Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο Μέσι και τα ρεκόρ

Ο Μέσι έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο και να σπάσει από τα 23 του χρόνια το ρεκόρ του παίκτη ισπανικής ομάδας με τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά, που κατέχει από τη σεζόν 1959/1960 ο Πούσκας. 48 γκολ έχει μέχρι τώρα ο Αργεντινός, 49 ο Τέλμο Θάρα από το 1951, 50 ο Ούγγρος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό...



Με το γκολ που πέτυχε ο Λιονέλ Μέσι στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Σαχτάρ στο Ντόνετσκ έβαλε πλώρη για ένα μεγάλο ρεκόρ που όλα δείχνουν πως θα το καταρρίψει τη φετινή σεζόν. Εκτός αν τα πόδια-όπλα του σιγήσουν σε πρωτόγνωρο βαθμό.


Ο Αργεντινός "μάγος" έφτασε τα 48 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν, σχεδόν ενάμιση μήνα πριν την ολοκλήρωσή της και έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως θα γίνει ο άνθρωπος με τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά για λογαριασμό ισπανικού συλλόγου.
Την προειδοποιητική βολή την είχε ρίξει πέρυσι με τα 47 γκολ που είχε βάλει στο "σακούλι" του, ισοφαρίζοντας τον Ρονάλντο που είχε πετύχει τα ίδια τη σεζόν 1996-1997 με την Μπαρτσελόνα.

Τη φετινή περίοδο ο Μέσι μέχρι στιγμής μετράει 29 γκολ στο πρωτάθλημα, 9 στο Champions League, 7 στο Κύπελλο Ισπανίας και 3 στο Σούπερ Καπ κόντρα στη Σεβίλλη, που έγινε τον Αύγουστο. Σύνολο 48.

Το άθροισμα των γκολ, βέβαια, μπορεί να μη συγκινεί και ιδιαίτερα στο μάτι την εποχή των μονταρισμένων "highlights", που ο θεατής έχει συνηθίσει να βλέπει συστηματικά μπάλες να καταλήγουν στο πλεκτό.

Το άθροισμα των χρόνων όμως, απ' την εποχή που κρατάει το ρεκόρ και στρέφει τα βλέμματα σε ρετρό ασπρόμαυρες εικόνες περασμένων μεγαλείων, αν μη τι άλλο προκαλεί δέος.

41 ολόκληρα χρόνια κατέχει το ρεκόρ αυτό ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας, που τη σεζόν 1959-60 είχε πετύχει με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης 50 τέρματα σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη.Ο Ούγγρος είχε πάρει τα σκήπτρα από τον -επίσης εκλιπόντα- Βάσκο Τέλμο Θάρα, ο οποίος την περίοδο 1950-51 είχε φορτώσει τις αντίπαλες εστίες με 49 γκολ, για λογαριασμό της Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Ο Μέσι βέβαια είναι και ο πιο "ευνοημένος" απ' τους τρεις καθώς είναι ο μόνος που έχει στη διάθεση του τέσσερις διοργανώσεις για να βρίσκει δίχτυα.

Ο Θάρα δεν είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί με την Μπιλμπάο σε κάποια διεθνή διοργάνωση εκείνη τη σεζόν, ενώ ο Πούσκας δεν αγωνίστηκε σε κανένα εγχώριο Σούπερ Καπ, καθώς δεν διεξαγόταν κάτι αντίστοιχο τα χρόνια που έπαιζε αυτός στη Ρεάλ.
Γύρω από τα ονόματα των τριών αντρών πλέκονται διάφορες ενδιαφέρουσες ιστορίες, με τον Μέσι να κυνηγάει τους δύο θρύλους και για άλλα ρεκόρ. Σίγουρα ο Πούσκας και ο Θάρα, οι οποίοι μάλιστα άφησαν τον κόσμο τούτο την ίδια χρονιά, το 2006, θα παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα τερτίπια του νεαρού.
Με 7 αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση της Πριμέρα Ντιβιζιόν, ο Μέσι μπορεί να θέσει ως στόχο να καταρρίψει και το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μια χρονιά, το οποίο κατέχει ο Θάρα με 38 γκολ, ακριβώς από τη σεζόν που πέτυχε τα 49. Ο Θάρα είναι άλλωστε και ο πρώτος σκόρερ συνολικά στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος με 252 τέρματα.
Επίσης, ο Μέσι κυνηγάει τον Πούσκας για το ρεκόρ των περισσότερων γκολ παίκτη ισπανικής ομάδας σε μια σεζόν στην Ευρώπη, το οποίο είναι 12 και κατέχει ο Ούγγρος από το '59-'60 που έσπασε όλα τα κοντέρ. Σημειωτέον ότι το εν λόγω ρεκόρ έχει ισοφαρίσει και ο Ρουντ Φαν Νιστελρόι το 2002-2003, πάλι με τη φανέλα της Ρεάλ.

Όσον αφορά τώρα στοιχεία που συνδέουν τον Μέσι με τις δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, κι εδώ η μοίρα παίζει κάποια πολύ ιδιαίτερα παιχνίδια. Για παράδειγμα τη χρονιά που ο Θάρα πέτυχε τα 49 γκολ προερχόταν από Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι, απ' το Μουντιάλ της Βραζιλίας το '50, όπως δηλαδή και ο Μέσι φέτος, που τον Ιούνη ήταν στη Νότιο Αφρική.
Πέρα απ' αυτό, ο Θάρα είχε σημειώσει τρία γκολ (όπως και ο Μέσι φέτος!) στο ισπανικό Σούπερ Καπ. Τότε, επί δικτατορίας Φράνκο, η διοργάνωση ονομαζόταν "Copa Eva Duarte de Peron" (Εβίτα Περόν) και η Μπιλμπάο ως κάτοχος του Κυπέλλου της περασμένης σεζόν είχε τεθεί αντιμέτωπη με την πρωταθλήτρια Ατλέτικο Μαδρίτης. Χρειάστηκαν δύο παιχνίδια για να αναδειχθεί ο νικητής και τελικά το κύπελλο κατέληξε στην ομάδα του Θάρα. Φέτος, να θυμίσουμε, το πήρε η Μπαρτσελόνα του Μέσι...

Μια ωραία σύμπτωση έρχεται ακόμη να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες στους φίλους της "Μπάρτσα". Τη σεζόν '59-'60 που ο Πούσκας κατέγραψε το ρεκόρ, η Ρεάλ συνάντησε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την Μπαρτσελόνα! Οι Μαδριλένοι του τότε ρέκορντμαν κατέβαλαν τους Καταλανούς, πέρασαν στον τελικό και πήραν τον τίτλο. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ όπως όλα δείχνουν θα είναι και φέτος ένα απ' τα ζευγάρια των ημιτελικών. Λέτε;
Και για να το τραβήξουμε ακόμα περισσότερο, η Ρεάλ τότε είχε βρει στον τελικό τη γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την οποία και διέσυρε με 7-3. Γερμανοί (βλ. Σάλκε), εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα υπάρχουν και φέτος στους ημιτελικούς...
Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποκλιθούμε σε δύο τεράστιους ποδοσφαιριστές που μας κοιτούν από ψηλά και να αδημονούμε για τις επόμενες παραστάσεις του Αργεντινού σταρ. Τα υπόλοιπα, οι συζητήσεις γύρω απ' τα ρεκόρ, η θέση που θα καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει για τον εαυτό του στο ποδοσφαιρικό πάνθεον ο Μέσι, είναι στο χέρι του μικρού μάγου να τα καθορίσει.

Πλέον αυτός κρατάει την μπαγκέτα των πιο δελεαστικών ποδοσφαιρικών μελωδιών, σ' ένα άθλημα που 'χει ξεπουλήσει στο βωμό της εμπορικότητας πολλή απ΄την παλιά του αίγλη.


*αναδημοσιευση του Παναγιώτη Καραγιάννη

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ακοματιστος Ελληνας πατριωτης Χριστιανος Ορθόδοξος