Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Κλειδωσαν οι περικοπές μισθών

Εως 12% θα δουν τον μισθό τους μειωμένο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που θα υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών συμβάσεων. Στη φωτογραφία από πρόσφατη διαδήλωση ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ για εργασιακά θέματα
Kλειδωσαν από το υπουργείο Εργασίας οι 6 αλλαγές στο καυτό θέμα της υπερίσχυσης - υπό προϋποθέσεις - των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τομέα - και αρχίζει το «παζάρι» με την τρόικα, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να τεθεί προς έγκριση απο το Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη. Την ιδια ώρα, στις τράπεζες ανοίγει ο χορός των απεργιών, ενώ το θέμα των συμβάσεων εξελίχθηκε σε...
εμφύλιο, με τη ΓΣΕΕ να εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν σημεία σύγκλισης στο φλέγον θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές στα γραφεία του ΣΕΒ (ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη –ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων – έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου που θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόμενες ημέρες, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Είναι οριστικό ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του ∆εκεμβρίου. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κινείται στα παρακάτω 6 σημεία:
1. Απόκλιση έως 12%

Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζομένων – ανά επιχείρηση – θα είναι έως 12%. Το νούμερο αυτό είναι οριστικό και θα περιλαμβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.

2. Εως δύό χρόνια

Η ισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών να διαρκούν έως 2 χρόνια (12+12 μήνες).
3. «Οχι» όμαδικές απόλύσεις

Θα υπάρξει – στο σχέδιο νόμου – ειδική ρήτρα για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση το μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών. Πάντως, η πλευρά των εργαζομένων ζητεί να υπάρχει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων (υπαιτιότητα υπαλλήλου).
4. Στις επιθεωρήσεις εργασίας

Οι συμφωνίες για τις μειώσεις των μισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας. Τονίζεται ότι για το θέμα αυτό η ΓΣΕΕ ζητεί να τίθενται υπό την έγκριση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονομική δυσχέρεια της επιχείρησης και θα δικαιολογούν τις μειώσεις των μισθών.

5. Επέκταση και στα μη μέλη

Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών - ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα μη μέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζομένων).

Πάντως, θα προβλέπεται ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν επιχειρησιακές συμβάσεις ή ομαδικές συμφωνίες ειδικών συνθηκών.

6. Και στις μικρές επιχειρήσεις

Συμφωνίες για αποκλίσεις - μειώσεις μισθών θα μπορούν να υπογράφονται και στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων, όπου δεν υπάρχει σωματείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο μόνο σίγουρο σημείο που συμφωνούν – ανοιχτά – οι κοινωνικοί εταίροι είναι να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα μέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.


Πόλεμος μετά την άτυπη 6ωρη συνάντηση

ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΣΠΑΣΕ μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ μετά τα δημοσιεύματα για συμφωνία μεταξύ τους. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν συμφώνησε και δεν θα συμφωνήσει σε ανατροπές του θεσμού των ΣΣΕ, ούτε και θα συνομολογήσει περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. «Πρόκειται για μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτικών κύκλων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. «∆εν πρόκειται να υπογράψουμε τέτοια συμφωνία».

«Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ο κ. Παναγόπουλος. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευ. Μπουζούλας, δηλώνει κατηγορηματικά: «Ουδέποτε συναντήθηκα με κοινωνικούς φορείς για το ως άνω θέμα».

Ο κ. ∆ασκαλόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι στη χθεσινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που έγινε στα γραφεία του ΣΕΒ, ήταν παρούσα και η διοίκηση της ΓΣΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τη ΓΣΕΕ διαπραγματευόταν ο ίδιος χθες επί έξι ώρες.



Σχετικά άρθρα:
Αλήθειες και διαψεύσεις για τη συμφωνία εργοδοτών - ΓΣΕΕ

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ακοματιστος Ελληνας πατριωτης Χριστιανος Ορθόδοξος