Για «ξεπούλημα από τους Ευρωπαίους συμμάχους και επιτόκια τιμωρίας» μιλά η ιρλανδική αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, μια ημέρα μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης Κόουεν με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η Ιρλανδία θα χρηματοδοτηθεί με 85 δισ. δολάρια, ενώ το επιτόκιο αποπληρωμής του δανείου αυτού ορίστηκε στο 5,8%, υψηλότερο δηλαδή από το 5% που πληρώνει η Ελλάδα. «Το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι επιτόκιο του ΔΝΤ. Γιατί μας επιβάλλουν επιτόκιο τιμωρίας; Αυτό είναι ξεπούλημα, όχι διάσωση. Μας ξεπούλησαν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη», δήλωσε χθες ο Λίο Βαραντκάρ, εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Φάιν Γκέιλ.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος σε οικονομικά θέματα Τζόαν Μπάρτον μίλησε για μια κακή συμφωνία και τόνισε ότι η κυβέρνηση απογοήτευσε τον ιρλανδικό λαό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (ICTU) Ντέιβιντ Μπεγκ δήλωσε και αυτός ότι το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η χώρα του για το δάνειο είναι επιτόκιο τιμωρίας και διεμήνυσε ότι τα συνδικάτα θα αντιταχθούν στη μείωση του ελάχιστου ωρομισθίου από 8,65 ευρώ σε 7,65 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ITCU Τζακ Ο' Κόνορ τόνισε ότι η συμφωνία προστατεύει αυτούς που έχουν πολλά τραπεζικά ομόλογα, ενώ οι πιο χαμηλόμισθοι και πιο ευάλωτοι Ιρλανδοί, που εξαρτώνται από την πρόνοια του κράτους, θα σταυρωθούν.
Τις αιτιάσεις της ιρλανδικής αντιπολίτευσης απέρριψε ο Ατζάι Τσόπρα, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία, υποστηρίζοντας ότι οι όροι του δανείου είναι καλύτεροι από αυτούς που η Ιρλανδία θα μπορούσε να βρει στην αγορά.
Η αγορά πάντως ικανοποιήθηκε κάπως από την προχθεσινή συμφωνία και ειδικά με την άμεση εισροή 10 δισ. ευρώ στις προβληματικές τράπεζες και έστειλε στα ύψη τις μετοχές των ιρλανδικών τραπεζών. Στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης στην αγορά του Δουβλίνου, ο τίτλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιρλανδίας Bank of Ireland σημείωνε άνοδο 19%, ενώ ο αντίστοιχος της δεύτερης Allied Irish Banks κατά 6%.