Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνες οι αποδείξεις ταμιακων μηχανων

Δύο μελέτες κατέδειξαν την ενδεχόμενη επικινδυνότητα της χημικής ένωσης δισφαινόλη Α (bisphenol Α ή ΒΡΑ) σε χαμηλές δόσεις - σε υψηλές είναι ήδη επιβεβαιωμένη.
Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών (ως μέρος ενός σύνθετου πολυμερούς), όμως ελεύθερη -και πιο επικίνδυνη- βρίσκεται στις ταμειακές αποδείξεις από θερμικό χαρτί (τις πιο γυαλιστερές, εκείνες που «σβήνουν» μετά από λίγο καιρό).
Οι επιδράσεις της μιμούνται εκείνες των οιστρογόνων, άρα αφορούν ιδιαιτέρως τις έγκυες γυναίκες, αλλά και την ανδρική ικανότητα και γονιμότητα.
Η πρώτη μελέτη κατέδειξε ότι η ελεύθερη ΒΡΑ απορροφάται «αποτελεσματικά» από το δέρμα, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι ανιχνεύεται στον πληθυσμό των χωρών της Δύσης σε επίπεδα ανώτερα από εκείνα που θεωρητικά λαμβάνονται μέσω των τροφών και των ποτών.
Η δεύτερη ανέλυσε δείγματα ούρων από 389 έγκυες γυναίκες και εντόπισε πως τα επίπεδα της ουσίας ήταν σχεδόν διπλάσια σε όσες δούλευαν σε ταμείο και άρα χειρίζονταν περισσότερες αποδείξεις.

Οι ερευνητές συστήνουν, έστω και προληπτικά, στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την επαφή με τέτοιου είδους αποδείξεις ή να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, ενώ θεωρούν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους αγγίζουν μία-δύο αποδείξεις την ημέρα. Και ζητούν περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να ρυθμιστεί η χρήση της ουσίας.

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ακοματιστος Ελληνας πατριωτης Χριστιανος Ορθόδοξος