Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Οι serial killers της ΑΕΚ.

Oι serial killers της ΑΕΚ!

Κάθε δεκαετία κι ένα άλλο πρόσωπο. Κάθε δεκαετία βρίσκει το είδωλό της, το φονιά της, τον άνθρωπο για τις ειδικές... Ολυμπιακές αποστολές. To gazzetta.gr κάνει το πέρασμα από τα 80’s στα 00’s και από τον Θωμά Μαύρο στον Ντέμη Νικολαΐδη και τον Ίσμαελ Μπλάνκο.
Οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Η βράβευση του Μαύρου πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό ξύπνησε τις μνήμες των 18 γκολ που πέτυχε απέναντι στην ομάδα του Πειραιά στα χρόνια που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ. Επίδοση που δύσκολα μπορεί να φτάσει ξανά ποδοσφαιριστής. Όχι όμως ότι δεν γίνεται προσπάθεια. Η διάδοχη κατάσταση του Θωμά Μαύρου ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης, που είχε εξαιρετική παράδοση απέναντι στους Ερυθρολεύκους και πλέον ο Ίσμαελ Μπλάνκο δείχνει να έχει πάρει το χρίσμα. Με αφορμή τα πέντε γκολ του Αργεντινού απέναντι στον Ολυμπιακό, το gazzetta.gr θυμίζει και συγκρίνει.

Νύχτα θριάμβου!

Το ταξίδι μας ξεκινάει με βραδιές που δύσκολα ξεχνιούνται. Βραδιές που ξεκινούν με αγωνία, εξελίσσονται με άγχος, ολοκληρώνονται με θρίαμβο και στο φινάλε δεν ξέρεις αν αυτό που έζησες ήταν αλήθεια ή πραγματικότητα. Από τον Μάρτιο του 2008, πίσω στον Γενάρη του 1997 και ακόμα πιο πίσω στον Σεπτέμβριο του 1980. Περιπτώσεις διαφορετικές, αλλά όλες έφεραν ξέσπασμα χαράς στους οπαδούς της ΑΕΚ και γέννησαν το θρύλο των πρωταγωνιστών τους.

ΤΩΡΑ: Το γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στο 10ο λεπτό του αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 31 Μαρτίου του 2008. Η ΑΕΚ επικράτησε 4-0 των Ερυθρολεύκων στην πιο θριαμβευτική βραδιά των τελευταίων χρόνων και ο Αργεντινός στην πρώτη του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα σκόραρε απέναντι στους Ερυθρολεύκους. 
ΤΟΤΕ: Το γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο 43ο λεπτό του αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 13 Ιανουαρίου του 1997. Ο κόσμος της ΑΕΚ απαιτούσε εκδίκηση στην επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια και η Ένωση θα κέρδιζε εντέλει με 2-0, με τον μετέπειτα πρόεδρό της να πετυχαίνει το πρώτο γκολ και το πρώτο απέναντι στον Ολυμπιακό με την κιτρινόμαυρη φανέλα.
ΚΑΠΟΤΕ: Τα γκολ του Θωμά Μαύρου στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 21 Σεπτεμβρίου του 1980. Η ΑΕΚ είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν με νίκη 5-1 επί της Καβάλας και διπλό στην Τούμπα, οπότε το ντέρμπι με τους Ερυθρόλευκους ήταν μεγίστης σημασίας. Η Ένωση κέρδισε 2-1, με τον Μαύρο να σκοράρει στο 14’ και στο 33’, ενώ είχε ισοφαρίσει στο 18’ ο Παπαδόπουλος.    

Νύχτα… κυπέλλου!

Μια διαφορετική διοργάνωση. Διαφορετικοί αγώνες, ειδικές συνθήκες, παιχνίδι όχι μόνο με τον χρόνο και τον αντίπαλο, αλλά πιθανότατα και με το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο Ίσμαελ Μπλάνκο κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη σύγκριση, αφού είχε σκοράρει στον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό και όχι σε κάποιο νοκ άουτ παιχνίδι, όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Θωμάς Μαύρος. Και οι τρεις, ωστόσο, έβαζαν τα θεμέλια για μια σπουδαία βραδιά. Απλώς, τα θεμέλια του Αργεντινού αποδείχθηκαν σαθρά.

ΤΩΡΑ: Τα γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στον τελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στις 2 Μαΐου του 2009. Ο Αργεντινός σκόραρε στο 4ο και στο 8ο λεπτό κι έστελνε τους οπαδούς της ΑΕΚ στα ουράνια, με τη βεβαιότητα ότι θα κατόρθωναν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Στο δραματικό φινάλε, ύστερα από έξι ακόμα γκολ και δεκάδες πέναλτι, οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το κύπελλο.
ΤΟΤΕ: Το γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 26 Φεβρουαρίου του 1997. Η ΑΕΚ έπαιξε στον ημιτελικό του κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό και είχε να υπερασπιστεί το 2-1 του πρώτου αγώνα. Η ένταση ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης και στον Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν στο αποκορύφωμα, γεγονός που λειτούργησε θετικά για τους Κιτρινόμαυρους που πήραν τη νίκη με 1-0, χάρη στο τέρμα του Νικολαΐδη στο 47’.
ΚΑΠΟΤΕ: Το γκολ του Θωμά Μαύρου στο Στάδιο Καραϊσκάκη τον Ιούνιο του 1983. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό και είχε να υπερασπιστεί το 2-1 του πρώτου αγώνα. Ο επιθετικός της Ένωσης έφυγε πίσω από τη σέντρα και σκόραρε στο Φάληρο, ένα γκολ που μνημόνευσε ως το πιο σημαντικό που έχει πετύχει απέναντι στους Ερυθρολεύκους.

Νύχτα... ένα και να καίει!

Η δουλειά τους είναι να σκοράρουν. Επάγγελμα παρεξηγήσιμο… Μπορείς να κάνεις τα πάντα μέσα στο γήπεδο, αλλά αν δεν κάνεις αυτό για το οποίο χαρακτηρίζεσαι, θα βρεις τον μπελά σου. Και μπορεί να μην κάνεις τίποτα μέσα στο γήπεδο, αλλά να γίνεις ήρωας αν εκφράσεις το ιδιαίτερο ταλέντο σου. Τέτοιες στιγμές ήταν για τους τρεις πρωταγωνιστές μας αυτές που ακολουθούν.

ΤΩΡΑ: Το γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ στις 19 Μαΐου του 2010. Ο Αργεντινός σκόραρε στο 54’ του αγώνα και χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ με 2-1 και ταυτόχρονα τη δεύτερη θέση στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στην πέμπτη θέση και στα καλοκαιρινά προκριματικά του Europa League. 
ΤΟΤΕ: Το γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στις 9 Μαρτίου του 2003. Η ΑΕΚ, μην έχοντας πλέον τίποτα να χάσει, λίγο έλειψε να στερήσει από τον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα. Ο Έλληνας επιθετικός είχε σκοράρει στο 33’ μέσα στη Ριζούπολη και η Ένωση έμοιαζε ικανή να φύγει με το διπλό. Όπως και έκανε χάρη στο γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο 94’ κι ενώ είχε ισοφαρίσει ο Γιαννακόπουλος στο 70’.
ΚΑΠΟΤΕ: Το γκολ του Θωμά Μαύρου στις 26 Φεβρουαρίου του 1984. Η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει από τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, χάρη στο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου στο 62’. Η ανατροπή στο σκορ ήρθε με το αυτογκόλ του Παπαδόπουλου στο 78’ και την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Μαύρο στο 86’. Ένα αποτέλεσμα που έκοψε τον δρόμο του Ολυμπιακού προς την κατάκτηση του τίτλου, αφού ήταν η τελευταία του ήττα μέχρι το φινάλε της κούρσας.

Νύχτα… ανατροπής!

Το ποδόσφαιρο έχει μόνο ένα νόμο. Τον δικό του! Δεν αποδίδει δικαιοσύνη, δεν μοιράζει το καρπούζι, δεν μπορείς να το προβλέψεις. Ο Ίσμαελ Μπλάνκο με το ζόρι περπατούσε, κι όμως, σκόραρε τη στιγμή που έμοιαζε αδύνατο να πετύχει γκολ η ΑΕΚ. Ο Ντέμης Νικολαΐδης με αυταπάρνηση μπήκε στο γήπεδο, κι όμως, σκόραρε σε ένα ματς που το γήπεδο είχε γείρει προς την εστία του Ηλία Ατματσίδη. Και ο Θωμάς Μαύρος έδωσε κάτι να θυμούνται σε μια χαμένη χρονιά, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

ΤΩΡΑ: Το γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στις 27 Νοεμβρίου του 2010. Ο Αργεντινός επιθετικός μπήκε αλλαγή στο 58’ και έφερε τη λύτρωση για τους Κιτρινόμαυρους που κέρδισαν 1-0 τον Ολυμπιακό κόντρα στην αδυναμία τους να δημιουργήσουν φάσεις μπροστά στην εστία του Ολυμπιακού. Ο Αργεντινός δεν χρειάστηκε περισσότερες από μία καλή ευκαιρία.
ΤΟΤΕ: Το γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στις 22 Σεπτεμβρίου του 1997. Ο Έλληνας επιθετικός μπήκε στο γήπεδο στο 52ο λεπτό και στο 61’ σε μια από τις ελάχιστες αντεπιθέσεις της ΑΕΚ και μετά την πάσα του Τόνι Σαβέφσκι πλάσαρε σωστά και χάρισε τη νίκη στην Ένωση με 1-0. Μια νίκη που κράτησε ο Ηλίας Ατματσίδης με τις επεμβάσεις του.
ΚΑΠΟΤΕ: Το γκολ του Θωμά Μαύρου στις 30 Δεκεμβρίου του 1984. Μέσα σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο ο επιθετικός της Ένωσης σκόραρε στο 77’, σε μια χρονιά που μέχρι εκείνο το σημείο εξελισσόταν άσχημα και για τις δύο ομάδες. Η ΑΕΚ είχε στο πρωτάθλημα πέντε νίκες, πέντε ισοπαλίες και μία ήττα, ενώ ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 7-2-2 και η δεύτερη συνεχόμενη ήττα τον αποδιοργάνωσε εντελώς.

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ακοματιστος Ελληνας πατριωτης Χριστιανος Ορθόδοξος