Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΒΟΜΒΑ

ΠΩΣ η εταιρία European Goldfields που έχει σχέση με την Goldman Sachs, με μόλις 11 εκ.ευρώ αγόρασε από το Δημόσιο, Χρυσό και Αργυρο αξίας 15.4 Δισεκατομμυρίων!!!

Διαβάστε τι αποκαλύπτει στους AegeanTimes, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνης Βαρδουλάκης
Ηταν παραμονές των εκλογών του 2004, όταν η Κυβέρνηση Σημίτη, προχώρησε σε μια συμφωνία που ουδείς ασχολήθηκε με το περιεχόμενό της και ο πολιτικός κόσμος, λες και έπαθε … «λουμπάγκο» και αδυνατούσε να ασχοληθεί με το θέμα! Ηταν βέβαια και το προεκλογικό κλίμα, η … ευμάρεια της οικονομικά εύρωστης Ελλάδας των Ολυμπιακών αγώνων, και που καιρός να ασχοληθούν με αυτό που θα αποκαλύψουμε σήμερα!
Με την πανηγυρική ανακοίνωση εξαγοράς της European Goldfields, που ελέγχει τα «Μεταλλεία Κασσάνδρας», από έναν ισχυρό «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά χρυσού, την καναδική Eldorado Gold, έκλεισε ένας κύκλος απίστευτων υπεραξιών γύρω από τον χρυσό της Χαλκιδικής.
Ετσι μια εταιρία με κυριότερο περιουσιακό στοιχείο τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που τα είχε αγοράσει μόλις 11.000.000 ευρώ παραμονές των εκλογών του 2004 επί Κ. Σημίτη, αποτιμήθηκε σε … 1,8 δισ. ευρώ.
Όμως τι ήταν αυτά τα μεταλλεία ; Που βρίσκονται και πόση είναι η σημερινή τους αξία;
Για το θέμα κάναμε μια ειδική δημοσιογραφική έρευνα , και σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα και μόνο τμήμα της για να αντιληφθεί ο μέσος Ελληνας πολίτης, πόσο σάπιο είναι το πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε την χώρα μας σε μια ΠΡΟΚΑΤ οικονομική κρίση!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή που είχε ασχοληθεί τότε με το θέμα σε άρθρο της ( ΕΔΩ ) τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής πουλήθηκαν το 2003 από το «Ελληνικό Δημόσιο» στη εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την Αυγή η εταιρεία “EuropeanGoldfields” . Το εκπληκτικότερο που ανακαλύψαμε όμως, είναι ότι η εν λόγω εταιρία, ανήκει στην Goldman Sachs (upbeat on European Goldfields after Greek approval) !!!
Είπε κανείς τίποτε;
Οσοι γνωρίζετε αγγλικά διαβάστε το παρακάτω:
MartynKonig has 27 years experience in investment banking and the commodity markets and is also a Non-Executive director of TSX listed Newgold Inc. He has extensive experience in the natural resource sector, which includes senior management responsibility in resource finance and commodity trading operations at various international investment banks. Mr. Konig was a main Board Director of NM Rothschild and Sons Ltd. for 15 years and held senior positions at Goldman Sachs and UBS. Mr. Konig is a Barrister and Fellow of the Chartered Institute of Bankers.
Ετσι λοιπόν, είχε σχεδιαστεί η παραχώρηση ποσοστού 9% του ποσοστού της στο Κατάρ έναντι 175 εκατ. Ευρώ.
Αν λοιπόν τα 9/100 των μεταλλείων κοστίζουν 175.000.000 ευρώ τα 100/100 των μεταλλείων κοστίζουν 100X. (175.000.000 /9) = 1.944.400.000 δηλαδή περίπου 2.000.000.000 Ευρώ. (2 ΔΙΣ)
Από την παραδοχή αυτή προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα. Για όλα αυτά, συναντήσαμε και μιλήσαμε με έναν από του πλέον αξιόλογους καθηγητές του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τον καθηγητή του τμήματος Μαθηματικών, κ. Αντώνη Βαρδουλάκη, ζητώντας του να μας σχολιάσει όλα τα παραπάνω:
Σύμφωνα με τον κ.Βαρδουλάκη το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Ελληνικό δημόσιο πούλησε τα μεταλλεία Χαλκιδικής στην “European Goldfields” 200 φορές πιο φθηνά από την κανονική τιμή τους !!
Κι αυτό προκύπτει από μια μικρή αλλά σημαντικότατη έρευνα που έκανε ο ιδιος αναζητώντας στοιχεία στο site της EuropeanGoldfields
Τα αποθέματα Αργύρου στο μεταλλείο στο Στρατόνι της Χαλκιδικής είναι 10 ΜΟΖ
Τα αποθέματα Χρυσού στο μεταλλείο στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι 3,6 ΜΟΖ
Τα αποθέματα Χρυσού στο μεταλλείο της Ολυμπιάδος της Χαλκιδικής είναι 4,1 ΜΟΖ
Τα αποθέματα Αργύρου στο μεταλλείο της Ολυμπιάδος της Χαλκιδικής είναι 59,0 ΜΟΖ
Λαμβανομένου υπόψη ότι η τρέχουσα τιμή του Χρυσού είναι περίπου 1700 Ευρώ/ΟΖ και σύμφωνα με τον καθηγητή, η τιμή αναγράφεται σήμερα στο http://www.goldalert.com
η αξία του χρυσού στα παραπάνω δύο μεταλλεία είναι:
3,6+4,1=7,7 ΜΟΖ= 7,7 Χ 1.000.000 = 7.700.000 ΟΖ
7.700.000 OZx1700 Ευρώ/ΟΖ = 1,309×1010Ευρώ = 13.090.000.000 Ευρώ
Λαμβανομένου υπόψη ότι η τρέχουσα τιμή του Αργύρου είναι περίπου 34 Ευρώ/ΟΖ
η αξία του Αργύρου στα παραπάνω δύο μεταλλεία είναι :
69 ΜΟΖ=69 x 1.000.000 OZ = 69.000.000 OZ
69.000.000 OZx 34 Ευρώ/ΟΖ = 69000000∗34= 2. 346×10⁹=2. 346.000.000 Ευρώ
Μιλώντας με τον κ. Βαρδουλάκη, διαπιστώσαμε ότι προκύπτει και ένα δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα:
Η εταιρεία EuropeanGoldfields με την αρχική επένδυση των 11.000.000 Ευρώ για τα μεταλλεία κέρδισε στην ουσία:
13.090.000.000 +2. 346.000.000 = 15.436.000.000 δις ευρώ
δηλαδή πολλαπλασίασε τα χρήματα της περίπου 1403 φορές !!
(15.436.000.000/11.000.000 = 1403 φορές !!)
Με απλά μαθηματικά, ο κ. Βαρδουλάκης, αποδεικνύει ότι η αρχική επένδυση της EuropeanGoldfields θα αποφέρει έσοδα κοντά στα 15 δις!
Κι εδώ τίθεται πλέον το αμείλικτο ερώτημα!
Που πάνε όλα αυτά τα λεφτά;
Σίγουρα όχι στο Ελληνικό Κράτος!
Πολιτικά, δεν πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν για αυτή την εξευτελιστική πώληση των ορυχείων Χαλκιδικής;
Προχωρώντας το παραπέρα, ανακαλύψαμε ότι για να γίνει η πώληση αυτή, άλλαξε ολόκληρο το νομικό καθεστώς εκμετάλλευσης που διέπει τα μεταλλεία και έφτασαν σε σημείο να αφαιρέσουν αρμοδιότητες ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα δασαρχεία!
Ξεπουλήσαμε λοιπόν για 11 εκατομμύρια μια επένδυση που θα αποφέρει στους αγοραστές της 15 ολόκληρα ΔΙΣ.
Δεν υπάρχει αστική και ποινική ευθύνη γι αυτή την απίστευτη μπίζνα στην οποία εμπλέκεται και η ίδια η Goldman Sachs που τόσο πολύ έχει καταταλαιπωρήσει την χώρα μας;
Πως είναι δυνατόν να ασχολούμαστε ως χώρα με τα διάφορα “Βατοπέδια” τόσα χρόνια, και να κλείνουμε τα μάτια σε τόσο εξώφθαλμες περιπτώσεις όπως τα μεταλλεία της Χαλκιδικής;
Την στιγμή που σήμερα αναζητά η τρόικα και οι δανειστές μας, 350 εκατομμύρια και οδήγησαν στον «ζυγό» τον Ελληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο, δεν υπάρχει έστω κι ένας εισαγγελέας που να αναζητήσει ευθύνες για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο που περιγράψαμε;
Πως είναι δυνατόν, αυτοί μας δανείζουν χρήματα, αυτοί που μας «συμβουλεύουν» ως Κράτος και μάλιστα επ αμοιβή, να ρουφούν παράλληλα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, απειλώντας μας παράλληλα με … πτώχευση;
Δεν πρέπει όλοι αυτοί να οδηγηθούν σε ένα ειδικό δικαστήριο, που θα εξετάσει τον σκοτεινό τους ρόλο;

Οσο καθυστερεί ο νομικός κόσμος της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει την βρωμιά στη χώρα, τόσο θα κινδυνεύουμε με «βίαιες» αναταραχές και Συνταγματικές Εκτροπές!

Η ώρα πλησιάζει…

aegeantimes.gr

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Live Με τον Νικο Χατζηνικολαου





              Την Κυριακή 1 Απριλίου ,στις 9 το βράδυ,στο eNikos ,

        live τηλεοπτική εκπομπή με τον Νικο Χατζηνικολαου  


               (δεν ειναι 1πριλιατικο!!)

”Οι απειλές των Anonymous…”

Της Αντωνιας Μπουζουκακη

Με αφορμή το άρθρο που αναρτήθηκε στις 22/3/2012 από το http://www.iefimerida.gr  του αγαπητού Άγγελου Μόσχοβα , με τίτλο ”Οι απειλές των Anonymous”  , θα ήθελα να σχολιάσω τα πιο κάτω:

Θα παίξω ένα παιχνιδάκι λοιπόν , προσπαθώντας να αποδομήσω το άρθρο του Άγγελου και θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω κατ’αρχήν , τους λόγους  ύπαρξης  τέτοιων κινημάτων , σαν τους Anonymous και κατά δεύτερο  , το πόσο επικίνδυνα είναι , μπορεί να είναι  αυτά στις κοινωνίες μας.

1)Μπορούν πραγματικά να  ”χακάρουν”  τη C.I.A.  , το NATO , τη SONY και να  δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αστυνομικών που  δείχνουν να έχουν υπερβάλλοντα ζήλο;

Και βέβαια μπορούν , όπως και οι περισσότεροι που έχουν μια σχετικά καλή γνώση από Η/Υ.

Σήμερα , πολλοί από τους χρήστες των Η/Υ   ”χτυπούν”  από μόνοι τους , είτε τράπεζες είτε εταιρίες και ή κλέβουν χρηματικούς λογαριασμούς ή κάνουν βιομηχανική κατασκοπεία .  Σε αντίθεση με αυτούς , οι Anonymous , ούτε κλέβουν χρήματα , ούτε ασκούν το  ”λειτούργημα”  του κατασκόπου. Την ενέργειά τους την εκφράζουν κάνοντας συμβολικές ακτιβιστικές  πράξεις .

 Όπως ανέφεραν και στην εκπομπή του Σ. Δανέζη , ποτέ δεν  ”χακάρουν”  οι ίδιοι αλλά βομβαρδίζουν με όγκο δεδομένων διαφόρους λογαριασμούς  με αποτέλεσμα , αυτοί να  ”πέφτουν”. Άλλο  το ”χακάρισμα”  , λοιπόν για το κέρδος  , και άλλο το  ”ρίξιμο”  λογαριασμών που θεωρούνται ως υπεύθυνοι  για πολλά κοινωνικά προβλήματα  .

2)Η μάσκα , η αλλοιωμένη φωνή και γενικά η ανωνυμία είναι πράξη παράνομη και καταδικαστέα;
Σε έναν κόσμο όπου η ελευθερία έκφρασης και η διεκδίκηση δικαιοσύνης , μπορούν , κάθε στιγμή  να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατία  , το να δείχνεις αφελώς την ταυτότητα σου , είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Πόσοι κοινωνικοί αγωνιστές , που παλεύουν για τα αυτονόητα δεν γεμίζουν τις φυλακές του πλανήτη; Ακόμη και ιστορικά να πιάσει κανείς το θέμα , θα δει ότι όλες οι αλλαγές στις κοινωνίες ξεκίνησαν από μικρές ομάδες ανθρώπων που κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό την ύπαρξή τους.

Φανταστείτε την Φιλική Εταιρεία να καλούσε την ημέρα της σύστασής της, αντιπροσωπεία από την Κωνσταντινούπολη και από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία . Φανταστείτε τον Ροβεσπιέρο και τον Δαντόν να έκαναν γνωστή την ύπαρξή τους στο παλάτι του Λουδοβίκου. Φανταστείτε τον Μ.Γλέζο  και  τον Λ.Σάντα να πήγαιναν μέρα μεσημέρι στην Ακρόπολη για να κατεβάσουν την Γερμανική σημαία , αφού πρώτα είχαν ενημερώσει τον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή της Αθήνας.

Στοιχειώδης αυτοπροστασία λοιπόν , παρέχει η ανωνυμία , απέναντι στο σύστημα και σε όσους θέλουν να διατηρήσουν κεκτημένα και κυριαρχία.

3)”Έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας”;
Και βέβαια έχουν γίνει , καθώς τα σχέδια αυτών των  ”υπηρεσιών” κάθε άλλο παρά ξεκάθαρα , σύννομα και διάφανα είναι. Αφού οι ίδιες , οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα χειρότερα και πιο αντιδημοκρατικά μέσα για να επέμβουν σ’όλες τις γωνιές του πλανήτη , πώς μπορούν να παραπονιούνται ότι κάποιοι τους συμπεριφέρονται αντιδεοντολογικά;
 ’Ολοι γνωρίζουμε τις μεθόδους των C.I.A.  ,  D.I.A.  ,   D.E.A.  ,  N.S.A.  ,   F.B.I.  που χρησιμοποιούν για  να  εξουδετερώσουν  τους ”κατασκευασμένους εχθρούς”   της κυριαρχίας τους.

Κάποιος λοιπόν που χρησιμοποιεί  κάθε τρόπο για να τρομοκρατεί την ανθρωπότητα , έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τρομοκράτη , όποιον του αντιμάχεται;
4)Είναι τελικά οι Anonymous τρομοκράτες;   μήπως είναι παιδιά που παίζουν;   μήπως είναι μόδα;   μήπως είναι πληρωμένοι;  μήπως είναι το άλλοθι του συστήματος;

Να τα πάρουμε λοιπόν απ’την αρχή:

α)Δεν έβαλαν ποτέ βόμβες , δεν έκαναν ποτέ ένοπλες ομάδες για να επιτεθούν εναντίον κανενός .  Δεν είδα ποτέ τις ενέργειές τους ως τρομοκρατικές , παρά μόνο ως αντίδραση σε ένα σύστημα που παράγει αδικίες και ανισότητες . Πιστεύω πως το μόνο που ασκούν είναι ψυχολογική πίεση σ’αυτούς που τρομοκρατούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και αν θέλετε την γνώμη μου , δρουν πολύ ανώδυνα και επιδερμικά.

β)Κακό είναι να παίζει κανείς;  όταν ο Άγγελος αναρωτιέται αν είναι μόνο παιδιά που παίζουν στο Internet έχω να του απαντήσω: Μήπως τα άλλα παιδιά που παίζουν στο χρηματιστήριο είναι πιο ανώδυνα; Μήπως οι αρχηγοί κρατών που παίζουν στις συνόδους κορυφής είναι πιο ακίνδυνοι;  Μήπως τα παιχνίδια της Monsanto και της Chevron είναι επιτρεπτά; Μήπως τα παιχνίδια των στρατηγών της Washington απέναντι  στους ταλαίπωρους λαούς του Ιράκ  , Αφγανιστάν , πρώην Γιουγκοσλαβίας και παντού αλλού είναι σωστά και τα παιχνίδια των (παιδιών) Anonymous που τα βλέπουν όλα αυτά , είναι επικίνδυνα;

γ)Μήπως είναι μόδα; Ας δούμε λοιπόν τι είναι μόδα. Μόδα είναι κάτι το οποίο πλασάρεται για να αποκτηθεί κέρδος απ’αυτόν που διαθέτει το προιόν .  Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι  Anonymous συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη της κινηματογραφικής ταινίας με ήρωα τον Guy Fawkes και αυτό είναι αλήθεια. Πάντως για να περάσει μια ιδέα στις σημερινές κοινωνίες πρέπει , εκτός από διαφημιστικά τρικ , να έχει και κάποιο υπόβαθρο.
 Η επανάσταση και η αλλαγή , ήταν , είναι , και θα είναι για πολλούς ανθρώπους , κάτι το διαχρονικό και ζητούμενο. Το διαχρονικό στον κόσμο της μόδας ονομάζεται και κλασικό. Άρα λοιπόν αυτό που αισθάνθηκαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν απειλήθηκαν από τους Πέρσες , αυτό που αισθάνθηκαν οι Γάλλοι όταν επαναστάτησαν κατά της μοναρχίας το 1789 , αυτό που αισθάνθηκαν οι Σύμμαχοι όταν εναντιώθηκαν στον Άξονα το 1939 , αυτό που αισθάνθηκαν οι Αλγερινοί , οι Τυνήσιοι , οι Κορεάτες , οι Βιετναμέζοι , οι Λατινιαμερικάνοι απέναντι στους αποικιοκράτες  , οι Παλαιστήνιοι , αυτό που αισθάνθηκαν οι νέοι τον Μάη του 1968 , μπορεί να χαρακτηριστεί μόδα ;  Όταν ο άνθρωπος αισθάνεται ότι απειλείται η εξελικτική  πορεία του , τότε , καμιά μόδα δεν είναι αυτή που τον συσπειρώνει για να αντισταθεί.

γ)Είναι πληρωμένοι; Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είναι πληρωμένοι και αυτό  μένει να απαντηθεί με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός από τα βασικά , μυστικά στελέχη των Anonymous , τα οποία προφανώς είναι λίγα στον αριθμό , αυτό το κίνημα (κολεκτίβα), αποτελείται και από εκατομμύρια συμπαθούντες . Αν αποδειχθεί ότι ο πυρήνας χρηματίζεται και είναι κατευθυνόμενος , να είστε σίγουροι ότι οι συμπαθούντες θα το καταγγείλουν ομαδικά πρώτοι . Ξέρουμε όλοι ότι οι χρήστες του Internet είναι πολύ ψαγμένοι και μορφωμένοι και αν διαπιστώσουν ότι πάνε να τους κοροιδέψουν η αντίδρασή τους θα είναι κατακλυσμιαία.

στ)Μήπως είναι άλλοθι του συστήματος ; Πιστεύω πως το σύστημα σήμερα είναι παντοδύναμο και δεν χρειάζεται κανένα άλλοθι , παρά μόνο ένα και μοναδικό: μια επίφαση δημοκρατίας. Αν χρειάζεται κάτι το σύστημα είναι η ανοχή τω ανθρώπων και αυτή κερδίζεται μέσα από στημένες  ”δημοκρατικές”   διαδικασίες.   ( Αν οι εκλογές άλλαζαν την ζωή μας θα είχαν απαγορευτεί) .

5)Οι θέσεις τους μπορούν να υιοθετηθούν  από σχεδόν όλους τους ανθρώπους , σ’όλον τον κόσμο γιατί είναι αυτό που μάθαμε στο σχολείο ως    ”πανανθρώπινες αξίες”    .    Όταν αγωνίζεσαι για την ελευθερία λόγου ΚΑΙ ύπαρξης  ,  για ανθρώπινα δικαιώματα  ,  ισότητα και δικαίωμα στο μέλλον  ,  όλοι οι άνθρωποι θα ταχθούν στο πλευρό σου  ,  εκτός από εκείνους που έχουν ισχυρά συμφέροντα από την διατήρηση της υπάρχουσας ανισότητας και ανισορροπίας .

6)Η υποκατάσταση θεσμών από άγνωστους είναι προβληματική.

Εδώ θα συμφωνήσω εντελώς με τον Άγγελο . Πρόσεξε όμως τη φράση που έχει βάλει ανάμεσα σε δύο παύλες :  ”-βαθιά πληγωμένων και αναξιόπιστων δυστυχώς- ”.
Ας δούμε λίγο καλύτερα την λέξη  ”θεσμός”.     Η λέξη ηθική προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη  ”έθος”   που σημαίνει συνήθεια. Ηθικό λοιπόν είναι αυτό που συνηθίζεται από τις κοινωνίες των ανθρώπων. Όταν οι συνήθειες πολλών χρόνων παραμένουν ίδιες  τότε αυτές ονομάζονται θεσμοί. Θεσμοί λοιπόν είναι οι συνήθειες των ανθρώπων που προέρχονται από παλιότερες γενιές και διαιωνίζονται μέσα στις κοινωνίες.

Όταν σήμερα ΌΛΟΙ θεωρούμε τους θεσμούς  πληγωμένους και αναξιόπιστους  ,  ποιός είναι ο λόγος να τους συντηρούμε; Μήπως ξαφνικά γίναμε όλοι συντηρητικοί και φοβούμαστε να αλλάξουμε και το παραμικρό στη ζωή μας γιατί τρομοκρατούμαστε από το καινούριο και την αλλαγή;
Έχω την άποψη , όπως και πολλοί άλλοι  (με πρώτους και καλύτερους τους καπιταλιστές δυστυχώς)   ,  πως ότι δεν μας εξυπηρετεί το αλλάζουμε . Ποιός ο λόγος να συντηρούμε πληγωμένους και αναξιόπιστους θεσμούς όταν το μόνο που εξυπηρετούν είναι η κοινωνική ανισότητα  ,  η οπισθοδρόμηση και το κλέψιμο του μέλλοντός μας; Ποιός έχει θέσει τους υπάρχοντες θεσμούς ;  ΕΜΕΙΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Άρα λοιπόν εμείς έχουμε και την υποχρέωση να  τους αλλάξουμε , γιατί μας  εμποδίζουν. Αν ,αυτοί που τολμούν να κάνουν το πρώτο βήμα είναι δυστυχώς ανώνυμοι , αυτό πρέπει να προβληματίσει εμάς τους επώνυμους , γιατί δεν διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και προσωπικής  μας ζωής.

7)Μέσα σ’όλα αυτά αναφέρεις και τη λέξη  ”εκδικητικότητα”  .
 Πρέπει να σου πω  Άγγελε ότι ο άνθρωπος  που αισθάνεται την αδικία και την καταπίεση δεν θα πάει να αντιπαρατεθεί μ’αυτά  ,  έχοντας ως όπλο την ευγένεια και την καλοσύνη. Το σύστημα έχει μελετήσει και τον Χριστό και τον Γκάντι και σήμερα μπορεί πολύ εύκολα να χειραγωγήσει συμπεριφορές τύπου   ”παθητική αντίσταση” . Την εκδικητικότητα την προκαλούν συγκεκριμένες πράξεις και άνθρωποι.

8) ”Σηματοδοτεί την απαρχή της αυτοδικίας , γνώρισμα υπανάπτυκτων κοινωνιών.”
Η αυτοδικία είναι πράγματι γνώρισμα υπανάπτυκτων κοινωνιών . Ας προσδιορίσουμε λοιπόν την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.
Εμείς οι αναπτυγμένοι επιτρέπουμε :
  α) το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό,
  β)  παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα ,
  γ)  αρρώστιες που καταπολεμούνται με εμβόλιο του ενός ευρώ , να σκοτώνουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας,
  δ)  παιδιά να δουλεύουν στα εργοστάσια της Ασίας και στα ορυχεία της Αφρικής,
 ε) δικτατορίες σε όλα τα μέρη της γης ,
 στ)  άστεγους να πεθαίνουν στους δρόμους των πόλεων,
  ζ) νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο με πληρωμή και ένα σωρό άλλα τέτοια. Αν λοιπόν ήμασταν αναπτυγμένη κοινωνία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όλα τα παραπάνω ΑΡΑ  δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και κινήματα όπως αυτά των Anonymous.
Δεν είμαστε αναπτυγμένοι όμως και γι’αυτό εμφανίζονται τέτοια κινήματα.

9)”Από που αντλούν την νομιμοποίησή τους”

Δεν ζήτησαν , ούτε και θα ζητήσουν ποτέ , νομίζω , την νομιμοποίηση κανενός . Αλίμονο αν ο καθένας που προσπαθεί να εντοπίσει και αλλάξει παγιωμένες αντιλήψεις και αδικίες ζητά την νομιμοποίηση του δυνάστη του για να προβεί σ’αυτές τις αλλαγές. Δεν μίλησαν ποτέ  εξ’ ονόματος του λαού αλλά μόνο εξ’ ονόματος όσων πιστεύουν αυτά που πιστεύουν και αυτοί.

10)Όταν λένε ότι μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις με ένα κλικ , το πρόβλημα δεν είναι των Anonymous αλλά των κυβερνήσεων. Όταν ΌΛΕΣ οι κυβερνήσεις έχουν σκοτεινά μυστικά , που αν αποκαλυφθούν , θα καταρρεύσουν κάτω από την πίεση του κόσμου , τότε το πρόβλημα το έχουν οι κυβερνήσεις. Εγώ ξέρω ότι όποιος δεν έχει να κρύψει τίποτε , δεν φοβάται και τίποτε .

Μετά από όλα αυτά πιστεύω ότι ο ακτιβισμός σαν των  ”Ανώνυμων” ΕΙΝΑΙ η λύση.

Τόσα χρόνια χορτάσαμε με τον ακτιβισμό των επώνυμων (δες τους ‘‘γιατρούς χωρίς σύνορα”  και έναν από τους προέδρους τους , που έγινε δικτάτορας στο Κόσοβο και υπουργός στη Γαλλία )  και καμιά αλλαγή δεν είδαμε προς το καλύτερο.
Καιρός λοιπόν να αντιδράσουμε και όλοι εμείς  σε αυτά που μας χαλάνε.
 ============================================================

Υ.Γ.1 Δεν θα τα έγραφα όλα αυτά , σε προσωπικό επίπεδο, αν δεν ήξερα ότι ο δημοσιογράφος Άγγελος Μόσχοβας ( Angelos ‏ @Mosxovas )  είναι ανοιχτός σε όλες τις ιδέες και ότι μπορεί να καταλάβει ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε όλοι να μάθουμε και κυρίως να καταλάβουμε.

Υ.Γ.2 Παραθέτω και όλο το κείμενο του Άγγελου Μόσχοβα από το  http://www.iefimerida.gr/blog-content/42630/οι-απειλές-των-anonymous 
και σας προτείνω να δείτε την εκπομπή του Σ. Δανέζη http://www.megatv.com/warzone/pages.asp?catid=24528

#thegameagainstGreece

πηγη

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ εισέπραξε "παράνομα" η ΔΕΗ από τους καταναλωτές

- Το χαράτσι υπέρ κοινής ωφελείας καταργήθηκε με νόμο τον Αυγουστο του 2011
- Πρόκειται για το Ν.4001 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 
 - 2 δις ευρώ έχει εισπράξει παράνομα και αντισυνταγματικά η ΔΕΗ

Βόμβα στα θεμέλια της ΔΕΗ βάζει η αποκάλυψη ότι η επιχείρηση από τον Αύγουστο του 2011 έως σήμερα έχει εισπράξει ποσό πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τους καταναλωτές, μέσω του τέλους "Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας" που είχε θεσπιστεί από το 1999με το νόμο 2773 άρθρο 29, χωρίς να νομιμοποιείται. Και αυτό γιατί με νόμο της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 το συγκεκριμένο τέλος καταργήθηκε.
Την ίδια ώρα και στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς προσπαθούν να βρουν φόρμουλα που με την λογική της αναδρομικότητας θα νομιμοποιεί τις εισπράξεις . Το fpress.gr συνομίλησε με τον υπεύθυνο τύπου της ΔΕΗ, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει φτάσει στο ΣτΕ, μετά από καταγγελία των εταιρειών Energa και Hellas Power, χωρίς ωστόσο η απόφαση να έχει καθαρογραφεί έως σήμερα. Είναι θέμα του υπουργείου μας είπε και ότι σύντομα θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.
 
Το σημείο του νόμου 4001 του 2011 που καταργεί το τέλος.
 Άρθρο 195
Καταργούμενες διατάξεις
 3. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις όπως ισχύουν:
   (α) Τα άρθρα 9, 11, 17, 19, 20, 21, 22, 22α, 23 και 23α του ν. 2773/1999.
   (β) Οι παράγραφοι 1, 2, 5 και 6 του άρθρου 24 του ν. 2773/1999.
   (γ) Τα άρθρα 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 και 33 του ν. 2773/1999.
   (δ) Τα άρθρα 26, 27, 28 και 29 του ν. 3426/2005.
   (ε) Το άρθρο 5 παράγραφοι 16 και 17, το άρθρο 11, το άρθρο 12 παράγραφοι 21 έως 32 και το άρθρο 21 παράγραφος 2 του ν. 2289/1995.
   (στ) Η υποπερίπτωση γ.20 της περίπτωσης Γ' της παρ. ΙΙ του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α' 87).
 
   4. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται η περίπτωση στ' της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3468/ 2006, όπως ισχύει.
 
   5. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με το περιεχόμενο των διατάξεων του νόμου αυτού ή αναφέρεται σε θέμα που ρυθμίζεται από αυτόν.

 
 
Ο Νόµος 2773/1999
«Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ρύθµιση θεµάτων
ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 286/22.12.1999)
 
Άρθρο 29
Γενικά τιµολόγια και διατάξεις χρέωσης
 
1. Τα τιµολόγια µε βάση τα οποία, οι κάτοχοι άδειας εισπράττουν τίµηµα ή τέλος ή
οποιαδήποτε αντιπαροχή για την παροχή των υπηρεσιών τους, µε εξαίρεση τα τιµολόγια
προµήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες, δεν ισχύουν εάν δεν εγκριθούν προηγουµένως από τον
Υπουργό Ανάπτυξης, ύστερα από γνώµη της Ρ.Α.Ε.
2. Τα τιµολόγια πρόσβασης στο Σύστηµα, στο ∆ίκτυο ∆ιανοµής και στα Μη ∆ιασυνδεδεµένα
Νησιά, στα οποία περιλαµβάνονται οι χρεώσεις σύνδεσης και χρήσης, καταρτίζονται
σύµφωνα µε µεθοδολογία η οποία εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε., µετά από εισήγηση του αρµόδιου
∆ια χειριστή, όπως προβλέπεται στους αντίστοιχους Κώδικες. Η µεθοδολογία τιµολόγησης
καταρτίζεται µε τρόπο που επιτρέπει την πραγµατοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στο
Σύστηµα, στο ∆ίκτυο ∆ιανοµής και στα Μη ∆ιασυνδεδεµένα Νησιά, ώστε να διασφαλίζεται η
ασφαλής τροφοδοσία και η βιωσιµότητά τους τα τιµολόγια αυτά εγκρίνονται από τον Υπουργό
Ανάπτυξης, µετά από εισήγηση του αρµόδιου ∆ιαχειριστή και σύµφωνη γνώµη της Ρ.Α.Ε. και
δηµοσιεύονται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
[Η περ. 2 προστέθηκε και οι παρ.2,3 και 4 αναριθµήθηκαν σε 3,4 και 5 µε το άρθρο 15 παρ.1
Ν. 3426/2005 (ΦΕΚ Α΄ 309)]
3 (2). Κατά την έγκριση των τιµολογίων πέραν ενός εύλογου κέρδους, λαµβάνονται υπόψη
ιδίως:
α) Οι δαπάνες για την παραγωγή ή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
β) Οι δαπάνες για µισθούς, ηµεροµίσθια και συναφή έξοδα.
γ) Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, φόροι και δασµοί.
δ) Η απόσβεση των επενδύσεων.
ε) Η απόδοση του επενδεδυµένου κεφαλαίου, λαµβανοµένου υπόψη του επιχειρηµατικού
κινδύνου και του κόστους κεφαλαίου αντίστοιχων δραστηριοτήτων.
στ) Οι δαπάνες για τη συµµόρφωση µε τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την παροχή
υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
[Η περ. στ' αντικαταστάθηκε µε την παρ.18 άρθρ.23 Ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α΄ 207)]
ζ) Οι δαπάνες για τις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν ή εγγυήσεις λειτουργίας που
χορηγήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόµου αυτού.
[Η περ. ζ' αντικαταστάθηκε µε την παρ.18 άρθρ.23 Ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α΄ 207)]
4 (3). Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από γνώµη της Ρ.Α.Ε. οι κάτοχοι,
άδειας, στα πλαίσια της γενικής υποχρέωσής τους προς παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,
µπορεί να υποχρεωθούν να διαφοροποιούν για οµάδες Καταναλωτών τα τιµολόγια τους, µε
την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται:
α) η δυνατότητα κάλυψης των συνολικών δαπανών για κάθε κάτοχο άδειας, όπως αυτές
ορίζονται στην παρ. 2 ανωτέρω, και β) όσον αφορά τη ∆.Ε.Η., η µη ύπαρξη επιδοτήσεων µεταξύ Επιλεγόντων και Μη
Επιλεγόντων Πελατών.
5(4). Οι δαπάνες των περιπτώσεων στ' και ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού
επιµερίζονται, οµοιόµορφα για όλη την ελληνική επικράτεια, σε κάθε κατηγορία Πελατών,
περιλαµβανοµένων των αυτοπαραγωγών, σύµφωνα µε µεθοδολογία η οποία καθορίζεται µε
κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµίας και Οικονοµικών και Ανάπτυξης, που εκδίδεται
µετά από γνώµη της Ρ.Α.Ε. και η οποία λαµβάνει υπόψη την ηλεκτρική ενέργεια που
καταναλώνει ο κάθε Πελάτης και συντελεστές που διαφοροποιούν τον επιµερισµό κατά
κατηγορία Πελατών, έτσι ώστε να προκύπτει χρέωση που εξισορροπεί τις οικονοµικές
συνέπειες µεταξύ των κατηγοριών Πελατών. Οι αριθµητικές τιµές των συντελεστών της
ανωτέρω µεθοδολογίας προσδιορίζονται κάθε έτος µε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης
µετά από γνώµη της Ρ.Α.Ε., που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Η ετήσια
επιβάρυνση Πελάτη κατά θέση κατανάλωσης δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό των
εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (600.000). Το όριο αυτό αναπροσαρµόζεται ετήσια µε µέριµνα της
Ρ.Α.Ε. σύµφωνα µε την ετήσια µεταβολή του δείκτη τιµών καταναλωτή όπως δηµοσιεύεται
από την Ε.Σ. Υ.Ε.»
[Η παρ.5 προστέθηκε µε την παρ.19 άρθρ.23 Ν. 3175/2003 (ΦΕΚ Α΄ 207)]

Πηγή: http://the-true-here.blogspot.com/2012/03/blog-post_239.html#ixzz1psIXCaXl

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Η ΔΕΗ τηρεί απαρέγκλιτα την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, αναφέρει η επιχείρηση σε σημερινή ανακοίνωση με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

«Ειδικότερα, στην περίπτωση των χρεώσεων ΥΚΩ για το 2012 η ΔΕΗ - όπως και όλοι οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 1527/2011, σε εφαρμογή των άρθρων 55 και 56 του πρόσφατου Νόμου 4001/2011, τα οποία ρυθμίζουν θέματα ΥΚΩ. Σχετικά με τις διατάξεις του Ν. 2773/1999, που αφορούν τις ΥΚΩ, αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν για το 2011, με βάση την μεταβατική διάταξη του Ν. 4001/2011 και ειδικότερα το άρθρο 196, παρ. 14». Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΜΠΕ, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα διευκρινίζει ότι πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναφέρεται στην είσπραξη των ΥΚΩ από πελάτες εναλλακτικών προμηθευτών, δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες υπηρεσιών, δηλαδή:

- Η παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο (που είναι και το μεγαλύτερο κονδύλι).

- Το ειδικό τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες.

- Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που χορηγείται σε ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, (άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ.).

Η ΔΕΗ επισημαίνει εξάλλου, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας Λιγνιτικής Μονάδας στην Πτολεμαϊδα ότι γίνονται επαφές με τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (ECA) της Γερμανίας, Euler-Hermes και ότι η γερμανική τράπεζα KfW IPEX-Bank GmbH έχει το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου και διοργανωτή του κοινοπρακτικού δανείου που θα έχει την κάλυψη του οργανισμού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (ECA).

«Η παροχή της κάλυψης αυτής, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για τη διοργάνωση του δανείου

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ραγδαία αύξηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών έως 20%




Δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

Οι μειώσεις μισθών γίνονται κυρίως μέσω των ατομικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις με μικρό αιρθμό εργαζομένων, καθώς και σε μεγαλύτερες όπου έχουν λήξει οι κλαδικές συμβάσεις  



Έως και 20% μειώθηκαν οι μισθοί από τις 14 Φεβρουαρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για τις συμβάσεις εργασίας (ατομικές και επιχειρησιακές) που υπογράφυηκαν και αφορούν σε περίπου 17.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα δειγματοληπτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ για την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, 3.231 επιχειρήσεις υπέβλαν καταστάσεις προσωπικού με τροποποιημένες ή νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Η μείωση των μισθών είναι 20,63% και αφορά 14.626 εργαζόμενους.

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι 45 επιχειρήσεις μείωσαν κατά 20% τους μισθούς 2.296 εργαζομένων μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.

πηγη


Μόλις 46,7 δισ. ευρώ και όχι 105,4 δισ. γλύτωσε η Ελλάδα



H Ελλάδα πέτυχε μια μείωση χρέους, πολύ καθυστερημένα και με τεράστιο «παράπλευρο» κόστος. Η επιταχυνόμενη κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας και το δημοσιονομικό αδιέξοδο υπόσχονται να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το ελληνικό πρόβλημα, αμέσως μετά τις εκλογές, υποχρεώνοντας τη νέα κυβέρνηση να λάβει εφιαλτικά πρόσθετα μέτρα.

Η επιτυχία του PSI είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη. Όμως, καλό είναι οι πανηγυρισμοί να μη σκεπάσουν τη σκληρή αλήθεια. 

Και αυτή είναι ότι χρωστάμε πλέον κοντά στο ΜΙΣΟ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ! (110 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο, 130 δισ. από το δεύτερο – τη νέα δανειακή σύμβαση, 50 δισ. ελληνικά ομόλογα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 140 δισ. έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύνολο 430 δισ. ευρώ). Έχει άραγε σκεφτεί κανείς σε πόσες ζωές θα εξοφληθεί αυτό το τεράστιο χρέος;

Ως προς το PSI, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 85% και έφθασε πάνω από το 95% μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης για το υποχρεωτικό «κούρεμα» και των απρόθυμων κατόχων ομολόγων ελληνικού δικαίου. Όμως, η επιτυχία δεν είναι απόλυτη, αφού δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για εθελοντική συμμετοχή πάνω από 90%, ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός και η πληρωμή των CDS, ως συνέπεια της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης. Έτσι, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας, φέροντας για χρόνια ένα στίγμα που θα την κρατήσει εκτός αγορών και εξαρτημένη από τα «πακέτα» των Ευρωπαίων, χωρίς όμως να έχει πετύχει μια ουσιαστική διαγραφή χρέους, που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Η πραγματική μείωση του χρέους είναι πολύ μικρή για να δικαιολογεί πανηγυρισμούς: Για να πετύχει το ελληνικό Δημόσιο τη διαγραφή των 105,4 δισ. ευρώ, παίρνει νέα δάνεια σχεδόν 60 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για να προσφέρει «γλυκαντικό» στους κατόχους ομολόγων, να πληρώσει δεδουλευμένους τόκους και να στηρίξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Έτσι, το πραγματικό όφελος περιορίζεται σε 46,7 δισ. ευρώ και στη σημαντική μείωση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το 2042.

Το πραγματικό πρόβλημα, που το αφήνει άλυτο αυτή η διευθέτηση, είναι ότι αποκλείει κάθε περίπτωση να επανέλθει η Ελλάδα αυτήν τη δεκαετία στις αγορές για χρηματοδότηση, τη στιγμή που τα δάνεια διάσωσης φθάνουν (αν αποδειχθούν επαρκή...) για να πορευτούμε ως το τέλος του 2014. 
     Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει εκ νέου ένα μεγάλο δάνειο στήριξης το αργότερο το 2014 (το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ επιπλέον), χωρίς βέβαια να αποκλείεται (ίσως είναι και το πιθανότερο) να υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα που θα επιβάλουν να ζητήσουμε πολύ νωρίτερα το νέο δάνειο. 
   Γιατί είναι αποκλεισμένη η Ελλάδα από τις αγορές, ακόμη κι αν εφαρμόσει το πρόγραμμά της; Γιατί, πολύ απλά, οι επενδυτές βλέπουν ότι στο τέλος του 2014 το 85% του χρέους της Ελλάδας θα έχει μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές (κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και ΔΝΤ), που έχουν προτεραιότητα για την είσπραξη των απαιτήσεών τους έναντι των ιδιωτών. Ουδείς, λοιπόν, θα δεχθεί να προσφέρει χρηματοδότηση γνωρίζοντας ότι είναι τελευταίος στη σειρά για πληρωμή και πρώτος στη σειρά για... «κούρεμα», αν υπάρξει νέα οικονομική αδυναμία της Ελλάδας (κάτι πολύ πιθανό).

   Δεν είναι καθόλου τυχαίο, βέβαια, ότι στις πλατφόρμες ανεπίσημης διαπραγμάτευσης των νέων ελληνικών ομολόγων, που θα δοθούν σε αντάλλαγμα για τα παλιά με το PSI, οι αποδόσεις των νέων τίτλων της χώρας μας, που λήγουν μεταξύ 2023 και 2042, κυμαίνονται από 17%, στις πιο κοντινές διάρκειες, έως και 22% στις μακρινές. Πρόκειται για αποδόσεις πολύ χειρότερες ακόμη και από των πορτογαλικών ομολόγων, που ενσωματώνουν πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας 98% μετά το PSI!

  Σημειωτέον ότι για να φθάσει η Ελλάδα στην κατάσταση που θα βρεθεί μετά το PSI, έχοντας ένα χρέος με καλύτερες πιθανότητες διαχείρισης, χρειάσθηκε να μεταφέρει ολόκληρο τον δανεισμό στο αγγλικό δίκαιο, να «προσημειώσει» όλη την περιουσία του Δημοσίου υπέρ των πιστωτών και να δεχθεί ότι στο μέλλον όχι μόνο η δημοσιονομική διαχείριση θα ασκείται στην ουσία από τους πιστωτές αλλά και ότι κάθε κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη, κάθε φορά που θα υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, να λαμβάνει σκληρά διορθωτικά μέτρα κατά του πληθυσμού της ή και να σταματά πληρωμές βασικών δαπανών του κράτους (μισθοί - συντάξεις) για να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους πιστωτές. 
  Πρόκειται για μέτρα εκχώρησης κυριαρχίας και δέσμευσης της οικονομικής πολιτικής υπέρ των πιστωτών, που δεν έχουν επιβληθεί σε καμία άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου μετά τον Πόλεμο.

Το μεγάλο ερώτημα μετά το PSI

Το μεγάλο ερώτημα μετά το PSI είναι αν θα συμβάλει, τουλάχιστον, σε μια στοιχειώδη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, ώστε να σταματήσει η μαζική εκροή καταθέσεων και να αρχίσουν πάλι να κινητοποιούνται επενδυτές. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κατάρρευση της οικονομίας παίρνει πολύ γρήγορους ρυθμούς πλέον και απειλεί να εκτροχιάσει το οικονομικό πρόγραμμα αλλά και να προκαλέσει ακραία φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έδειξαν συρρίκνωση κατά 7,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο άτομα στο τέλος του έτους. Ξένοι οίκοι και αναλυτές ελληνικών τραπεζών προβλέπουν ότι, χωρίς αλλαγή πορείας, το ποσοστό της ύφεσης θα ξεπεράσει το 8% φέτος, συντρίβοντας τις επίσημες προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,3%, ενώ πλέον προβάλλει απειλητικό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί η κάμψη και το 2013, εξαφανίζοντας τις ελπίδες για θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία, την ίδια ώρα, δείχνουν ότι οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού ήταν πολύ σοβαρότερες απ’ όσο παραδεχόταν ως τώρα η κυβέρνηση. Το ταμειακό έλλειμμα ήταν 4,43 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από τον στόχο, φθάνοντας τα 24,88 δισ. ευρώ, και η κυβέρνηση αναζητεί σανίδα σωτηρίας στα έσοδα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που θα μετρηθούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 για να εμφανιστεί μια καλύτερη εικόνα του. 

Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πανικός για την κατάρρευση των εσόδων, ιδίως από τον ΦΠΑ, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, που απειλεί να δημιουργήσει νέα τεράστια «τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Βέβαιο θεωρείται ότι οι αποκλίσεις αυτές θα υποχρεώσουν την επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο να συμφωνήσει με την «τρόικα» μέτρα τουλάχιστον 10,6 δισ. ευρώ, που χρειάζονται για το 2013 και το 2014, αλλά και εξαιρετικά επώδυνα μέτρα για το τρέχον έτος. 
Ουδείς μπορεί να φανταστεί τι ακόμη μπορεί να κοπεί από το Δημόσιο, αλλά η «τρόικα», σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα επιμείνει σε μέτρα ακρωτηριασμού του κράτους, με χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Το αδιέξοδο του πειράματος λιτότητας στην Ελλάδα επισημαίνεται με πολύ εύστοχο τρόπο σε ανάλυση της οργάνωσης OpenEurope: Το εξαιρετικά αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε η Ιρλανδία τις δεκαετίες ’80 και ’90 πέτυχε εξοικονόμηση 10% του ΑΕΠ, ενώ από την Ελλάδα ζητείται μια εξοικονόμηση 20% του ΑΕΠ, που είναι αδύνατον να αντιληφθεί κανείς πώς μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να καταδικασθεί η χώρα σε πλήρη διάλυση της οικονομίας.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες;




Έχουμε την εντύπωση ότι κατά την ημέρα όπου  έλαβε χώρα η κρίσιμη για το μέλλον των τραπεζών συνάντηση Παπαδήμου – Προβόπουλου  πήραμε μια εικόνα των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα, ποιές τράπεζες θα το παλέψουν περισσότερο για να αποφύγουν τα χειρότερα, ακόμη και την κρατικοποίηση στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης που έρχεται.

Συγκεκριμένα, παρατηρώντας κανείς τη συνεδρίαση (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) διαπίστωνε την εμφανώς καλύτερη εικόνα της ΕΤΕ, της Alpha Bank, αλλά και της Κύπρου η οποία βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση – δεδομένου ότι τρέχει ήδη η αύξηση κεφαλαίου  σε σχέση με την εικόνα της EFG Eurobank, της Πειραιώς, της MPB του ΤΤ και της ΑΤΕ.

Για την ιστορία  η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 2,36 ευρώ (+5,36%) και της Alpha Bank στα 1,42 ευρώ (+2,90%). Από την άλλη πλευρά με σημαντική πτώση η μετοχή της EFG Eurobank (0,898 ευρώ, -7,42%), της Πειραιώς (0,386 ευρώ, -4,69%), του ΤΤ (0,60 ευρώ, -7,69%), της ΑΤΕ (0,25 ευρώ, -4,21%) και της Marfin Popular Bank (0,262 ευρώ, -4,03%).

Τώρα όσον αφορά την περίπτωση  της ΕΤΕ και της Alpha Bank (εννοείται μαζί με την Κύπρου), για διαφορετικούς λόγους, πιστεύουμε ότι είναι οι δύο τράπεζες που θα το παλέψουν περισσότερο να σωθούν και να αποφύγουν τα χειρότερα, αν και σε κάθε περίπτωση ο τελικός λογαριασμός είναι πολύ μεγάλος.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την ΕΤΕ,  έχει αφενός το “Brand name”, αφετέρου κάποια ρευστότητα (σημειώνεται πάντα βέβαια ότι ο τελικός λογαριασμός είναι πολύ μεγάλος), ενώ θεωρούμε ότι θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας ότι ο μεγάλος παίχτης της αγοράς σχεδόν πάντα την γλυτώνει, έστω και με κόστος.  

Αναφορικά με την περίπτωση της Alpha Bank, αν και το συνολικό ποσό της ζημίας τελικά ανεβαίνει, μετά τη συμμετοχή των δανείων των ΔΕΚΟ στο κούρεμα (ο λογαριασμός από τα ομόλογα πάντως είναι απόλυτα διαχειρίσιμος), υπάρχουν σενάρια ότι ένα μέρος της αύξησης, πιθανόν και μεγάλο, θα καλυφθεί από τους άραβες, που ήδη κατέχουν ένα ποσοστό στην τράπεζα (περίπου 5%), ενώ είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετείχαν στην αύξηση που θα έκανε το νέο σχήμα της Alpha Bank και της EFG Eurobank.      

Τώρα, όσον αφορά τον τελικό λογαριασμό ή πιο συγκεκριμένα το ύψος των αυξήσεων που θα χρειαστούν οι τράπεζες (στο πλέον συντηρητικό σενάριο για 10% κάλυψη των συνολικών αναγκών με αύξηση κεφαλαίου) έχουμε τα ακόλουθα:

ETE: Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 900εκ με 1,2δις ευρώ (Κεφαλαιοποίηση σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο: 2,26δις ευρώ).

Alpha Bank:  Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 550εκ με 650εκ ευρώ (Κεφαλαιοποίηση: 760εκ ευρώ).

EFG Eurobank: Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 650εκ με 750εκ ευρώ (Κεφαλαιοποίηση: 495εκ ευρώ).
Τράπεζα Πειραιώς: Εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου 400εκ με 450εκ (Κεφαλαιοποίηση: 441εκ ευρώ).

ATE Bank: όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια, υπάρχει πιθανότητα να γίνει χρήση ακόμη και της “Bad Bank”, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους (διαβάστε προηγούμενο σχόλιο).

Όσον αφορά την περίπτωση του ΤΤ και της Marfin Popular Bank πιστεύουμε ότι με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. 

Τέλος, απλά να αναφέρουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν μόνο το 10% των συνολικών αναγκών, κάτι το οποίο απλά σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάγκη και για νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΛΟΠΗΣ...



ΟΧΙ ΑΦΗΡΗΜΑΔΑ Ή ΕΠΙΠΟΛΑΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΛΟΠΗΣ!!!!!
ΜΕ ΕΓΓΡAΦΟ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ!!!!!!!!

Γυρνάτε στο αυτοκίνητο σας μετά από ψώνια και περπατάτε στο χώρο στάθμευσης, Ξεκλειδώνετε το αυτοκίνητό σας και μπαίνετε μέσα.

Αρχίζετε τη μηχανή και βάζετε όπισθεν.
Όταν εξετάζετε τον καθρέφτη
, αν δε το προσέξατε πριν μπείτε μέσα, παρατηρείτε ένα κομμάτι χαρτί που υπάρχει στη μέση του οπίσθιου παραθύρου ΣΤΕΡΕΩΜΕΝΟ Ή ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ.

Έτσι, βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας για να αφαιρέσετε εκείνο το έγγραφο που εμποδίζει την οπτική σας.

Όταν φθάνετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας, εμφανίζεται από το πουθενά κλέφτης που ορμά, μπαίνει στο αυτοκίνητό σας, το παίρνει και φεύγει!!!

Φυσικά το πορτοφόλι σας είναι ακόμα στο αυτοκίνητο. Τώρα ο κλέφτης έχει το αυτοκίνητό σας, τη διεύθυνση κατοικίας σας, τα χρήματά σας, & τα κλειδιά σας. Το σπίτι σας & όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς σας είναι στα χέρια του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΛΟΠΗΣ!!!!!

Εάν δείτε ένα κομμάτι χαρτί στο πίσω παράθυρό σας, οδηγήστε μακριά και μετά αφαιρέστε το έγγραφο.

Διαβιβάστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας.......

Αμερικανικό οχηματαγωγό μετέφερε, τανκς, οχήματα και βαρέα όπλα με βιτρίνα.... Jeep Cherokee! Πώς βρέθηκε στην Ελευσίνα αφού πήγαινε Σ. Αραβία;

Αυτό που από χθες γράφουμε ό,τι δηλαδή οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο στα χαρτιά μετέφερε από την Αμερική προς την Σαουδική Αραβία πολυτελή οχήματα και ξαφνικά βρέθηκε στη χώρα μας φορτωμένο με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τανκς (με τα Cherokee ως... βιτρίνα), πλέον σας το αποδεικνύουμε! Με αποκλειστικές φωτογραφίες - ντοκουμέντο που εξασφάλισε το planet-greece. Δείτε τις και διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πολύ περίεργης ιστορίας....

Το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε Ελληνικό ναυπηγείο , έπειτα από φωτιά που έπιασε με μυστηριώδη τρόπο στις 12 Μαρτίου.
Πρόκειται για το Αμερικάνικο πολιτικό οχηματαγωγό (RO-RO) "ALLIANCE NORFOLK" το οποίο είχε ξεκινήσει από τις ΗΠΑ με προορισμό τη Σαουδική Αραβία.Πλέοντας στα Ελληνικά νερά ζητήθηκε να γίνει έλεγχος στις 12 Μαρτίου.
Πάνω αριστερά στη φωτογραφία και το όνομα του πλοίου: "ALLIANCE NORFOLK"
Το πλοίο βρισκόταν 5,5 ν.μίλια ανοιχτά του Πειραιά με 23 μέλη πλήρωμα και η φωτιά εκδηλώδηκε, όταν 5 άτομα επιβιβάστηκαν σε αυτό προκειμένου να γίνει ο έλεγχος. 
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο έλεγχος έγινε τελικά ή ματαιώθηκε λόγω της φωτιάς.
Κατόπιν εντολής του καπετάνιου κατέβηκε η αμερικανική σημαία από το πλοίο!
Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες, που πλέον αποδεικνύονται και από φωτογραφίες - ντοκουμέντο, μέσα στο πολιτικό οχηματαγωγό υπάρχουν εκτός από πολυτελή αυτοκίνητα, μεγάλος αριθμός τανκς,στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Hammer,ερπηστριοφόρα στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικά οχήματα μηχανικού βαρέως τύπου.  

Τα ''υποτιθέμενα''  Jeep Cherokee....!
Τι δουλειά έχουν σε εμπορικό οχηματαγωγό τα στρατιωτικά οχήματα;
Στη συνέχεια το πλοίο ρυμουλκήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας σε ώρα που δεν υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι και συγκεκριμένα την Κυριακή το μεσημέρι.

Ακόμη και τανκς έχει φορτωμένα το εν λόγω πλοίο! Γιατί το αποκρύπτουν;

Τονίζουμε πως το πλοίο είχε δηλωθεί πως μεταφέρει πολυτελή οχήματα.


Αναπάντητα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά....
  • Γιατί ένα πολιτικό πλοίο μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό;
  • Η μεταφορά τέτοιου είδους στρατιωτικού υλικού δεν προβλέπεται από διεθνής κανονισμούς να γίνεται με οχηματαγωγό του πολεμικού ναυτικού;
  • Η φωτιά μπήκε τυχαία;
  • Ο έλεγχος έγινε;
  • Η Σαουδική Αραβία ήταν ο πραγματικός προορισμός του πλοίου;
  • Το πλοίο, πώς βρέθηκε ανοιχτα του Πειραιά αφού πιθανός ανεφοδιασμός θα μπορούσε να γίνει και στην Κρήτη που είναι επάνω στη ρότα του;
 πηγη

H συνέντευξη καταπέλτης του Οικονομολόγου Αδαμάντιου Πεπελάση!

Tην ημέρα που η Αθήνα υποδεχόταν το χιόνι, συναντήσαμε τον Αδαμάντιο Πεπελάση στο καταφύγιο του στη Φιλοθέη. Διαπρεπής οικονομολόγος, χρόνια καθηγητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια και με μακρά θητεία στη διοίκηση τραπεζών, είχε το προνόμιο να διατελέσει συνεργάτης και φίλος όλων σχεδόν των πρωθυπουργών της Μεταπολίτευσης. Τους έζησε όλους από κοντά, τους συμβούλευσε και συγκρούστηκε μαζί τους. Ο ίδιος αρνήθηκε τη θέση του βουλευτή επικρατείας που του πρότεινε τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο στενός φίλος του, Α. Παπανδρέου. Η μαρτυρία του 90χρονου σήμερα διανοούμενου οικονομολόγου έχει διπλή σημασία. Αφενός, ξεκαθαρίζει το νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται. Αφετέρου, στο δεύτερο μέρος της κουβέντας μας, καταθέτει ενώπιον της ιστορίας, τις κρίσεις του για τις πολιτικές προσωπικότητες που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική κακοδαιμονία μας.
Ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς δεν προέρχεται από έναν αριστερό διανοούμενο με την κλασική έννοια του όρου, αλλά από έναν φιλελεύθερο που βρισκόταν πολύ κοντά αλλά και τόσο μακριά από τα δώματα της εξουσίας. Η συνέντευξη ποταμός που μας παραχώρησε, σε μεγάλο βαθμό είναι απολογητική αλλά και απολογιστική. Αποδομεί εκ των έσω τον μύθο που περιέβαλλε τα πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, απευθύνοντας ένα δριμύ κατηγορώ με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στους δυο μοιραίους της οικογένειας Παπανδρέου με την οποία συνδεόταν φιλικά μέχρι λίγα χρόνια πριν. Τα ερωτήματα που θέτει είναι αμείλικτα και δεν γίνεται να μείνουν αναπάντητα. Όλη η συνέντευξη καταπέλτης του Αδαμάντιου Πεπελάση στο περιοδικό "ΜΟΝΟ"

Εσείς δεν υπήρξατε ποτέ ένας τυπικός οικονομολόγος. Πάντα υπήρχε η διάσταση του πολιτισμού στη σκέψη και τη δράση σας. Οι άνθρωποι των καιρών μας βλέπουν ως ασυμβίβαστες αυτές τις δυο ενασχολήσεις, την οικονομία και τον πολιτισμό. Πώς συμβιβάζεται το προφίλ του οικονομολόγου με τις πολιτιστικές αγωνίες;

Νομίζω ότι αυτή η διάσταση της προσωπικότητάς μου αφενός με ζημίωσε προσωπικά, αλλά αφετέρου με βοήθησε στην κατανόηση και την ερμηνεία των κοινωνικών παραμέτρων στα οικονομικά. Οι οικονομολόγοι ποτέ δεν είχαν σχέση με τις τέχνες και τα γράμματα και όσοι είχαν τέτοιες ευαισθησίες ήταν πάντα εξαιρέσεις. Ο Κέινς, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχεις για την οικονομική θεωρία του, ζούσε χάριν της τέχνης. Και ο Άνταμ Σμιθ, αν τον διαβάσεις προσεκτικά, θα δεις ότι μιλάει για την αγωνία του ανθρώπου να κατανοήσει τους λόγους της ύπαρξής του. Πόσο μάλλον ο Μαρξ. Νομίζω ότι το μοντέλο του παραδοσιακού οικονομολόγου, όπως το γνωρίσαμε από τον 19ο αιώνα και που αναζητούσε τους τρόπους παραγωγής και αύξησης του πλούτου με τις λιγότερες δυνατές θυσίες, έχει τελειώσει.


Ο νέος οικονομολόγος που υπαινίσσεστε τι χαρακτηριστικά θα έχει;

Ο νέος οικονομολόγος που τώρα αναδύεται σιγά σιγά, όχι στην Ελλάδα όμως, θα πρέπει να βρει τις απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα: Πως συμβιβάζεται η άνοδος της κοινωνικής δυσχέρειας με την αύξηση του πλούτου; Γιατί σήμερα που ο κόσμος παράγει περισσότερο υλικό πλούτο από ποτέ, τα νοσοκομεία όμως είναι γεμάτα από δυστυχισμένους ανθρώπους; Αυτό είναι το στοίχημα για τους νέους οικονομολόγους. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη δέσμιοι μιας πίστης στο ψεύτικο όραμα της Μεταπολίτευσης, να κάνουμε εύκολα και γρήγορα λεφτά.

Υφίσταται σήμερα μια τέτοια τάση σε κάποια πανεπιστήμια ή οικονομικές σχολές;

Υφίσταται, αλλά ακόμη μόνον ως τάση. Στο Λονδίνο, το Warwick, τα πανεπιστήμια της Ανατολικής Αμερικής και πολλά άλλα στις ΗΠΑ αρχίζουν και δημιουργούν έδρες που προσελκύουν νέους καθηγητές που ειδικεύονται σ' αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια ελπίδα αυτή η τάση, αλλά δεν ξέρω που θα καταλήξει. Σημασία έχει να ενσφηνωθεί γερά στην καρδιά της οικονομικής θεωρίας αυτή η κοινωνική διάσταση.


Βλέπετε να προδιαγράφεται συνολικότερα το τέλος μιας εποχής;

Νομίζω ότι το τέλος εποχής θεωρητικά έχει ήδη επέλθει. Διότι η εποχή αυτή που πρόσφερε τεράστιο πλούτο, υλικά αγαθά και την ωραία ιδέα της προόδου και της ανάπτυξης, πρόσφερε παράλληλα και τον ανθρώπινο πόνο.

Και κυριάρχησε το άγριο μοντέλο του Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγο.

Ο Φρίντμαν και η σχολή του ήταν μια πολύ αυστηρή και έντιμη ανάγνωση της αμερικανικής οικονομίας της εποχής. Όμως σε αυτή την ανάλυση δεν υπήρχαν τα ουμανιστικά στοιχεία που σήμερα τα θεωρούμε απαραίτητα νια μια ανθρώπινη και αποτελεσματική οικονομική δραστηριότητα. Ο Φρίντμαν ήταν μεγάλος δάσκαλος. Εμάς δεν μας έφταιξε κανένας Φρίντμαν. Στη Μεταπολίτευση δεν πήραμε τον δρόμο ούτε του φιλελευθερισμού ούτε του νεοφιλελευθερισμού. Πήραμε το δρόμο του ελευθερισμού. Για τη λεηλασία του πλούτου από φιλελεύθερους και σοσιαλιστές στην Ελλάδα δεν φταίει ούτε ο Φρίντμαν ούτε ο Μαρξ. Δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν στοχαστή ή συγγραφέα με βάση τα αισθήματα που προκαλεί σήμερα. Εγώ λέω στους φιλελεύθερους, φανταστείτε να μην είχε γεννηθεί ο Μαρξ. Πόσο φτωχότερος θα ήταν ο κόσμος. Η δαιμονοποίηση της θεωρίας είναι μεσαιωνική πρακτική, είτε προέρχεται από αριστερά είτε από δεξιά.

Ο Μαρξ βλέπουμε σήμερα να επικαιροποιείται εκατέρωθεν. Γίνεται επιλεκτική χρήση του και από τους φιλελεύθερους και από τους μαρξιστές διανοούμενους.

Ο Μαρξ ήταν δυτικός διανοούμενος και προχώρησε την οικονομική και κοινωνική σκέψη λίγο πιο πέρα. Εάν ο Μαρξ δεν πέσει στα χέρια ανόητων ανθρώπων, εκατέρωθεν όπως σωστά το είπατε, στον νέο κόσμο έχει σοβαρό λόγο η παρουσία του. Τα τελικά συμπεράσματα και οι υποθέσεις του Μαρξ βασίζονται στην ερμηνεία και στη διάσταση της ανθρώπινης αγωνίας για ζωή. Κάτι που δεν αφορά βέβαια τους οικονομολόγους από τα MIT και τα Harvard. Κάποτε ο οικονομολόγος, έως και τον Β' Παγκόσμιο, ήταν η έκφραση της αγωνίας, ο διανοούμενος της κοινωνίας. Μετά όμως, όταν ο πλούτος επέπεσε με τεράστιους γδούπους επί της κοινωνίας, μεταλλάχθηκε.

Και τώρα έχουμε τους τραπεζίτες στην εξουσία.

Ναι, υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στους Έλληνες και τους ξένους τραπεζίτες. Στην Ευρώπη και την Αμερική οι τραπεζίτες δεν έχουν γίνει θεσμοί, ενώ στην ιστορία μας, συνήθως, ο τραπεζίτης έπαιζε ρόλο θεσμικό που δεν ήταν εύκολο ή επιθυμητό για την πολιτική εξουσία να τον αφαιρέσει. Βέβαια, εγώ δεν νομίζω ότι ο τραπεζίτης Παπαδήμος θα μας βγάλει από την περιπέτεια, γιατί κυρίως βλέπει αυτά που λέγαμε πριν. Όμως στη δική μας περίπτωση δεν είναι καθόλου οικονομικό το ζήτημα. Πώς να τους εξηγήσεις ότι το υψηλότερο ΑΕΠ δεν μας ενδιαφέρει αν δεν συνεπάγεται πραγματική ανάπτυξη, αν δεν σκεφτόμαστε δηλαδή την ποιότητα και το περιεχόμενο του.


Μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο;

Ναι, ναι, ναι.Το πιστεύω αν και δεν έχω τρόπο να το αποδείξω. Μπορώ όμως να καταθέσω τη διαίσθησή μου από την εξέταση του θέματος. Ό,τι λέω είναι προσωπικές εντυπώσεις. Ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε χίλια δυο δείγματα της ανεπάρκειάς του να κυβερνά μια χώρα, για κάποιους λόγους που υποπτευόμαστε μερικοί από μας, έπρεπε να προσφέρει όσα του ζήτησαν ως αντάλλαγμα για αυτά που έλαβε στη δωροθήκη του προτού καν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν μπορώ να το τεκμηριώσω πλήρως, αλλά εν μέρει το τεκμηριώνω. Πώς αλλιώς ερμηνεύεται π πολιτική συμπεριφορά του; Εμένα δεν με καλύπτει η ερμηνεία ότι ήταν μόνο ανοησία και απερισκεψία. Μπορεί να ήταν και ανοησία, αλλά δεν ήταν μόνο. Υποψιάζομαι ότι έγιναν ανταλλαγές. Ο Γ. Παπανδρέου είπε πολλά ψέματα. Ο πατέρας του που ήταν μάστορας στο ψέμα αλλά ήξερε πώς να δουλέψει το μαστοριλίκι του, δεν άφησε τέτοια ίχνη να τον ακολουθούν. Και ρωτώ και απαιτώ μια πολιτική απάντηση: Γιατί τέτοιο τρέμουλο να αποκοπούμε από τη ρωσική ενεργειακή πολιτική; Ήταν ανάγκη να τορπιλίσουμε τα δυο σημεία της ρωσικής πολιτικής που ήταν γι' αυτούς σημαντικά;  Ύστερα, η πρεμούρα με το Ισραήλ. Γιατί τέτοια επιμονή; Πως ερμηνεύεται το γεγονός ότι η πρώτη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε για υπουργό εξωτερικών έναν άγνωστο και ανόητο Έλληνα της Αυστρίας που έλεγε ψέματα ότι έχει πάρει το ντοκτορά του; Την ώρα του Μνημονίου, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την κακή πολιτική που ακολουθούσαμε δεκαετίες, χωρίς να περάσουμε στο ΔΝΤ. Δηλαδή, φέρε τώρα το δάνειο, κάλυψε τις ανάγκες σου και άσε τους άλλους να χτυπιούνται. Τα επιτόκια στην αγορά ήταν ακόμη ευνοϊκά. Προσπαθήσαμε να δανειστούμε από αλλού;  Ή μήπως με δηλώσεις περί διεφθαρμένου λαού στρώναμε τον δρόμο μας;

Είναι πολύ σοβαρό αυτό που καταθέτετε. Δηλαδή γνωρίζοντας τι σημαίνει για τον τόπο αυτή η πολιτική επιλογή ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε με τέτοια επιπολαιότητα;

Ναι, έκανε ό,τι έκανε αδιαφορώντας για τον τόπο. Τι μεσολάβησε; Το χρήμα; Δεν θέλω να το πιστέψω. Γνωρίζω τον χαρακτήρα του ανθρώπου από παιδί δυο χρόνων. Η μαμά του και η γιαγιά Σοφία Μινέικο, μια αγία γυναίκα κατά τ' άλλα, τον μεγάλωσαν με την ιδέα ότι είναι πρώτος. Παιδάκια όταν έπαιζαν με τον γιο μου και τις παρέες των φίλων τους στην Αμερική, που μέναμε στον ίδιο δρόμο, η Μαργαρίτα επέβαλλε τον Γιώργο ως αρχηγό της παρέας. Εμείς που ειρωνευόμαστε τον Γιωργάκη, δεν ξέραμε τι λέγαμε. Από αυτόν το βρήκαμε. Και όχι τυχαία. Το είχε επεξεργαστεί. 

Εγώ δεν μιλώ «καρατζαφέρεια» διάλεκτο, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν Παπανδρέου ή Παπαδήμο να λέει είμαι εδώ για να σώσω την πατρίδα μου. Είναι υποκρισία αισχίστου είδους.

Η έξοδος από τo ευρώ τι σημαίνει;

Όταν άρχισε αυτή η οδυνηρή δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο να βγούμε από το ευρώ, είχα πει ότι θα ισοδυναμούσε με τη μικρασιατική καταστροφή. Και πολλοί καλόπιστοι άνθρωποι με ειρωνεύτηκαν. Τότε λειτούργησα σαν παραδοσιακός αναλυτής, με δεδομένα που δεν ίσχυαν στην περίπτωσή μας.

Είσαι λοιπόν ο πρώτος που το ακούς δημόσια. Ύστερα από τις γκανγκστερικές πιέσεις που ασκούνται πάνω μας και επειδή προβλέπω τι σημαίνει η «επιτυχία» των προγραμμάτων της τρόικας, εύχομαι η ελληνική κυβέρνηση να πει επιτέλους ένα όχι. Όσο περνάει ο καιρός και βλέπω πώς γίνεται η διαπραγμάτευση, πείθομαι ότι δεν θα μας πετάξουν έξω, γιατί δεν τους συμφέρει. Αν αρχίσει το ξήλωμα του ευρώ, και εμείς θα ταλαιπωρηθούμε, αλλά και οι συνέπειες για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία θα είναι τεράστιες. Η Ε.Ε δεν είναι σε θέση τώρα να σχεδιάσει και να παρακολουθήσει μια τέτοια εξέλιξη. Άρα, ας βγει η κυβέρνηση και να πει ότι δεν δέχεται αυτά τα μέτρα, γιατί αυτά που ζητάνε είναι όσα μας βοήθησαν να έχουμε μια κοινωνία κακή μεν, αλλά λειτουργική.

Αν ήμουν Κουτρουμάνης θα έδινα ένα χαστούκι στον Τόμσεν!

Και τι θα γινόταν δηλαδή αν θύμωνε ο πρωθυπουργός και τον έδιωχνε; Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ένα τέτοιο ανθρώπινο και ηθικό κόστος. Ακόμα και να μας έδιωχναν από το ευρώ, που το θεωρώ απίθανο, τι θα γινόταν χειρότερο από σήμερα; Καταλαβαίνουμε τι γίνεται τώρα στην ψυχή των νέων; Τι εθνική υπερηφάνεια και κολοκύθια να αισθανθούν; Πώς να μην μισήσουν την οργανωμένη κοινωνία και την οργανωμένη οικονομική δραστηριότητα;


Η χρεοκοπία τι θα σημαίνει πρακτικά για την καθημερινότητα του πολίτη;

Η χρεοκοπία ασφαλώς είναι ένας μοχλός πίεσης, αλλά πολλά πράγματα στον κοινωνικό βίο δεν είναι ανάγκη να συμβούν για να υποστείς την επίδρασή τους. Αν φοβόμαστε τη χρεοκοπία είναι περίπου σαν να έχει γίνει. Έτσι λοιπόν εγώ λέω τώρα καλύτερα να παίξουμε αυτό το σενάριο και να υποστούμε την όποια κύρωση. Είτε κάνουμε τώρα όλα όσα μας λένε είτε όχι, βλέπω ότι αρχές του καλοκαιριού ο τόπος αυτός θα παραδέρνει κοινωνικά. Δεν είναι δυνατόν να συμβεί αλλιώς, διότι μέσα σε λίγα χρόνια μια κοινωνία μικροεμπόρων μικροεπιχειρηματιών και μικροκαλλιεργητών έγινε κοινωνία καταναλωτών.

Πώς κρίνετε τη στάση του ελληνικού λαού; Αδράνεια ή ωριμότητα;

Ούτε ωριμότητα είναι ούτε αδράνεια. Πιστεύω ότι δούλεψαν πολύ καλά τα τεχνάσματα για τη συνενοχή. Πειστήκαμε από τον Τόμσεν και την τρόικα ότι δεν γίνεται αλλιώς. Σ' αυτό συνέβαλε και ο Παπανδρέου που επί ενάμιση χρόνο έλεγε αυτά. Έρχεται τώρα και ο Παπαδήμος και πιο έγκυρα και πιο πειστικά επαναλαμβάνει τα ίδια και χειρότερα.


Τα τελευταία χρόνια προσέχετε με περισσότερο ενδιαφέρον τον λόγο που επιχειρεί να αρθρώσει η Αριστερά. Ποια γνώμη έχετε γι' αυτή;

Προσωπικά έχω ρομαντικούς δεσμούς με την Αριστερά, παρότι δεν ήμουν ποτέ αριστερός. Μόνο όταν ήθελα να ενοχλήσω τον πατέρα μου και τους προύχοντες του χωριού αγόραζα και επιδείκνυα τον Ριζοσπάστη, σαν ερχόταν το τρένο από την Αθήνα. Και ο διάολος να με πάρει αν καταλάβαινα τι λέει ο Ριζοσπάστης. Το 1940 το καλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού ήταν σ' αυτό το χώρο, του ΕΑΜ. Όποιος Έλληνας ήξερε να διαβάζει δυο γράμματα ήταν εκεί. Αργότερα όμως οι πολλαπλές ηγεσίες άφησαν μετέωρο αυτόν τον κόσμο και τον έσυραν σε πικρίες. Με τον Χαρίλαο όμως είχαμε μια ωραία σχέση. Δυστυχώς σήμερα η Αριστερά στον τόπο μας δεν προσφέρει την υπηρεσία που πρόσφερε κάποτε το ΕΑΜ. Εγώ λοιπόν φιλικά λέω στο ΚΚΕ να πάνε στη Λατινική Αμερική να ακούσουν πώς μιλάνε εκεί οι κομμουνιστές, τι λόγο αρθρώνουν. Από το ΚΚΕ δεν έχω ελπίδα να δουν τον κόσμο όπως είναι. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι ο Τσίπρας και ο Κουβέλης έχουν δημιουργήσει προσδοκίες. Μακάρι! Όμως δεν βλέπω ένα σύγχρονο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα αριστερής κατεύθυνσης. Δεν βλέπω κάποια προσωπικότητα στην Αριστερά που να μπορεί να διατυπώσει θέσεις με την καθαρότητα ενός Ηλιού. Αν είχαμε σήμερα μια άλλη Αριστερά, σύγχρονη και κινούμενη παράλληλα με τα προβλήματα του τόπου, θα ήταν πολύ αλλιώτικα. Κι αυτό είναι μια κακή στιγμή για την ελληνική πολιτική ζωή.

Ποιες είναι οι βαθύτερες διαστάσεις της κρίσης;

Μια κρίση του μεγέθους της σημερινής δεν μπορεί ποτέ να είναι μόνον οικονομική. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, στο βάθος των πραγμάτων δεν είναι οικονομική. Βεβαίως έχει οικονομική διάσταση. Όμως, το ζήτημα εδώ δεν ήταν ότι φτιάχτηκαν πολλά σπίτια και δεν πουλιούνται. Κάπου αλλού βρίσκεται η αιτία, αλλά εκεί δεν την αναζητάμε, γιατί δεν μας συμφέρει, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα ερωτήματα. Εγώ το λέω και ξαφνιάζονται οι φίλοι μου, ότι το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι οικονομικό, είναι πρωτίστως κοινωνικό και πολιτιστικό.

Αυτό θα πει ότι τη ρίζα της παθογένειας πρέπει να την αναζητήσουμε στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν. Εσείς που ζήσατε από κοντά σχεδόν όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση και πέρα, πώς θα κατανέματε, καταθέτοντας ενώπιον της ιστορίας, τις ευθύνες των προσώπων για το σημερινό αδιέξοδο;

Έχω πει και παλιότερα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε την ευκαιρία που δεν είχε ούτε ο Καποδίστριας, ούτε ο Τρικούπης, ούτε ο Βενιζέλος. Όταν πήρε την εξουσία το 1981, είχε μαζί του τον λαό, είχε ικανούς ανθρώπους να τον υποστηρίζουν, είχε την ανοχή της κοινωνίας, αλλά και χρήμα από τις Βρυξέλλες. Και επιπλέον είχαμε πιστέψει ότι το σπουδαίο μυαλό του ήταν το μέλλον της σκέψης για τον τόπο. Από αυτή την άποψη είναι τεράστια η ευθύνη του για το σημερινό κατάντημα. Τώρα πια με αφορμή τον Ανδρέα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην πολιτική δεν φτάνει η πρόθεση ούτε η αντίληψη. Θέλει και προσωπικό θάρρος.


Δεν είχε ο Ανδρέας προσωπικό θάρρος;


Δεν το εφάρμοσε ποτέ. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ο Ανδρέας πήγε στην Αμερική και σε όλη την διάρκεια του πολέμου και μετά, γύρω στο '60, ήταν στα πανεπιστήμια και δίδασκε, μάθαινε, έβλεπε. Δηλαδή η ανωτάτη παιδεία δεν ήταν μια κουβέντα γι αυτόν. Ήταν βίωμα. Τότε στην Αμερική η εκπαίδευση ήταν οργιές μπροστά απ' ό,τι στην Ευρώπη. Λοιπόν εγνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον τι έπρεπε να κάνει στην οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Και τι έκανε; Σε τίνος χέρια τα άφησε;  Αν δεις ποιοι ήταν υπουργοί παιδείας στις πρώτες κυβερνήσεις και τι θεσμικά μορφώματα κατασκεύασαν θα καταλάβεις πολλά!

Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

Αυτό που θα σου πω είναι για μένα η ερμηνεία της συνολικής αποτυχίας του Παπανδρέου. Γιατί όταν μιλάμε για αποτυχία κάποιου πρωθυπουργού εννοούμε συγκριτικά των όσων μπορούσε να κάνει.

Ο Ανδρέας σε πολλές περιόδους της πρωθυπουργίας ή της πολιτικής του ζωής δεν ενδιαφερότανε. Δεν του καιγότανε καρφάκι. Ήτανε μέσα στη διαδικασία της καλοζωίας και της καλοπέρασης. Ο καλός πρωθυπουργός και ηγέτης όμως πρέπει να έχει και κάτι από τη στόφα του ορθόδοξου μοναχού. Του ανθρώπου που όλα τα βάζει στην άκρη και τον ενδιαφέρει μόνον πώς θα πάει η χώρα μπροστά. Και αυτά δεν συνέβησαν στην περίπτωση του Ανδρέα. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα κατηγορούσα κάποιον για τις ερωτικές του υπερβολές. Όμως ο Ανδρέας έκανε όσα έκανε για να καλύψει την πολιτική απραξία του. Όταν είμαστε στην Αμερική δεν ήθελε να ακούσει τη λέξη Ελλάδα, δεν του άρεσε. Ποτέ δεν δέχτηκε την πρόσκληση των Ελλήνων φοιτητών και νεαρών καθηγητών να πάμε τη Μεγάλη Παρασκευή στον επιτάφιο. Ποτέ δεν ήρθε στο προξενείο στη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Θα πείτε, τι επιχειρήματα είναι αυτά. Αυτά καθαυτά δεν αποδεικνύουν τίποτα. Αλλά σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο που αργότερα θα κυβερνούσε τη χώρα.


Οι σχέσεις σας μαζί του πότε κλονίστηκαν;

Θα σας δώσω για την ιστορία ένα παράδειγμα διάλυσης των ηθών από αυτά που ήταν συνήθη. Ένας από τους πρωιμότερους και σοβαρότερους λόγους διάρρηξης των σχέσεων αγάπης και εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα ήταν ότι με πίεζε, αυτός και το περιβάλλον του, να υπογράψω ένα απαράδεκτο δάνειο το 1964 στην εταιρία ΒΟΚΤΑΣ, που παρήγε τότε κοτόπουλα. Βίαιοι καβγάδες με τον Ανδρέα και το δάνειο δεν δόθηκε. Ήμουν υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας με διοικητή τον Βγενόπουλο. Κάθε φορά που το σκέφτομαι, χαμογελάω. Του έλεγα ότι όσο κι αν σου προκαλεί γέλωτα, προστατεύω κι εσένα. Τι μου είπε;  Εσύ δεν έχεις καταλάβει ότι είσαι εκεί για να υπηρετείς τα συμφέροντα της οικογένειας Παπανδρέου.

Του τα επισήμαιναν άνθρωποι τότε; Παρατηρήσεις δεχόταν;

Όταν ήρθε στην Ελλάδα ο Ανδρέας, ήρθαμε μαζί από το ίδιο σχολειό και κάναμε υποτίθεται την ίδια δουλειά. Μπορώ να πω ανεπιφύλακτα ότι τα λέγαμε όλα μεταξύ μας. Λοιπόν όταν του έκανες κριτική, δεν ήθελε να ακούσει. Ή άκουγε εσένα που θα πήγαινες να του μιλήσεις και σου έλεγε ποιος ο τάδε;  Ξέρεις τι λέει για σένα;  Και άρχιζε μια ιστορία για να δημιουργήσει χώρο δυσπιστίας σε ό,τι προσπαθούσα να του πω. Όχι, ο Ανδρέας δεν έδειξε τη σοφία και το ήθος για έναν άνθρωπο που βρέθηκε στη θέση να διοικεί έναν λαό.

Ποια είναι η κληρονομιά που άφησε στον τόπο ο Ανδρέας;


Πολλοί έλεγαν, εγώ θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ γιατί μου φέρνει ψωμί και παρατήστε με. Ο Ανδρέας τελικά είχε προσδεθεί στην ιστορία ότι δίνει λεφτά στους μη προνομιούχους και τους βάζει στην εξουσία. Και αυτή θα πουν οι υποστηρικτές του ήταν η μεγάλη του προσφορά. Αλλά έγινε τόσο άτσαλα και χυδαία που ακυρώνεται. Η ιστορία θα καταγράψει τελικά τη ζημιογόνο συμπεριφορά του. Γιατί μετά από τον Ανδρέα με ιστορικούς υπολογισμούς έρχεται αυτή εδώ η καταστροφή. Ο Ανδρέας ήταν αυτός που δημιούργησε τη βάση όσων τραβάμε σήμερα.

Ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος πώς θα μείνει στην ιστορία;


Πείτε ό,τι θέλετε για τον Καραμανλή και εγώ έχω πει πολλά. Και τον κατηγόρησα και όταν ήμουν διοικητής της τράπεζας ότι δημιούργησε βιομηχανίες και οικονομικές δραστηριότητες που δεν μπορούσαν να σταθούν παρά μόνο για λίγα χρόνια. Όμως, από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζω ότι κατόρθωσε τότε να δαμάσει και να ελέγξει τον βαθμό καθυστέρησης της διοίκησης και του κράτους. Με ποιους θα το έκανε; Πέντε ανθρώπους είχε άξιους και πάλι καλά που έφτιαξε κυρίως τα αγροτικά εργοστάσια και τις βιομηχανίες στο βορρά και κινήθηκε η οικονομία. Η ιστορία θα τον αποτιμήσει θετικά επιπλέον για την ένταξή μας στην ΕΟΚ, παρά του Ανδρέα τη διαφωνία. Κάποια φορά μας κάλεσε ο Έβερτ στο κτήμα του. Ο Καραμανλής με πάθος όλο το βράδυ σταύρωνε τον Έβερτ για το πως θα κλείσει ο προϋπολογισμός. Δεν θέλω ούτε μια δραχμή έλλειμμα του φώναζε.


Γιατί απέτυχε ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη;

Γιατί δεν ήταν εκσυγχρονισμός. Η οχταετία Σημίτη ήταν κάτι αλλιώτικο. Ο εκσυγχρονισμός του δεν επιδέχεται ορισμού. Δεν εκσυγχρόνισε σχεδόν κανέναν από τους μεγάλους θεσμούς. Και η οικονομία αφέθηκε ελεύθερη να συνεχίσει τον δρόμο που είχε πάρει πριν και συνέχισε μετά. Σε ποιον τομέα μπήκε το μαχαίρι στο κόκαλο; Σε ποιον τομέα έγινε παραγωγικότερη η οικονομία; Δεν υπήρξε σε αυτόν τον εκσυγχρονισμό ένα περιεχόμενο που να δονεί την ψυχή των πολιτών. Το να γίνονται καταγγελίες και να λέει ο Σημίτης πήγαινε στον εισαγγελέα, δεν είναι πολιτική. Τι πάει να πει αυτό; Κανένα από τα νέα οικονομικά ήθη που εισήχθησαν δεν συντονιζόταν με τις βασικές δημοκρατικές αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, του αυτόματου ελέγχου των λειτουργιών της οικονομίας κ.λπ. Τι από αυτά συνέβη; Άλλο παράδειγμα. Ξέρεις μπορεί να πληγωθεί πολύ κανείς κοιτάζοντας εκείνη την περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά, που μιλούσαμε για ισχυρή Ελλάδα. Που ήταν αυτό το πράγμα; Μόνο στη γλώσσα όσων τα έλεγαν. Διότι όταν μιλάς για την ισχυρή οικονομία πρέπει να γνωρίζεις και ο Σημίτης δεν γνώριζε. Άλλο να γνωρίζεις ακαδημαϊκά τα οικονομικά, με στενή τεχνοκρατική αντίληψη και άλλο να αντιλαμβάνεσαι την ροή και την μεταβολή των οικονομικών ως ένα φαινόμενο που επηρεάζει και επηρεάζεται από τη ροή της κοινωνικής ζωής. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα όλων των πολιτικών μας. Ίσως γιατί αυτό το ύφος τους ταίριαζε επειδή εμπεριείχε πολλή επίδειξη και ναρκισσισμό. Αλλά η οικονομία έχει τους δικούς της κανόνες και τη δικιά της διαδρομή. Κι αυτό δεν το καταλαβαίνουν. Όταν ένα βράδυ στο σπίτι του Αντώνη Σαμαράκη είπα στον Σημίτη γιατί άφησες τον Παπαντωνίου, που εγώ με τον Γιάννο ήμουν φίλος και του κήρυξα πόλεμο, να λέει αυτές τις ανοησίες, μου λέει: Διαμαντή είναι δυνατόν να γράφεις ότι ακόμη έχουμε ξύλινα πόδια και να μη βλέπεις την ευημερία γύρω μας;  Εγώ του μιλούσα ως οικονομολόγος και εκείνος απαντούσε σαν λογιστής. Και δεν νομίζω ότι με κορόιδευε.


Για τον Βενιζέλο, σήμερα πια, τι γνώμη έχετε;

Τον Βενιζέλο τον πλήρωσα ακριβά. Και τώρα που απολογούμαι δεν έχω καλά επιχειρήματα. Ήμουν ένας από τους έξι διανοούμενους το 2007 που δεν κρατιόμασταν και τον στηρίξαμε. Σήμερα θα σου πω όμως, αλίμονο στη χώρα που διοικείται από Βενιζέλους, από ανθρώπους που είναι ασυγκράτητοι και διψούν για επιβεβαίωση και αξιώματα. Πρώτα απ' όλα δεν καταλαβαίνει πολλά από τα πράγματα που γίνονται σήμερα στον διεθνή οικονομικό χώρο και είναι υπουργός οικονομικών. Στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να περνάει τις εξετάσεις. Θα μου πεις είναι καλύτερος από τον Λοβέρδο και τον Χρυσοχόΐδη. Φαντάσου πού έχει φτάσει το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού.

Από πού να περιμένουμε την ελπίδα;

Φοβάμαι. Πολλοί άνθρωποι και αγαπημένοι φίλοι μου, δεν μπορούν να αποφύγουν τον εναγκαλισμό με το ονειρώδες. Εγώ όμως δεν βλέπω πώς θα επανέλθει η κοινωνική ηρεμία σ' αυτόν τον τόπο. Με βασανίζει αυτή η απαισιόδοξη σκέψη. Κάναμε λάθη, ναι. Σε αυτό το παιχνίδι της Ευρώπης έπρεπε να τηρήσουμε τους κανόνες και εμείς εσκεμμένα και με κομπασμό και υπερηφάνεια δεν το κάναμε. Κι όλα αυτά αληθινά, ελεεινά και τρισάθλια. Αμαρτήσαμε ναι, αλλά όχι κι έτσι. Οι κύριοι στις Βρυξέλλες αφού ήξεραν ότι λειτουργούσαμε έτσι γιατί μας άφηναν τόσα χρόνια; Γιατί δεν μας νουθέτησαν, δεν μας συγκράτησαν; Οι πολιτικοί διέφθειραν περαιτέρω την κοινωνία μας και τώρα μια διεφθαρμένη κοινωνία αρνείται να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτά έπρεπε να πει ο Πάγκαλος. Τα φάγανε, ναι, αλλά μαζί όχι. Με διέφθειρες, με έμαθες πώς να έρχομαι σε σένα όταν χρειάζομαι κάτι, να αναζητώ το βόλεμα και τώρα τι θέλεις από μένα;


Η μεγαλύτερη ανησυχία σας ποια είναι;

Αν στο πω θα γελάσεις. Όχι εσύ. Ο αναγνώστης μας. Φοβάμαι για το έθνος! Ο Γιάννης Σακελλαράκης, ένας διαπρεπής αρχαιολόγος που, για ευνόητους λόγους, δεν έγινε ποτέ καθηγητής στην Ελλάδα, ήταν δεμένος με τούτα τα χώματα. Ο αναγνώστης σου θα αναρωτηθεί τι θα πει, στα 2012, δεμένος με τα χώματα. Δεν ξέρω. Ό, τι καταλαβαίνει ο καθένας. Μου έλεγε ο Γιάννης, ρε συ Διαμαντή τόσα χρόνια σκάβω και ανακαλύπτω όλα αυτά τα ευρήματα. Ξέρεις πού καταλήγω; Ίδιοι μασκαράδες ήταν κι αυτοί όπως κι εμείς, αλλά ήταν και κάτι άλλο. Είχανε ψυχή. Αυτό εννοώ λέγοντας ότι φοβάμαι για το έθνος. Αυτό το έθνος το έμαθα στην πρώτη δημοτικού και από τη μάνα μου. Ας μου πει κάποιος τι άλλο έχουμε τούτη τη στιγμή της συμφοράς να μας κρατήσει. Εγώ δεν πρόκειται να πάρω μια σημαία και να βγω στους δρόμους και να φωνάζω ζήτω η Ελλάς και ζήτω το έθνος. Ξέρω όμως πως κάτι μέσα στην ψυχή μου αναστατώνεται. Αυτό φοβάμαι ότι χάθηκε, χάνεται. Λυπάμαι που όταν γκρινιάζουμε για την κρίση φτάνουμε μέχρι εκεί που πάει το άτομό μας. Αυτούς τους Έλληνες φοβάμαι που αλλάξανε μέσα σε είκοσι χρόνια αξίες και ιδανικά.