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνει χωρίς επιβαρύνσεις από τις τράπεζες, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί».

Η ιταλική Ένωση Τραπεζών, όπως υπογραμμίζει το “Bloomberg”, δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα πρόσθετα κέρδη θα έχουν τα μέλη της από τον «πόλεμο κατά των μετρητών». Για κάθε συναλλαγή με καταναλωτές μέσω πιστωτικής κάρτας, πάντως, στην Ιταλία οι επαγγελματίες και οι έμποροι βαρύνονται με υπέρογκες προμήθειες 3-4% της αξίας κάθε συναλλαγής