Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Ο Σατανάς καλεί τς Λεγεώνες του, 1796-1797, Sir Thomas Lawrence PRA (1769 – 1830). Το 1830 ο πίνακας εκτέθηκε στο Βρετανικό Ίδρυμα με τον στ...
-
« Το σχέδιο για μία Νέα Παγκόσμια Τάξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με κανένα άλλο τρόπο παρά με τις μυστικές εταιρίες, οι οποίες στα...
-
1. Ψυχολογικός πόλεμος κ προπαγάνδα «Το πλήθος είναι σαν γυναίκα» (έτοιμη να αποπλανηθεί) διακήρυττε ο ναζιστής ηγέτης του ...
-
"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ"!!! ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ...
-
Ανοιχτή επιστολή στην Μέρκελ... Του Θανου Τζημερου Εξοχότατη, σας ευχαριστούμε για τις προσπ...
-
Ο πρώτος άνθρωπος που διαμόρφωσε τις τακτικές της υπονόμευσης, ηταν ο Κινέζος στρατηγός κ φιλόσοφος, Σουν Τζου Για την κατάληψη...
-
Τα στούντιο του Χόλιγουντ είναι “λερωμένα από το αίμα των αθώων παιδιών”, σύμφωνα με τον Mel Gibson, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση ...
-
Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τ...
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020
Η όλη απάτη μόλις διαλύθηκε: COVID τεστ, συντριπτικός αριθμός ψευδών θετικών
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020
ΗΠΑ: Παραδέχονται ότι προσθέτουν θανάτους.
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020
C. S. Lewis - "Οι συμβουλές ενός γέροντα διαβόλου σε έναν νεότερο" του 1941.
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
«Ελιξίριο νεότητας» το Αδρενοχρώμιο (βίντεο) παράγεται από τον βασανισμό παιδιών κ βρεφών !
Μελ Γκίμπσον: “Τελετές παιδεραστίας και κανιβαλισμού παιδιών στο Χόλιγουντ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2020
Τι έκανε ο Τράμπ μέσα σε 3 ½ χρόνια για την Αμερική αλλά κ την Ελλάδα !
Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση για τα όσα έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωση που απευθύνεται στην ομογένεια των ΗΠΑ, οι επικεφαλής του ελληνοαμερικανικού τμήματος της επίσημης προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Christos Marafatsos και Anthony Marlowe, αναφέρονται στα όσα έχουν επιτευχθεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας επί προεδρίας Τραμπ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η εκλογή Τραμπ θα επιτρέψει τις οικονομικές ευκαιρίες, θα σημάνει περισσότερες θέσεις εργασίας, μικρότερους φόρους, ασφαλέστερες κοινότητες και μια πιο ισχυρή Αμερική, η οποία θα αγκαλιάσει τα ιδανικά του αμερικάνικου ονείρου. Παρέχει αυξημένη συνεργασία με τους συμμάχους μας για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ΗΠΑ υπήρξαν σύμμαχοι και υποστηρικτές της Ελλάδας από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1821. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν πολεμήσει χέρι-χέρι για την υπεράσπιση της ελευθερίας σε πολλούς πολέμους ενάντια στην τυραννία και τον κομμουνισμό, συμπεριλαμβανομένου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και του Ψυχρού Πολέμου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Greek Voices for Trump, την τετραετία της προεδρίας Τραμπ, έχουν επιτευχθεί τα παρακάτω, που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Για την Εθνική ασφάλεια
Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ που άλλαξε την εξωτερική πολιτική της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ως ο πλέον στρατηγικός και αξιόπιστος σύμμαχος της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τραμπ ήταν εκείνος που υπέγραψε το διάταγμα του Νόμου του Υπουργείου Αμύνης προκειμένου να απελευθερωθούν 47,85 εκατ. δολάρια για έργα βελτίωσης στις εγκαταστάσεις της Σούδας.
Ο Τραμπ έδωσε εντολή το πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «USS Hershel Williams» να έχει μόνιμη έδρα τη ναυτική βάση της Κρήτης που βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας.
Ο Τραμπ είναι ο μοναδικός πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ ο οποίος τιμωρεί και επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές της πράξεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να αντιστρέψει την προκλητική της απόφαση να λειτουργήσει ξανά τα Βαρώσια ενώ της ζήτησε να λειτουργήσει διπλωματικά στο Κυπριακό.
Ο νόμος για την ασφάλεια και την ενεργειακή εταιρική σχέση της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 ψηφίστηκε υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ.
Ο Τραμπ ανακάλεσε το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο διήρκεσε 33 χρόνια.
Η κυβέρνηση του Tραμπ ανακοίνωσε ότι θα παρέχει Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου.
Η διοίκηση του Τραμπ και η Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία επέκτειναν τις σχέσεις τους μέσω της δημιουργίας ενός κοινού κέντρου εκπαίδευσης ασφάλειας γνωστού ως CYCLOPS.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπογράψει δύο ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίες -μία με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, και μια άλλη με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο- προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στις περιοχές γύρω από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Για εμπόριο και επενδύσεις
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αντάλλαξαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του εμπορίου το 2019.
Η ιστορική Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ-Ελλάδας υπογράφηκε και εφαρμόστηκε υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, η οποία ανοίγει τον δρόμο σε εταιρείες των ΗΠΑ όπως η Pfizer, η Cisco, η Microsoft, η Amazon και η Tesla να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο Τραμπ εξαίρεσε το ελληνικό ελαιόλαδο, το τυρί, το κρασί και άλλα προϊόντα από αμερικανικές τιμές που επιβάλλονται στην ΕΕ.Ο
Για την οικονομία
Ο Τραμπ υπέγραψε το νόμο περί φορολογικών περικοπών και θέσεων εργασίας που επέτρεψε τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η αναθεώρηση φόρου ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επέτρεψε στους Ελληνοαμερικανούς εργαζόμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να εξοικονομούν χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.
Ο Τραμπ έκοψε σχεδόν οκτώ κανονισμούς για κάθε νέο κανονισμό, επιτρέποντας στους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να ευδοκιμήσουν χωρίς τη γραφειοκρατία.
Για την θρησκευτική ελευθερία
Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον νεοδιορισμένο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδόφορο δύο φορές, προκειμένου να συζητήσουν τη θρησκευτική ελευθερία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θέματα που σχετίζονται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Τραμπ υπέγραψε εντολή άμεσης εκτέλεσης για την Προώθηση της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας, δηλώνοντας ότι η προσπάθεια προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελεί προτεραιότητα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Ο Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή που προωθεί την ελευθερία του λόγου και τη θρησκευτική ελευθερία που δίνει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να μην στοχεύσει το καθεστώς απαλλαγής από φόρους εκκλησιών και άλλων θεσμών.
Ο Τραμπ δημιούργησε το Τμήμα Συνείδησης και Θρησκευτικής Ελευθερίας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Πόρων για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων γιατρών, νοσοκόμων και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που αρνούνται να λάβουν μέρος σε διαδικασίες όπως η άμβλωση, αντιστρέφοντας μια πολιτική της εποχής του Ομπάμα που τους ζήτησε να το κάνουν.
Ο Τραμπ έδωσε εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να εκδώσει οδηγίες 25 σελίδων προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που τους καθοδηγούν να προστατεύσουν τη θρησκευτική ελευθερία κατά την εκτέλεση του ομοσπονδιακού νόμου.
Ο Τραμπ ζήτησε από τα νέα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) να χαρακτηρίσουν τα σπίτια της λατρείας ως «απαραίτητα», επιτρέποντας στις Ελληνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να ανοίξουν μετά το κλείσιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020
«Είναι ακριβό το Αλμυρόν»...
Δευτέρα 25 Μαΐου 2020
Τέσσερα δευτερόλεπτα επίγνωσης..
Τρίτη 19 Μαΐου 2020
«Εκκλησία» αυτή η άφθαρτη ...
Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
Το ευρωπαϊκό θύμα του coronavirus .πληροφοριες κ δικαιώματα
Οι αυθαίρετες συλλήψεις, η παρακολούθηση, οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής αυξάνονται καθώς οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιβάλλουν νόμους έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Covid-19.
Αυτό το άρθρο διατίθεται επίσης στο: Shqip Macedonian Bos / Hrv / Srp
Από ισχυρισμούς ότι το αλμυρό νερό μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των κοροναϊών στους πνεύμονές σας με ψευδείς οδηγίες, θαύματα και υποτιθέμενα εμβόλια, οι άνθρωποι στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια βομβαρδίζονται από χιλιάδες ψεύτικες ειδήσεις και προπαγανδιστικά μηνύματα μέσω παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, πύλες, κοινωνικά μέσα και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Viber.
Με μια εξαιρετικά μη ρυθμιζόμενη σκηνή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και χαμηλά επίπεδα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας, οι δημιουργοί παραπληροφόρησης έχουν εξαπλώσει τον πανικό, μοιράζοντας μη επαληθευμένες πληροφορίες. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι υπάλληλοι και ακόμη και οι πρωθυπουργοί μοιράζονται επίσης την ευθύνη.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ένας αυστηρός κριτικός των μέσων μαζικής ενημέρωσης που θεωρεί εχθρικά και υποστηρίζει τις δρακόντερες πολιτικές των μέσων ενημέρωσης, μοιράστηκε ένα βίντεο το περασμένο Σαββατοκύριακο που υποστήριξε ότι η ισπανική αστυνομία πιέζει διαδηλωτές από τους δρόμους για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ο Ράμα αργότερα χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη αφού ανακαλύφθηκε ότι το βίντεο καταγράφηκε στην Αλγερία. Κατηγορούσε έναν ανώνυμο Αλβανό που τον έστειλε από την Ιταλία.
Στις ημι-δημοκρατίες της περιοχής, καθώς οι ζωές κινούνταν από το κοινό προς την ψηφιακή σφαίρα, πολλές ελευθερίες επίσης αναστέλλονταν, ενώ το βάρος της ευθύνης για τις παραβιάσεις έπεφτε στους πολίτες, καθώς η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις παραβίαζαν τα συνήθη πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
Μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 80 άτομα συνελήφθησαν, μερικά από αυτά φυλακίστηκαν, για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης, με τα πιο δραστικά παραδείγματα στην Τουρκία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο.
Οι κυβερνήσεις στο Μαυροβούνιο και τη Μολδαβία δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα υγείας των ατόμων που μολύνθηκαν με το COVID-19, ενώ οι επίσημοι ιστοτόποι και τα νοσοκομειακά συστήματα πληροφορικής υπέστησαν κυβερνοεπιτάξεις στην Κροατία και τη Ρουμανία. Ορισμένες χώρες όπως η Σλοβακία εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο πλαίσιο του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, ενώ η Σερβία επέβαλε παρακολούθηση και τηλεφωνική παρακολούθηση για να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία.
Σε απάντηση στην πανδημία COVID-19, ορισμένες κυβερνήσεις ενισχύουν την επιτήρηση, αυξάνουν τη λογοκρισία και περιορίζουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών, προειδοποίησε η Allie Funk, Αναλυτής Ερευνών για την Ελευθερία στο Διαδίκτυο, ομάδα Freedom House που παρακολουθεί την ελευθερία του Διαδικτύου.
"Ανησυχώντας, ορισμένες αρχές εκμεταλλεύονται την κρίση για το δικό τους πολιτικό κέρδος", δήλωσε ο Funk στο BIRN.
"Η Κίνα έχει αναπτύξει την εξελιγμένη συσκευή λογοκρισίας της σε ανεξάρτητες πληροφορίες από το στόμα που προέρχονται από ακτιβιστές, δημοσιογράφους και απλούς νεότερους. Οι αρχές σε μέρη όπως η Ταϊλάνδη, η Κίνα και η Τουρκία κατέφυγαν στη σύλληψη ή τη σύλληψη χρηστών του Διαδικτύου για δημοσιεύσεις στους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων. "
Καταχωρίστε δεδομένα υγείας
Εικόνα: BIRN
Παρά τον πληθυσμό μόλις 640.000, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου πήρε το δραστικό βήμα της δημοσίευσης ενός καταλόγου των αρχών των πολιτών, δήλωσε ότι θα πρέπει να απομονωθεί, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της χώρας.
"Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούν να ελέγξουν κάθε πολίτη που θα πρέπει να είναι σε αυτο-απομόνωση", ανέφερε η κυβέρνηση. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καθένας που εγκαταλείπει την αυτοαπομόνωση απειλεί ολόκληρη την κοινότητα, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τα ονόματά τους».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις δικαιωμάτων ήταν εξοργισμένοι.
"Αυτή η ανακοίνωση ακούγεται σαν μια κλήση προς το λινκ", δήλωσε ο Τσα Γκοράντσεν Πρελέβιτς της Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. "Αναμένουμε να δούμε μια νομική βάση για τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Διαφορετικά, είναι παράνομο. "
Ο πρωθυπουργός Ντούσαν Μάρκοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε κρίνει ότι «το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή είναι πάνω από το δικαίωμα στην άνευ όρων προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Τα δικαιώματά τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην υγεία παραβιάστηκαν επίσης στη Μολδαβία, όπου ο Πρόεδρος Igor Dodon, στις 9 Μαρτίου, ονόμασε την πρώτη γυναίκα που μολύνθηκε με Covid-19 και παραμένει στο νοσοκομείο στο Chisinau.
Ο εμπειρογνώμονας GDPR Sergiu Bozianu είπε ότι ο Dodon έσπασε σαφώς το νόμο.
"Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση του Ιγκόρ Δωδών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή, τα παιδιά της γυναίκας, όλους τους συγγενείς και φίλους", δήλωσε ο Μπόζιουαν.
Ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής ορισμένων περιορισμών του GDPR.
Την περασμένη εβδομάδα ο εισερχόμενος Σλοβάκιος πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς επέκρινε την απάντηση της αναχώρησης στην πανδημία και έθεσε την ιδέα να δοθεί η δυνατότητα στους τηλεπικοινωνιακούς φορείς να αποστέλλουν υπενθυμίσεις σε καραντίνα σε ανθρώπους που επιστρέφουν στο σπίτι από πυρκαγιά των κοροναϊών.
Είπε ότι απαιτείται ειδική άδεια για την άρση κάποιων από τους περιορισμούς GDPR.
"Σε μια τέτοια κατάσταση, πιστεύουμε ότι μια επικοινωνία κρίσης από το κράτος με αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μορφή είναι αποδεκτή", δήλωσε.
Ο κ. Tomas Krissak, εμπειρογνώμονας για την παραπληροφόρηση και πολιτικός αναλυτής στο Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας, δήλωσε ότι το επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο του Matovic πρέπει να προχωρήσει με προσοχή.
"Αυτή η πρόταση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει σίγουρα να διαβουλευτεί με εμπειρογνώμονες στον τομέα αυτό", δήλωσε. "Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την υιοθέτηση ασυνεπών και αδιάσειστων μέτρων σε αυτόν τον τομέα".
Στις 19 Μαρτίου, το Human Rights Watch δημοσίευσε τις Διαστάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της απάντησης COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι τα δεδομένα για την υγεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ότι η δημοσίευση πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τα θιγόμενα άτομα και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε θέσεις ευπάθεια ή περιθωριοποίηση στην κοινωνία ».
Σύμφωνα με το HRW, οι νομικές διασφαλίσεις που βασίζονται σε δικαιώματα θα πρέπει να διέπουν την κατάλληλη χρήση και χειρισμό προσωπικών δεδομένων υγείας.
Τα προσωπικά δεδομένα για την υγεία έχουν επίσης αντιμετωπιστεί σε απευθείας σύνδεση. Ο γίγαντας της ρουμανικής αστυνομίας Bitdefender δήλωσε την Παρασκευή ότι οι online επιθέσεις που συνδέονται με το Covid-19 "αυξήθηκαν κατά 475% το Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα" και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω πριν από το τέλος του μήνα.
"Σχεδόν το ένα τρίτο των επιθέσεων που σχετίζονται με το Covid-19 στοχεύουν τις δημόσιες αρχές και τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης", δήλωσε η Bitdefender σε μια δήλωση.
Ένα από τα ιατρικά κέντρα που στοχεύθηκαν ήταν ένα νοσοκομείο στην Τσεχική Δημοκρατία που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τεστ κορωναϊού.
Επιτήρηση "της κίνησης, όχι μιλάμε"
Εικονογράφηση: Joan Wong για την εξωτερική πολιτική. Φωτογραφία: εικόνες Stephane Cardinale / Corbis / Getty
Η Κίνα και το Ιράν ήταν οι πρώτες χώρες που χρησιμοποιούσαν μαζική επιτήρηση κατά τη διάρκεια της κρίσης, ακολουθούμενη από το Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξουσιοδότησε την υπηρεσία ασφαλείας της χώρας να αξιοποιήσει δεδομένα κινητών τηλεφώνων για να επαναλάβει τις κινήσεις των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωναϊό οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα επειδή τα μονοπάτια τους διασχίζουν.
Η Σερβία πήρε τη σκυτάλη, αν και η κλίμακα της παραλαβής και επιτήρησης παραμένει άγνωστη καθώς το μόνο πρόσωπο που μιλά για αυτό είναι ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic.
«Ακολουθούμε τους τηλεφωνικούς αριθμούς, κυρίως τους Ιταλούς», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους στις 19 Μαρτίου. «Δεν κάνουμε υποκλοπές», είπε, «ακολουθούμε κινούμαστε, οι άνθρωποι με ιταλικούς αριθμούς σε περιαγωγή - και ναι, είναι».
Είπε ότι η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχει "μεγάλη εισροή ανθρώπων από το εξωτερικό" και όπου "τους βλέπουμε να κινούνται".
"Μην προσπαθήσετε να μας ξεγελάσετε αφήνοντας το τηλέφωνο σε ένα σημείο [ενώ κινούμαστε] γιατί βρήκαμε έναν άλλο τρόπο να εντοπίσουμε ποιος παραβιάζει τους κανόνες που καθορίζονται από το κράτος, πώς και πού."
Όμως ο Δανιλό Κριβοκάπιτς, διευθυντής των μετοχικών ιδρυμάτων, δήλωσε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της Σερβίας το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων ως ανθρώπινου δικαιώματος είναι εγγυημένο ακόμη και κατά τη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης που ισχύει σήμερα στη Σερβία.
Σύμφωνα με το νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (άρθρο 128), η πρόσβαση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφικής κατανομής) επιτρέπεται μόνο με δικαστική εντολή.
"Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα χωρίς δικαστική απόφαση είναι παράνομη αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Κριβοκάπιτς στο BIRN. "Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να παραβιάζει τους νόμους αυθαίρετα, αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, εάν ορισμένα από τα δικαιώματα πρέπει να περιοριστούν".
Συλλήψεις για την "ανάρτηση" πανικού
Απεικόνιση. Φωτογραφία: BIRN
Από το WhatsApp στο Facebook, ψεύτικα νέα και προπαγάνδα έχουν πλημμυρίσει δίκτυα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης από την Τουρκία στη Σλοβακία.
Σε πολλές περιπτώσεις, παραδοσιακά και σε απευθείας σύνδεση μέσα ενημέρωσης ήταν μέρος της μηχανής παραπληροφόρησης.
Η Τουρκία, η Σερβία, η Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο επέβαλαν μεγάλα πρόστιμα και πραγματοποίησαν συλλήψεις για θέσεις κοινωνικών μέσων, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, προκαλούν πανικό και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα κράτη έχουν θεσπίσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, πολλές από τις υποθέσεις κατέληξαν σε δρακόντεια πρόστιμα ή επιμέλεια χωρίς νομική δικαιολογία.
Μόλις τις δύο τελευταίες εβδομάδες, περισσότεροι από 80 άνθρωποι συνελήφθησαν και τουλάχιστον 260 πρόστιμα για διάδοση παραπληροφόρησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε η BIRN.
Η μονάδα καταπολέμησης της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο της ουγγρικής αστυνομίας συνέλαβε πολλούς ανθρώπους για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, ξεκινώντας στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η αστυνομία επιτέθηκε στους φορείς εκμετάλλευσης ενός δικτύου ψεύτικων ιστοτόπων ειδήσεων.
Οι χώροι λειτουργούσαν για αρκετό καιρό, αλλά είχαν κλείσει μόνο από την αστυνομία αφού άρχισαν να αναφέρουν την παρουσία κορωναϊού στην Ουγγαρία, πριν οι αρχές επιβεβαιώσουν ότι ο ιός ήταν παρών.
Στη συνέχεια, η αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας για ψεύτικα νέα σχετικά με το coronavirus. Στα μέσα Μαρτίου, ένας χρήστης του YouTuber συνελήφθη για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με την κλειδαριά στην πρωτεύουσα της Βουδαπέστης.
Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ήρθαν επίσης υπό πυρκαγιά από την κυβέρνηση και τα συνδεδεμένα μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσίευση ιστοριών σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στην Ουγγαρία. Πολλοί φοβούνται ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και θα νομιμοποιήσει τις δρακόντεες τιμωρίες για όποιες αρχές θεωρούν ψεύτικα νέα και ανησυχίες για το φόβο.
Ένα νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, διευκρινίζει ότι όποιος, κατά την ειδική έννομη τάξη, δημοσιοποιεί ή εξαπλώνει ψευδείς ισχυρισμούς ή αληθινές αξιώσεις που στρεβλώνουν, ώστε να απαγορεύσουν ή να εμποδίσουν τα αποτελέσματα των μέτρων προστασίας, ένα έως πέντε έτη.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Ουγγαρίας, διεξάγονται διαδικασίες εναντίον 14 ατόμων για τη διάδοση φημών και με 12 για τη διάθεση του κοινού.
Στη γειτονική Σερβία, όπου έχουν ήδη θεσπιστεί νόμοι έκτακτης ανάγκης, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω υποψίας ότι προκαλούν πανικό και διαταραχή.
Την Πέμπτη, ένας άνδρας συνελήφθη στο Βελιγράδι αφού μοιράστηκε ψευδείς πληροφορίες μέσω μιας ομάδας Viber ότι οι αντλίες βενζίνης θα σταματούσαν να εξυπηρετούν άτομα. Την ίδια ημέρα, η αστυνομία στο Krusevac της κεντρικής Σερβίας συνέλαβε έναν άλλο άνθρωπο για την απόσπαση πληροφοριών σχετικά με κάποιον που φέρεται ότι μολύνθηκε με το Covid-19. Ένας άλλος συνελήφθη στην πόλη Pozarevac αφού μοιράστηκε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με καταστήματα και πρατήρια καυσίμων.
Στο Μαυροβούνιο, ένας άνδρας φυλακίστηκε για 30 ημέρες αφού ισχυρίστηκε στο Facebook ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό περιπτώσεων κορωναϊού στο Μαυροβούνιο.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 242 ύποπτοι που δημοσίευσαν ψεύτικες και προκλητικές ειδήσεις σχετικά με τον κοροναϊό στα κοινωνικά μέσα, θεωρούνται ύποπτοι, εκ των οποίων 64 κρατούνται. Μεταξύ αυτών, επτά ήταν δημοσιογράφοι.
Η κυβέρνηση της σερβικής οργάνωσης της Σερβοβόσνιας Δημοκρατία Republika Srpska εξέδωσε επίσης διάταγμα την Πέμπτη που απαγορεύει την πρόκληση "πανικού και διαταραχής" κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης. Η κυβερνητική απόφαση καλύπτει τη δημοσίευση και τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.
"[Οι κακοποιοί] δεν θα μπορέσουν να κρύψουν, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα. θα τα βρούμε », δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς.
Όσοι διαπιστώθηκε ότι έχουν προκαλέσει πανικό και διαδίδουν ψευδή νέα, θα επιβληθούν πρόστιμα ύψους 1.000 έως 3.000 βόσνιων σημάτων (μεταξύ 500 και 1.500 ευρώ) και εταιρειών μεταξύ 3.000 και 9.000 σημείων (μεταξύ 1.500 και 4.500 ευρώ). Μέχρι στιγμής, μία γυναίκα έχει επιβληθεί πρόστιμο για θέση Instagram.
Η δικηγόρος Tatjana Savic δήλωσε ότι είναι άδικο να περιμένουμε από όλους να καθορίσουν εάν οι πληροφορίες σε ένα ψηφιακό περιβάλλον είναι σωστές.
"Οι πολίτες δεν μπορούν να είναι αυτοί που ελέγχουν τα νέα", δήλωσε ο Σάβιτς στο BIRN. "Η πρόληψη της διάδοσης του πανικού αποτελεί θεμιτό στόχο της κυβέρνησης, αλλά με αυτό το είδος νομοθεσίας το βάρος των πολιτών είναι να γνωρίζουν εάν κάθε πληροφορία που μοιράζονται στα κοινωνικά μέσα τους είναι σωστή".
"Φοβάμαι ότι πολλές δηλώσεις δημοσιεύονται από τους ανθρώπους, καθώς η γνώμη τους θα θεωρηθεί παραβίαση βάσει αυτού του νόμου."
Κακή δημοσιογραφία, χαμηλή εμπιστοσύνη
Απεικόνιση. Φωτογραφία: BIRN
Η φρίκη και η προπαγάνδα στο mainstream, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα - από το Facebook, το Instagram και το Twitter μέχρι τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Viber.
Η Marija Vucic, δημοσιογράφος με τον Raskrikavanje, την πύλη ελέγχου των πραγμάτων του Δικτύου Αναφοράς για την Εγκληματικότητα και τη Διαφθορά, ΚΡΙΚ, δήλωσε ότι η ομάδα έχει αποσπάσει την εργασία της σχετικά με ψεύτικα νέα στη Σερβία.
"Υπάρχουν περισσότερα ψεύτικα νέα, ειδικά σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά και σε ταμπλόιντ", δήλωσε ο Βούτσιτς στο BIRN. "Μόλις μπαίνω σε μια ιστοσελίδα φυλλομετρητών, μπορώ να βρω ψεύτικα νέα για το corona [virus] μέσα σε μισό λεπτό."
Η Ιβάνα Ζίβκοβιτς, από την ισπανική ιστοθέση Faktograf, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις τεράστιες ποσότητες ψευδών πληροφοριών.
"Ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ομάδες στην WhatsApp και παρόμοιες πλατφόρμες επικοινωνίας, οι οποίες φέρουν επίσης τεράστια ποσότητα παραπληροφόρησης", δήλωσε ο Ζίβκοβιτς στο BIRN, προειδοποιώντας ότι σε τέτοιες κλειστές ομάδες, η παραπληροφόρηση είναι πιο δύσκολο να κατασταλεί.
"Εκείνοι που το διανέμουν το κάνουν κυρίως για το κέρδος, επομένως, σε ένα ψευδές περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει πανικό, δημιουργούν κίνηση και δημιουργούν έσοδα για διαφημίσεις. Υπάρχουν επίσης, φυσικά, προπαγανδιστές και διαδότες θεωριών συνωμοσίας. "
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ η παραπληροφόρηση μπορεί να μην είναι κακόβουλη, είναι αποτέλεσμα κακής ποιότητας δημοσιογραφίας, υποστηρίζει ο David Bailey, εκπαιδευτής ψηφιακής εμπλοκής με βάση τα Βαλκάνια.
"Οι άνθρωποι δεν ελέγχουν πράγματα, δεν κάνουν απλές ανασκοπήσεις αναζητήσεων εικόνας για να επαληθεύσουν εύλογες πηγές", δήλωσε ο Bailey.
"Μαζί με τα πιασάρικα πρωταθλήματα, οι κανονικοί αναγνώστες απλά μοιράζονται χωρίς σκέψη. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Επίσης, είναι καταπληκτικό το πόσοι δημοσιογράφοι, τόσο εντός όσο και εκτός γραμμής, εξακολουθούν να μην συνδέονται (ή δεν πρόκειται) με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίοι παρέχουν οριστικές πληροφορίες ".
Ο δείκτης αλφαβητισμού για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ινστιτούτου Ανοικτής Κοινωνίας της Σόφιας του 2018 αναφέρει ότι οι χώρες των Βαλκανίων είναι οι πιο ευαίσθητες στην Ευρώπη σε «ψεύτικα» νέα - λόγω των εξαιρετικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, των χαμηλών εκπαιδευτικών επιπέδων και των χαμηλών επιπέδων εμπιστοσύνης στην κοινωνία.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Reuters, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικά, αλλά υποφέρουν από πόλωση, οικονομική εξάρτηση από ολιγάρχες και υψηλά επίπεδα δημόσιας δυσπιστίας.
Πρόκειται για μια παρόμοια ιστορία στην Κεντρική Ευρώπη.
Οι ειδικοί λένε ότι το σλοβακικό κοινό είναι εξαιρετικά επιρρεπές σε θεωρίες περί συνωμοσίας.
Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα εργαλεία και πρωτοβουλίες κατά της προπαγάνδας προέρχονταν από ακτιβιστές του μη κυβερνητικού τομέα, οι οποίοι προσπαθούν να στοχεύουν σε ιστοσελίδες συνωμοσίας, ψεύτικες ειδήσεις ή εκστρατείες παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Η κρατική υποδομή στον τομέα αυτό είναι περιορισμένη και η επίσημη επικοινωνία σχετικά με τις φάρσες ή τις ψεύτικες ειδήσεις είναι συχνά χαοτική.
Ο Κρίσκακ, του Ιδρύματος Ανοιχτής Κοινωνίας, δήλωσε ότι οι προσπάθειες του κράτους μόλις ξεδιπλώσουν την επιφάνεια.
"Σήμερα, το κράτος πρέπει να οικοδομήσει γρήγορα τις ελλείπουσες δυνατότητες της δικής του στρατηγικής επικοινωνίας προς τους πολίτες και να απαιτήσει έναν πιο εκτεταμένο έλεγχο του περιεχομένου από το Facebook και το Google, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυτό το βασικό τομέα ασφάλειας εξαιρετικά ανεύθυνα και καλοπροαίρετα", ανέφερε.
Στη Βόρεια Μακεδονία, η δημοσιογράφος και ακτιβιστής Teodora Cvetkovska δήλωσε ότι η παιδεία στα μέσα ενημέρωσης ήταν επίσης φτωχή.
"Είναι μια πολύ επικίνδυνη περίοδος, υπάρχει μια αιχμή σε περιπτώσεις coronavirus, και πλημμυρίζουμε με νέα όπως 'Εδώ είναι πώς να θεραπεύσουμε τον coronavirus', '10 τρόπους μετάδοσης του ιού '. Και πάλι, δεν υπάρχουν βότανα στα άρθρα ή τις πηγές που μπορούν να τα αποδείξουν ", ανέφερε ο Cvetkovska.
"Οι άνθρωποι εδώ μπορούν εύκολα να πέσουν για τέτοιες πληροφορίες, ειδικά επειδή είμαστε επίσης ένα έθνος που διαβάζει μόνο τίτλους και όχι ολόκληρα άρθρα".
Ο Ahmet Erdi Ozturk, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου, δήλωσε ότι ψεύτικα νέα είναι πιο εύκολα πιστεύεται σε χώρες όπου τα κράτη συχνά χειραγωγούν τα δεδομένα.
Οι Τούρκοι πολίτες, όπως είπε, έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση λόγω αρκετών εκστρατειών παραπληροφόρησης, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Η τουρκική κυβέρνηση χειρίστηκε τα γεγονότα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πολλές φορές προς όφελός τους", δήλωσε ο Ozturk.
Σύμφωνα με τον Funk, από το Freedom House, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν τις κυβερνητικές ενέργειες που λαμβάνουν νόμιμα για την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας, ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας και στιγμές που οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
"Οι συνηθισμένοι χρήστες θα πρέπει επίσης να είναι επιμελείς για να εξασφαλίσουν ότι δεν καταναλώνουν ή εξαπλώνουν παραπληροφόρηση", δήλωσε ο Funk στο BIRN. "Πρέπει να λαμβάνουν τις πληροφορίες τους από αξιόπιστες πηγές, όπως διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις υγείας και ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων".
Για λεπτομερέστερη επισκόπηση των αυθαίρετων συλλήψεων, επιτήρησης, παρακολούθησης τηλεφώνου, παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής και άλλων παραβιάσεων ψηφιακών δικαιωμάτων σε χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ελέγξτε την πλατφόρμα παρακολούθησης των δεδομένων μας.
https://balkaninsight.com/2020/03/24/europes-other-coronavirus-victim-information-and-data-rights/