Επικίνδυνος διαβήτης απειλεί τα παιδιά μας
Εκτάσεις πανδημίας έχει λάβει ο διαβήτης, αφού καθημερινά διαγιγνώσκονται 200 παιδιά και έφηβοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλo προβληματισμό προκαλεί και έρευνα που έχει αναδείξει τα παιδιά των Κυπρίων ως τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης. Μάλιστα, μέχρι το 2020, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Διονύσης Μαυρονικόλας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που εορτάστηκε χθες σε όλο τον κόσμο.
Πολύ επικίνδυνος και ο διαβήτης τύπου ΙΙΠαράλληλα, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I I που έως τώρα εθεωρείτο ως ο διαβήτης που εμφανίζεται σε ώριμη ηλικία τώρα παρουσιάζεται ακόμα και σε παιδιά λόγω της παχυσαρκίας, του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και την έλλειψη άσκησης.
«Έρευνες απέδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθυστερούν ή ακόμη και εξαλείφουν την εμφάνιση της νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου», σημείωσε ο κ. Μαυρονικόλας. Άλλο σημαντικό εύρημα των ερευνών για το διαβήτη ανέδειξε ότι η έγκαιρη διάγνωση και η ανίχνευση του ψηλού σακχάρου στο αίμα με στόχο τις έγκαιρες ενέργειες μειώνει κατά πολύ τη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Το Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης, παρακολουθεί μέσα από τα προγράμματα της σχολιατρικής το βάρος των παιδιών και προάγει τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση. Παράλληλα, μέσω των προγραμμάτων του, το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί το βάρος των παιδιών και προάγει τη μεσογειακή διατροφή και άσκηση και επικεντρώνεται ειδικά στις αστικές περιοχές.
Συνεχής εκπαίδευση
Όσον αφορά την εκπαίδευση των γιατρών ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει τη σημασία της πρόληψης και με τη συνεχή εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων στοχεύει στη σωστή ενημέρωση και ρύθμιση των ασθενών. «Συγκεκριμένα, έχουν εκπαιδευτεί 15 ιατρικοί λειτουργοί και 200 νοσηλευτές τα τελευταία πέντε χρόνια σε πανεπιστημιακές κλινικές του εξωτερικού για το πώς να διαχειρίζονται τους διαβητικούς ασθενείς, με βάση τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα», επισήμανε ο κ. Μαυρονικόλας και διευκρίνισε ότι οι λειτουργοί αυτοί στελεχώνουν τις διαβητολογικές κλινικές.
Δωρεάν οι εξετάσεις
«Η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα θα δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας, να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας και σημείωσε ότι οι πιο μοντέρνες λύσεις της φαρμακοθεραπείας, καθώς και όλες οι παρακλινικές εξετάσεις προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με διαβήτη. Κλείνοντας, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι στόχοι της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι όπως «ο κάθε πολίτης να ελέγχει τακτικά το σάκχαρό του, ώστε να γνωρίζει και προλαμβάνει και ο κάθε διαβητικός επίσης να ελέγχει και να ρυθμίζει το σάκχαρό του για να αποφεύγει τις επιπλοκές και να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου συμβάλλουν σε μια δραστήρια ζωή γεμάτη υγεία».