Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012


ΕΛ.ΑΣ – Χ.Α: Η γερμανική κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις Guardian – Infowar
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του κόμματος Die Linke, σχετικά με τις σχέσεις αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, όπως προέκυψαν και από τις αποκαλύψεις του αφιερώματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian και του Infowar.
Σε επερώτησή τους οι βουλευτές ρωτούν μεταξύ άλλων: «Σε ποια συμπεράσματα καταλήγει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά και το δημοσίευμα της εφημερίδας „Guardian”, σύμφωνα με το οποίο αξιωματικός της αστυνομίας αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή έχει στην κυριολεξία “ παρεισφρήσει” στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας και ότι αυτό είναι εν γνώσει της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά ότι αυτή, ωστόσο, δεν κάνει τίποτε, επειδή οι Χρυσαυγίτες μπορούν, ενδεχομένως, να αποβούν χρήσιμοι κατά των αριστερών διαδηλωτών (Guardian, 26 Οκτωβρίου 2012)».
Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σημειώνει με ανησυχία τις αναφορές αυτές και καταβάλλει προσπάθειες  προκειμένου να τις επαληθεύσει. Αν αποδειχτούν ακριβείς, τότε αυτό θα ήταν απαράδεκτο».
Οι βουλευτές ρωτούν επίσης «σε ποιο βαθμό οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού (ότι η άνοδος ενός νεοναζιστικού κόμματος θυμίζει την Δημοκρατία της Βαϊμάρης) αποτελούν την κατάλληλη βάση προκειμένου η Γερμανία να επανεξετάσει εκ βάθρων και να διακόψει την συνεργασία της με την ελληνική αστυνομία;». Η απάντηση που δίνεται είναι ότι «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση κατ΄αρχήν να αλλάξει, πόσο μάλλον να διακόψει τη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας».

Δείτε το video της Infowar Productions και του Guardian για τις σχέσεις κράτους, παρακράτους και Χρυσής Αυγής


Στην επερώτηση παρουσιάζονται δεκάδες ακόμη περιστατικά ρατσιστικής βίας αλλά και η περίφημη περίπτωση βασανισμού αριστερών διαδηλωτών από την αστυνομία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian. Ακόμη γίνεται αναφορά σε περιστατικά παραβίασης της ελευθεροτυπίας, όπως την προσωρινή απομάκρυνση των δημοσιογράφων Αρβανίτη και Κατσίμη από την κρατική τηλεόραση αλλά και τη δίωξη Βαξεβάνη.
Οι βουλευτές του Die Linke υποστηρίζουν ότι η ΕΕ «γίνεται συνεργός στην ενδυνάμωση της φασιστικής Χρυσής Αυγής». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά : «Στο ζήτημα της αναζωπύρωσης του φασισμού τόσο το Συμβούλιο όσο και η Επιτροπή τηρούν μέχρι τώρα σιγή ιχθύος. Αλλά και ως προς τις ρατσιστικές επιθέσεις από αστυνομικούς η ΕΕ σιωπά. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η απόφαση κατά πόσο ένα κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί “νεοναζιστικό κόμμα” θα πρέπει να λαμβάνεται σε εθνικό, εκάστοτε, επίπεδο http://euobserver.com/fickers/116177)».


Στην απάντησή της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο και η ΕΕ στην Ελλάδα και την έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας αλλά και την άνοδο του φασισμού στη χώρα. Όπως αναφέρεται στην απάντηση: «Από τη σκοπιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της συγκρότησης της ελληνικής αστυνομίας “βασιζόμενης στον αυταρχισμό”, όπως υπαινίσσονται οι ερωτώντες στην προκαταρκτική παρατήρησή τους».
Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει αιχμές και προς την ελληνική αστυνομία επισημαίνοντας ότι  «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη…  ότι οι ενδείξεις σχετικά με την αυξανόμενη ξενοφοβική βία στην Ελλάδα πυκνώνουν. Η ελληνική αστυνομία, ωστόσο, δεν καταγράφει στατιστικά τις αξιόποινες πράξεις εναντίον των αλλοδαπών».


Aπάντηση της ΕΛ.ΑΣ στο ντοκιμαντέρ του Guardian – Infowar


Σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έκανε στο ντοκιμαντέρ του Guardian ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας λάβαμε την εξής απάντηση από τον Γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ και τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Χ.Μανουρα. Τα σημαντικότερα τμηματα έχουν δημοσιευτεί στο σχετικό άρθρο του Guardian. Παρουσιάζουμε όμως σήμερα και το σύνολο του κειμένου.

-Είναι ευνόητο, ότι λόγω της φύσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είναι σε θέση η Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε κάποιο ειδικότερο σχόλιο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη όμως ότι κάποια Υπηρεσία δεν εκτέλεσε την αποστολή της, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της χώρας μας.

- Καμία ένδειξη δεν υπάρχει επίσης, όσον αφορά το παρελθόν, ότι υπήρξε ανοχή στη δράση των «σταγονιδίων» που περιγράφετε. Σήμερα, η βούληση της Πολιτείας, όπως εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια είναι ξεκάθαρη: έκνομες συμπεριφορές, από οπουδήποτε και εάν προέρχονται, δεν γίνονται ανεκτές στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Η Ελληνική Αστυνομία δεν χρησιμοποιείται – ούτε θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί – από οιονδήποτε πολιτικό χώρο έναντι οιουδήποτε άλλου. Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και είναι συνταγματικά προσδιορισμένες οι αρμοδιότητες των διωκτικών αρχών.

- Μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν παντού και σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας. Είναι άδικο όμως για το σύνολο των Ελλήνων Αστυνομικών να τους αποδίδεται αναπόδεικτα πρόθεση «συγκάλυψης» ή να ταυτίζονται με συγκεκριμένες αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όποιον έχει στη διάθεσή του τέτοιου είδους στοιχεία να προβεί σε καταγγελία είτε στην Ελληνική Αστυνομία είτε στη Δικαιοσύνη και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα διερευνηθούν εξονυχιστικά.

- Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι – σύμφωνα πάλι με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας – μόνο παράνομες πράξεις μπορούν να διωχθούν και να κολασθούν ποινικά και όχι πολιτικές θέσεις, έστω και εάν χαρακτηρίζονται ως «ακραίες» από τα υπόλοιπα κόμματα και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

- Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία ή δικαστική έρευνα, είναι συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις με βάση το Νόμο για το πώς και πότε τα αποτελέσματά τους μπορούν να κοινοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Με την ευκαιρία θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, θα συσταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας, ενώ θα ανακοινωθούν και οι τρόποι με τους οποίους η διαδικασία των καταγγελιών για παρόμοια κρούσματα θα καθίσταται ευχερέστερη (π.χ. με ειδικό τηλεφωνικό αριθμό, μέσω διαδικτύου κλπ).
-Οι εντολές της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας είναι σαφείς για τα όρια των καθηκόντων των αστυνομικών. Η υπέρβασή τους δεν δικαιολογείται και η νομιμότητα θα πρέπει να τηρείται από όλους. Οι λίγοι αστυνομικοί οι οποίοι αποδεδειγμένα τα υπερέβησαν έχουν ήδη αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα τέθηκε σε διαθεσιμότητα αστυνομικός της ΥΑΤ για μη νόμιμη χρήση του γκλομπ (το οποίο κρατούσε ανάποδα), μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής φωτογραφίας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ειμαι Ελληνας κ ειμαι περηφανος για αυτο!!! οσο κ αν καποιοι προσπαθουν να μειωσουν την αξια,την ιστορια,την προσφορα της χωρας μας στον πολιτισμο κ στην δημοκρατια,οπως κ το αισθημα της περηφανειας να εισαι κ να αισθανεσαι Ελληνας κ το μεγαλειο της χωρας μου,το αιμα που κυλαει στις φλεβες μας θα ειναι παντα ατοφιο Ελληνικο !! δεν ανεχομαι παντος ειδους αδικια κ εκμεταλευση κ δεν θα παψω ποτε να υποστηριζω τα πιστευω μου! "Πατρις-Θρησκεια-Οικογενεια" "Μολων Λαβε" "Εσω Ετοιμος"" "αγαπα τον πλησιον σου σαν τον εαυτο σου"" "σεβασου τους αδυναμους" "να εισαι δικαιος κ ειλικρινης" !! Ειμαι κατα της "ανωνυμης" κ "απροσωπης" ενημερωσης κ αρχη μου το "αν εχεις να πεις κατι,πες το με το ονομα σου" αλλιως μην το λες καθολου...ειναι ντροπη να "κρινουμε,κατακρινουμε,καταδικαζουμε" πισω απο την "ασφαλεια" της ανωνυμιας που μας παρεχει το ιντερνετ... το θεωρω ανανδρο κ υπουλο!